x
 

Υγεία

Δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου για τη σωτηρία ετοιμοθάνατου

24 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Χειρουργοί μεταμόσχευσαν την καρδιά ενός χοίρου σε έναν ετοιμοθάνατο σε μια προσπάθεια να παρατείνουν τη ζωή του – τον δεύτερο ασθενή που υποβλήθηκε ποτέ σε ένα τέτοιο πειραματικό επίτευγμα.

Ο 58χρονος βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού αντιμετώπιζε σχεδόν βέβαιο θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά άλλα προβλήματα υγείας σήμαιναν ότι δεν ήταν κατάλληλος για την κλασική μεταμόσχευση καρδιάς, σύμφωνα με τους γιατρούς του Πανεπιστημίου του «Maryland Medicine».

«Κανείς δεν ξέρει από αυτό το σημείο και μετά. Τουλάχιστον τώρα έχω ελπίδα και έχω μια ευκαιρία», είπε ο Λόρενς Φόσετ (Lawrence Faucette), από το Φρέντερικ Μέριλαντ, σε ένα βίντεο που κατέγραψε το νοσοκομείο πριν από την επέμβαση της Τετάρτης. «Θα παλέψω με νύχια και με δόντια για κάθε ανάσα που μπορώ να πάρω». Ενώ οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, οι γιατροί ενθουσιάστηκαν με την πρώιμη απάντηση του Φόσετ στο όργανο του χοίρου.

«Ξέρεις, απλώς κουνάω το κεφάλι μου – πώς μιλάω σε κάποιον που έχει καρδιά γουρουνιού;» είπε στο «Associated Press» ο Δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ (Bartley Griffith), ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση. Είπε ότι οι γιατροί αισθάνονται «ένα μεγάλο προνόμιο, αλλά, όπως ξέρετε και μεγάλη πίεση».

Η ίδια ομάδα του Μέριλαντ πέρυσι πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση στον κόσμο γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου σε έναν άλλον ετοιμοθάνατο, τον Ντέιβιντ Μπένετ, ο οποίος επέζησε μόλις δύο μήνες. Υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση. Πέρυσι, υπήρξαν λίγο περισσότερες από 4.100 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στις ΗΠΑ, αριθμός ρεκόρ, αλλά η προσφορά είναι τόσο περιορισμένη που μόνο σε ασθενείς με τις καλύτερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης επιβίωσης προσφέρεται μία.

Χειρουργοί προετοιμάζουν την καρδιά χοίρου για να τη μεταμοσχεύσουν.(Deborah Kotz/University of Maryland School of Medicine via AP)

Οι προσπάθειες για μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώο σε άνθρωπο έχουν αποτύχει για δεκαετίες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων κατέστρεψε αμέσως τον ξένο ιστό. Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν ξανά να χρησιμοποιήσουν γενετικά τροποποιημένους χοίρους για να κάνουν τα όργανά τους πιο ανθρώπινα.

Πρόσφατα, επιστήμονες σε άλλα νοσοκομεία εξέτασαν νεφρά και καρδιές χοίρου σε ανθρώπινα πτώματα που τους είχαν δοθεί, ελπίζοντας να μάθουν αρκετά ώστε να ξεκινήσουν επίσημες μελέτες αυτού που ονομάζονται ξενομοσχεύματα.

Για να κάνουν αυτή τη νέα προσπάθεια σε ζωντανό ασθενή εκτός μιας αυστηρής δοκιμής, οι ερευνητές του Μέριλαντ απαιτούσαν ειδική άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που προορίζεται για ορισμένες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης χωρίς άλλες επιλογές. Χρειάστηκαν περισσότερες από 300 σελίδες εγγράφων που κατατέθηκαν στον FDA, αλλά οι ερευνητές του Μέριλαντ υποστήριξαν ότι είχαν μάθει αρκετά από την πρώτη τους προσπάθεια πέρυσι -παρόλο που ο ασθενής πέθανε για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί– και ήταν λογικό να προσπαθήσουν ξανά.

Και ο Φόσετ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε ως τεχνικός εργαστηρίου στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, έπρεπε να συμφωνήσει ότι κατανοούσε τους κινδύνους της διαδικασίας.

Σε μια δήλωση η σύζυγός του, Aν, είπε: «Δεν έχουμε άλλες προσδοκίες από το να ελπίζουμε για περισσότερο χρόνο μαζί. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να καθίσετε στην μπροστινή βεράντα και να πιείτε καφέ μαζί».

Τι είναι διαφορετικό αυτή τη φορά: Μόνο μετά την περσινή μεταμόσχευση, οι επιστήμονες ανακάλυψαν σημάδια ενός ιού χοίρου που κρύβεται μέσα στην καρδιά – και τώρα έχουν καλύτερα τεστ για να αναζητήσουν κρυμμένους ιούς. Εκαναν και κάποιες αλλαγές στα φάρμακα. Πιθανώς το πιο σημαντικό, ενώ ο Φόσετ έχει καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και δεν είχε άλλες επιλογές, δεν ήταν τόσο κοντά στο θάνατο όσο ο προηγούμενος ασθενής. Μέχρι την Παρασκευή, η νέα του καρδιά λειτουργούσε καλά χωρίς υποστηρικτικό μηχανισμό, είπε το νοσοκομείο.

«Είναι απλά ένα καταπληκτικό συναίσθημα να βλέπεις αυτή την καρδιά του χοίρου να λειτουργεί σε έναν άνθρωπο», είπε ο Δρ Μοχάμαντ Μοχιουντίν (Muhammad Mohiuddin), ειδικός ξενομοσχεύσεων της ομάδας του Μέριλαντ. Όμως, προειδοποίησε, «δεν θέλουμε να προβλέψουμε τίποτα. Θα παίρνουμε την κάθε μέρα ως νίκη και θα προχωράμε».

Πηγή: «Asssociated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα νέο φάρμακο που δρα και στα δύο κύρια σημεία συσσώρευσης των πρωτεϊνών Tau, βασικού παράγοντα νευροεκφυλισμού στη νόσο Αλτσχάιμερ, ανέπτυξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ