x

Υγεία

Δεν μπορείτε να πάρετε στατίνες; Νέο χάπι μειώνει τη χοληστερίνη, τα εμφράγματα

NEA YΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Τα φάρμακα που είναι γνωστά ως στατίνες είναι η θεραπεία πρώτης επιλογής για την υψηλή χοληστερόλη, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν αυτά τα χάπια λόγω παρενεργειών μπορεί να έχουν πλέον άλλη επιλογή.

Σε μια μεγάλη μελέτη, ένα διαφορετικό είδος φαρμάκου για τη μείωση της χοληστερόλης που ονομάζεται «Nexletol» μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και ορισμένων άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων σε άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν τις στατίνες, ανέφεραν οι ερευνητές το Σάββατο, 4 Μαρτίου.

Οι γιατροί συνταγογραφούν ήδη το φάρμακο, γνωστό χημικό ως μπεμπεδοϊκό οξύ, που θα χρησιμοποιηθεί μαζί με μια στατίνη για να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου να μειώσουν περαιτέρω τη χοληστερόλη τους. Η νέα μελέτη εξέτασε το Nexletol χωρίς τον συνδυασμό στατινών και προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις ότι μειώνει επίσης τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τη χοληστερόλη.

Οι στατίνες παραμένουν «ο ακρογωνιαίος λίθος των θεραπειών για τη μείωση της χοληστερόλης», τόνισε ο Δρ Στίβεν Νίσεν (Steven Nissen) από την κλινική του Κλίβελαντ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Αλλά οι άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν αυτά τα αποδεδειγμένα χάπια «είναι ασθενείς που χρειάζονται προσοχή και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν», είπε. Αυτή η επιλογή «θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Η υπερβολική ποσότητα της λεγόμενης LDL ή «κακής» χοληστερόλης μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Τα χάπια στατίνης όπως το «Lipitor» και το «Crestor» -ή τα φθηνά γενόσημα ισοδύναμά τους- είναι ο βασικός άξονας για τη μείωση της LDL χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων ή τη θεραπεία όσων την έχουν ήδη. Λειτουργούν μπλοκάροντας μέρος της παραγωγής χοληστερόλης του ήπατος.

Αλλά μερικοί άνθρωποι υποφέρουν με σοβαρό μυϊκό πόνο από στατίνες. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο συχνά συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το 10% των ατόμων που διαφορετικά θα πληρούσαν τα κριτήρια για τα χάπια δεν μπορούν ή δεν θα τα πάρουν. Εχουν περιορισμένες επιλογές, όπως ακριβά εμβόλια για τη μείωση της χοληστερόλης και ένα άλλο είδος χαπιού που πωλείται ως «Zetia».

Το Nexletol εμποδίζει επίσης την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τις στατίνες και χωρίς αυτή την παρενέργεια των μυών.

Η νέα πενταετής μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 14.000 άτομα που δεν ήταν σε θέση να ανεχθούν περισσότερο από μια πολύ χαμηλή δόση μιας στατίνης. Οι μισοί έπαιρναν καθημερινά Nexletol και οι άλλοι μισοί ψεύτικο χάπι.

Το κύριο εύρημα: Οι ασθενείς που έλαβαν Nexletol είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας ομάδας σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις και βρήκαν 23% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Το φάρμακο μείωσε επίσης κατά 19% τις διαδικασίες απόφραξης αρτηριών. Δεν υπήρχε διαφορά στους θανάτους, κάτι που οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, αλλά είπαν ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εντοπιστεί.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο «New England Journal of Medicine» και παρουσιάστηκαν το Σάββατο σε συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία κατασκευής «Nexletol Esperion Therapeutics».

Τα αποτελέσματα είναι «πειστικά», έγραψε στο περιοδικό ο Δρ Τζον Αλεξάντερ (John H. Alexander) του Πανεπιστημίου Duke, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Θέλουν και πρέπει» να ενθαρρύνουν τη χρήση του φαρμάκου από ασθενείς που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να λάβουν στατίνες. «Είναι πρόωρο, ωστόσο, να θεωρηθεί το μπεμπεδοϊκό οξύ ως εναλλακτική λύση στις στατίνες», προειδοποίησε. «Δεδομένων των συντριπτικών ενδείξεων για τα αγγειακά οφέλη», οι στατίνες παραμένουν η κορυφαία επιλογή για τους περισσότερους ασθενείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την ανάκληση της παρτίδας 22J27A3 του φαρμακευτικού προϊόντος BREVIBLOC 10MG/ML (διάλυμα για έγχυση) λόγω διαρροών που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια εσωτερικής επανεξέτασης, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ