x
 

Πολιτική

Δεν δικαιούται, λένε, να διώξει τον σφετεριστή η Κυπριακή Δημοκρατία

19 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο «τουρκοκυπριακός δικηγορικός σύλλογος» των κατεχομένων σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη διαδικασία σύλληψης και δίκης του σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών, δικηγόρου Akan Kürşat, που συνελήφθηκε στη Ρώμη και εκδόθηκε στην Κύπρο, διατύπωσε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς.
Ο πρόεδρος του «δικηγορικού συλλόγου», δικηγόρος Hasan Esendağlı, ισχυρίσθηκε πως «όταν εξετάζεται το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου κατά του συναδέλφου μας και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται, μπορεί να φανεί σαφώς ότι οι φερόμενες πράξεις δεν συνιστούν έγκλημα ούτε στο βόρειο ούτε στο νότιο τμήμα της Κύπρου και ότι ο συνάδελφός μας δεν έχει διαπράξει εγκληματική πράξη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το γεγονός αυτό θα αποκαλυφθεί ενώπιον του δικαστηρίου στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας».
Ο Esendağlı υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δίκαιη, σωστή ή νόμιμη πλευρά της προσφυγής σε ποινικά μέσα που στοχεύουν μεμονωμένα τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το περιουσιακό ζήτημα χωρίς συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, και συνέχισε ως εξής:
«Δεν είναι ούτε νομικά ούτε ανθρώπινα αποδεκτό για την Κυπριακή Δημοκρατία να ποινικοποιεί πράξεις που διαπράττονται στη βόρεια Κύπρο, όπου δεν έχει καμία δικαιοδοσία ή κυριαρχία από την άποψη τόσο της εσωτερικής νομοθεσίας όσο και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και να θέτει τους Τουρκοκύπριους στη θέση να διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα. Αυτή η προοπτική εγκυμονεί πολύ επικίνδυνα επόμενα βήματα και για τις δύο πλευρές».
Ο Esendağlı ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι λάθος και άδικο για τους Τουρκοκύπριους να τους ασκούνται πιέσεις με αυτόν τον τρόπο αναφορικά με την ελευθερία διακίνησης που τους παρέχεται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων τους στην Κυπριακή Δημοκρατία ή να δημιουργείται κλίμα ανησυχίας προς αυτή την κατεύθυνση.
«Εάν αυτό το λάθος δεν ανατραπεί και η ατομική θυματοποίηση αυξηθεί, θα είναι και δικό μας καθήκον να ενθαρρύνουμε τους πολίτες μας να αναζητήσουν τα δικαιώματά τους στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ