x
 

Υγεία

Δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε, αλλά η ώρα της ημέρας που το τρώτε

14 Ιανουαρίου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το τι και πόσο τρώμε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Αλλά οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι το πότε τρώμε μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά.

Μελέτες δείχνουν ότι για βέλτιστη υγεία, είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τις περισσότερες από τις θερμίδες μας νωρίτερα την ημέρα παρά αργότερα – για παράδειγμα τρώγοντας ένα πλούσιο πρωινό, ένα μέτριο μεσημεριανό γεύμα και ένα μικρό δείπνο.

Αυτό το μοτίβο διατροφής ευθυγραμμίζεται με τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, το έμφυτο 24ωρο ρολόι που διέπει πολλές πτυχές της υγείας μας, από τις καθημερινές ορμονικές διακυμάνσεις και τη θερμοκρασία του σώματος μέχρι τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα εσωτερικά μας ρολόγια, το σώμα μας είναι έτοιμο να αφομοιώσει και να μεταβολίσει την τροφή νωρίς την ημέρα. Καθώς η μέρα προχωρά, οι μεταβολισμοί μας γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί. Μελέτες δείχνουν ότι ένα γεύμα που καταναλώνεται στις 9 π.μ. μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές μεταβολικές επιδράσεις από το ίδιο γεύμα που καταναλώνεται στις 9 μ.μ.

Αυτό το αναδυόμενο πεδίο έρευνας, γνωστό ως χρονοδιατροφή, αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές διατροφής σκέφτονται για τα τρόφιμα και την υγεία. Αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες, οι επιστήμονες εξετάζουν όλο και περισσότερο τη χρονική στιγμή των γευμάτων και ανακαλύπτουν ότι μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο βάρος, την όρεξή μας, τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και την ικανότητα του σώματός μας να καίει και να αποθηκεύει λίπος.

«Αυτό είναι κάτι που μέχρι πρόσφατα κανείς στη διατροφή δεν είχε εξετάσει – πάντα ήταν τι τρώτε και ποιο είναι το ενεργειακό περιεχόμενο του φαγητού σας ή οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη», είπε η Μάρτα Γκαραουλέτ (Marta Garaulet), καθηγήτρια Φυσιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Murcia στην Ισπανία, η οποία μελετά τον χρόνο των γευμάτων και τις επιπτώσεις του στην παχυσαρκία και τον μεταβολισμό.

Στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να παραλείπουν το πρωινό και να τρώνε το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Οι ερευνητές λένε ότι όποτε είναι δυνατόν, θα ήταν καλύτερα να κάνετε το αντίθετο – ή τουλάχιστον να παίρνετε το δείπνο σας λίγες ώρες πριν από την ώρα του ύπνου σας.

Η Γκαραουλέτ ανακάλυψε στην έρευνά της ότι ακόμη και στην πατρίδα της, την Ισπανία, η οποία φημίζεται για την κουλτούρα της καθυστερημένης κατανάλωσης φαγητού, οι άνθρωποι που τρώνε συνήθως ένα μεγάλο μεσημεριανό γεύμα και ένα ελαφρύ δείπνο αναπτύσσουν λιγότερα μεταβολικά προβλήματα από τα άτομα που καταναλώνουν πολλές θερμίδες τη νύχτα.

Οταν τρώτε τα γεύματά σας είναι μόνο ένας από τους πολλούς διατροφικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μεταβολική σας υγεία. Και για μερικούς ανθρώπους, όπως οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια, είναι αδύνατο να μην καταναλώνουν γεύματα αργά το βράδυ. Αλλά για όσους το επιτρέπει το πρόγραμμα, η έρευνα δείχνει ότι το να έχετε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το πρωί ή το απόγευμα και όχι το βράδυ θα μπορούσε να είναι ευεργετικό.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity Reviews, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από εννέα αυστηρές κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 485 ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στους οποίους ανατέθηκε να ακολουθήσουν δίαιτες όπου κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες τους νωρίτερα την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος από τους ανθρώπους που έκαναν το αντίστροφο. Είχαν επίσης μεγαλύτερες βελτιώσεις στο σάκχαρο στο αίμα τους, τα επίπεδα χοληστερόλης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δείκτη κινδύνου για διαβήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής το Κέντρο Παιδιών Johns Hopkins, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ