x
 

Πολιτική

Δεν είναι προς συζήτηση το συμφωνημένο πλαίσιο για Κυπριακό, λέει ο Πρόεδρος

11 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου για να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι το συμφωνημένο πλαίσιο δεν τίθεται προς συζήτηση και αυτό είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το πέρας της Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, όπου παρέστη στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τη θέση της Άγκυρας, που υποστηρίζει δύο κράτη, και τον «περίεργο ρόλο» του Λονδίνου και την ειδική ομάδα που στήνει το Φόρειν Όφις για να χειριστεί το Κυπριακό και για το τι θα πρέπει να αναμένεται από την προσεχή επίσκεψη στην Κύπρο της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προχώρησε στον διορισμό της κ. Ολγκίν, λέγοντας ότι «είναι μια ξεκάθαρη βούληση για το ότι, ναι, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα και ότι υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ σε συνεργασία με την κ. Ολγκίν και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, και εάν αυτή τείνει να διευκολύνει την Άγκυρα όσον αφορά το θέμα της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πιο σημαντικά – στην παρούσα συγκυρία – η θέση της διεθνούς κοινότητας και αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, είναι ότι οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

Επανέλαβε ότι αυτό δεν είναι απλά θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θέση της διεθνούς κοινότητας, του διεθνούς οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, και όχι μόνον.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Γερμανίας, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύσταση διπλωματικών σχέσεων, θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Η Γερμανία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία, ενδιαφέρεται – όπως και εμείς ενδιαφερόμαστε – για την πρόοδο των ευρω-τουρκικών σχέσεων και θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις λαμβάνοντας υπόψη και τους προηγούμενους ρόλους και θέσεις του κ. Σταϊνμάιερ ως Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, τις σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία, για το πώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών. Σημείωσε ότι «για εμάς δεν υπάρχει άλλη των επιλογών».

Ερωτηθείς σε ό,τι αφορά το θέμα απεσταλμένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν αυτό φαίνεται ότι ναυαγεί, προσκρούοντας στην σταθερά αρνητική απάντηση της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση από πλευράς Τουρκίας και σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τερματιστεί αυτή η προσπάθεια».

Σε ομιλία του εξάλλου νωρίτερα στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειες θα οδηγήσουν στη δημιουργία των συνθηκών για ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση τού τόπου.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς θα γίνει ότι είναι δυνατό για επανέναρξη συνομιλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα κίνητρα στα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά για να συνεργασθεί έχουν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, συγκεκριμενοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ