x
 

Πολιτική

Δεν κάνουν πίσω από τα δύο κράτη, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο Ερσίν Τατάρ

03 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση που επιμένει στο όραμα της επανένωσης της Κύπρου, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ διαμηνύει ότι δεν τίθεται ζήτημα οπισθοχώρησης από την πολιτική των δυο κρατών που προωθεί η ηγεσία του σε συνεργασία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τον παράνομο «Μπαϊράκ», ο Ε. Τατάρ στα πλαίσια της νέας τοποθέτησης του για το Κυπριακό ανέφερε ότι «μετά τη νίκη στις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του, προωθήθηκε μια νέα πολιτική (στο Κυπριακό) σε συνεργασία με την Τουρκία» και ότι «δεν υπάρχει επιστροφή από αυτήν».
Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση καλείται σήμερα να αποδεχτεί τη νέα γραμμή καθώς «η παλιά πολιτική αντίληψη», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ), «δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας απέναντι στη νέα πολιτική».
«Η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ να “αναγνωρίσει την τδβκ”, το γεγονός ότι γίναμε μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όλα αυτά είναι δείκτες της επιτυχημένης συνέχισης αυτής της πολιτικής», ισχυρίστηκε ο Ε. Τατάρ, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες τ/κ ηγεσίες που επιδίωξαν λύση με βάση την ΔΔΟ «απογοήτευσαν» τους Τ/κ.
Σκληρή γραμμή για τα Βαρώσια
Για το ζήτημα των Βαρωσίων, υπενθυμίζοντας ότι η προώθηση του τουρκικού σχεδίου «ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας του», ο Ε. Τατάρ ανέφερε ότι «αν και η αντιπολίτευση γνωρίζει τη σημασία της συμβολής αυτού του βήματος στην οικονομία και τον τουρισμό» των κατεχομένων, «βγαίνει και επικρίνει το θέμα (την πολιτική) των Βαρωσίων ανελέητα και με αβάσιμους ισχυρισμούς χωρίς να έχει επιχειρήματα».
«Μιλούν για το άνοιγμα των Βαρωσίων σε συμφωνία με τον ΟΗΕ. Λένε: “Δεν είμαστε εναντίον του ανοίγματος των Βαρωσίων, αλλά δεν πρέπει να γίνει έτσι. Η φόρμουλα που λένε ότι πρέπει να ανοίξει σε συμφωνία με τον ΟΗΕ σημαίνει μόνο ότι τα Βαρώσια πρέπει να παραδοθούν στην εποπτεία του ΟΗΕ, να αφαιρεθεί από την κυριαρχία της τδβκ και να χαθεί η πόλη. Δεν έχουν ρεαλιστική πολιτική. Ο μόνος τρόπος για εμάς ήταν να ανοίξουμε τα Βαρώσια υπό την κυριαρχία της τδβκ με την υποστήριξη της Τουρκίας, και αυτό το πετύχαμε. Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία» ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης.
Αυτό για το οποίο μιλάω, συνέχισε «είναι η υπεράσπιση της κυριαρχίας. Αυτό για το οποίο μιλάω δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έναντι του ΟΗΕ, αλλά μια σειρά από εξελίξεις που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη συνεργασία των δύο κρατών. Για παράδειγμα, το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η δυνατότητα σύνδεσης ολόκληρου του νησιού με την ΕΕ με γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού μέσω της σύνδεσής του με την Τουρκία με καλώδιο, καθώς και η εργασία που πρέπει να γίνει στις διμερείς κυρίαρχες επιτροπές για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης».
«Μιλάω για πολιτική αγκαλιάζοντας την κυριαρχία, το κράτος και την τδβκ. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση δεν έχει αυτή την κατανόηση. Επιμένουν να συζητήσουν ακόμα την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία και τις εγγυήσειςτης Τουρκίας, η οποία, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή εντός της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συζητήσουν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας, θα συζητήσουν να μην επιτρέψουν ξανά την επέμβαση της Τουρκίας. Φυσικά, αγωνιζόμαστε ενάντια σε μια νοοτροπία που θα μειώσει τον τ/κ λαό σε μειονότητα εδώ» είπε.
Ο Ε. Τατάρ τοποθετήθηκε επίσης και σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, αναφέροντας ότι «Η φράση “επανένωση” κρύβεται πίσω από την ομοσπονδία. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Αναστασιάδης το τονίζουν συνεχώς αυτό. Η φράση αυτή εκφράζει την επιθυμία επιστροφής στην προ του 1974 και στην ενιαία δομή. Μια συμφωνία δεν είναι δυνατή με αυτή τη νοοτροπία», κατέληξε ο κατοχικός ηγέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην ανθρωπότητα ο Χένρι Κίσιντζερ δεν παραγράφονται.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ