x

Υπόλοιπος Κόσμος

Δεν προτίθεται να παραιτηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε τέρμα στην υποβολιμαία παραφιλολογία, για παραίτηση του από τον Οικουμενικό Θρόνο, μιλώντας στην ενδημούσα εν Τουρκία Ιεραρχία την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.» ο  Πατριάρχης ανάμεσα στα άλλα φέρεται να είπε πως «σας κάλεσα σήμερα για να σας δω όλους μαζί και να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που με στείλατε ευχές δια του Επιτρόπου μου όταν ήμουν στην Αμερική, αλλά και περισσότερο για να σας πω μερικά πράγματα. Από την ημέρα που έφθασα στην Αμερική γίνεται μία παραφιλολογία  πως πρόκειται να παραιτηθώ, ότι στήριξα τον Ελπιδοφόρο». Διευκρίνισε πως «τον Ελπιδοφόρο τον στήριξα και θα συνεχίσω να τον στηρίζω διότι είναι ο οφθαλμός και τα ώτα μας στην Αμερική. Είναι ο άνθρωπος τον οποίον εμείς επιλέξαμε και στείλαμε, οπότε πρέπει να τον στηρίξουμε και είχα υποχρέωση στο ποίμνιο του να τον στηρίξω όπως στήριξα και τον Δημήτριο όταν είχα πάει και τον μακαρίτη τον Ιάκωβο».

Ο Παναγιώτατος είπε ακόμα πως «θα επιθυμούσα να διευκρινίσω πως όσο οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν και όσο θέλει ο Θεός θα παραμείνω στη θέση μου και τη διακονία μου στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Δεν έχω υποδείξει κανέναν. Γράφτηκε για τον Ελπιδοφόρο, τίποτε δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι ότι όταν θα έλθει εκείνη η ώρα εσείς θα εκλέξετε τον διάδοχο μου». Έκλεισε  το θέμα λέγοντας την έκφραση «τελεία και παύλα για να παύσει αυτή η παραφιλολογία».

Επισημαίνεται ότι η παραφιλολογία αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο Πατριάρχης μεθοδεύεται και ανακινείται κατά συχνά διαστήματα μέσω κυκλωμάτων προσκείμενα σε συγκεκριμένους ιεράρχες, οι οποίοι εποφθαλμιούν τον Οικουμενικό Θρόνο διοχετεύοντας διάφορα σενάρια και εικοτολογίες μειωτικά του μεγάλου θεσμού της Πατριαρχίας, αλλά και των προσώπων.

Ο Πατριάρχης είπε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει την προγραμματισθείσα επίσκεψη του στην Αθήνα στην 20 Νοεμβρίου, ενώ έγινε λόγος για το θέμα που ανέκυψε για μία ακόμα φορά με αφορμή την απόφαση του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να δοθεί ο ναός προς χρήση στο Κτήμα Προμπονά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προτού τελεσιδικήσει το θέμα στη Δικαιοσύνη.

Δεν είναι σίγουρο αν θα πραγματοποιήσει και τη συνέχιση της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος λόγω κορωνοϊού, αλλά επ’ αυτού θα συνομιλήσει με την Ελληνική κυβέρνηση και τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι εν Τουρκία ιεράρχες καλωσόρισαν τον Πατριάρχη από το δεκαπενθήμερο  ταξίδι του στις Ηνωμένες μετά τη λήξη του οποίου υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ στην καρδιά του στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, από ομάδα ομογενών ιατρών με επικεφαλής τον Γεώργιο Ντάγγα.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης είναι καλά στην υγεία του και ήδη από τη δεύτερη μέρα της επιστροφής στην Έδρα του, την Κωνσταντινούπολη, ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντα του.

Στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου, ανάμεσα στα άλλα αναγράφεται πως ο Πατριάρχης «διέψευσε τις κυκλοφορούσες φήμες για δήθεν πρόθεσή Του να παραιτηθεί του Θρόνου για λόγους υγείας».

Διευκρινίζεται ότι κατά τα κρατούντα εκκλησιαστικά θέσμια σε περίπτωση χηρείας του Οικουμενικού Θρόνου όλοι οι ιεράρχες οι οποίοι πληρούν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα είναι υποψήφιοι κι όχι μόνο δύο ή τρεις όπως τεχνηέντως και υποβολιμαίως διαρρέει στα Μέσα Ενημέρωσης στοχεύοντας κατά το μάλλον στην εντυπωσιθηρία.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου έχει ως εξής: « Μέσα σε συγκινητική και εγκάρδια ατμόσφαιρα η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε, σήμερα, Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021, με την εν Τουρκία σεβασμία Ιεραρχία του Θρόνου, η οποία Του προσέφερε άνθη και γλυκά, τον καλωσόρισε με την ευκαιρία της επιστροφής Του από την Αμερική και Του ευχήθηκε “περαστικά”, υγεία και μακροημέρευση στο πηδάλιο της Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε στους αδελφούς και συγκυρηναίους Του Ιεράρχες την βαθειά ευγνώμονα ευχαριστία Του για τις εκδηλώσεις του σεβασμού, της αγάπης και της συμπαραστάσεώς τους και, επί τη ευκαιρία, διέψευσε τις κυκλοφορούσες φήμες για δήθεν πρόθεσή Του να παραιτηθεί του Θρόνου για λόγους υγείας.

Αντιφωνώντας εκ μέρους της Ιεραρχίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος κατά την περίοδο της απουσίας του Παναγιωτάτου εκτελούσε χρέη Πατριαρχικού Επιτρόπου, ευχαρίστησε τον Θεό για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του Παναγιωτάτου και Του ευχήθηκε μακροημέρευση και δύναμη στα καθήκοντά Του.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτατος δέχθηκε τον Εξοχ. Πρέσβη της Αυστρίας στην Άγκυρα κ. Johannes Wimmer, με τον οποίο είχε, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, συζήτηση πάνω σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη δέσμευση να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη μάχη για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας και των θεμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη του Τάγματος Αρχόντων «Αγιος Ανδρέας» υποδέχθηκαν την πατριαρχική αντιπροσωπεία και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας