x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν θα μπει η Fed στον στόχο του Τραμπ;

Ενα σοβαρό λάθος που κάνουμε, όταν μιλάμε για τις εκλογές, είναι να μην συμπεριλαμβάνουμε στους υπολογισμούς μας τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Κεντρική Τράπεζα -η Fed- σε αυτές.

Η αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας, ως γνωστόν, είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού και η επίτευξη πλήρους απασχόλησης, εφαρμόζοντας την ανάλογη νομισματική πολιτική, ρυθμίζοντας δηλαδή το ύψος των επιτοκίων, τα οποία βέβαια καθορίζουν, σε ένα μεγάλο βαθμό, την πορεία της Οικονομίας.

Πώς γίνεται αυτό; Τα επιτόκια επηρεάζουν τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων, τον τόκο στις πιστωτικές κάρτες, το Χρηματιστήριο, σχεδόν τα πάντα.

Αρα λοιπόν η Fed επηρεάζει την Οικονομία, η οποία βεβαίως επηρεάζει τις εκλογές.

Η Fed δημιουργήθηκε -23 Δεκεμβρίου 1913- για να διασφαλίζει την άσκηση της νομισματικής πολιτικής της χώρας, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν είναι όμως χωρίς τους επικριτές της. Πολλοί ερωτούν ποιος ψήφισε τους ανθρώπους αυτούς που απαρτίζουν τους κυβερνήτες της Fed και ασκούν τόσο μεγάλη δύναμη;

Τα τελευταία χρόνια η Fed ως γνωστόν αύξησε πολύ και γρήγορα τα επιτόκια για να δαμάσει τις πληθωριστικές τάσεις, που είναι ο βασικός της στόχος, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές επιχειρήσεις.

Φαίνεται όμως ότι πέτυχε τον στόχο της και μάλιστα χωρίς να οδηγήσει την Οικονομία σε ύφεση, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Η αγορά υπολογίζει τώρα ότι θα αρχίσει την μείωση των επιτοκίων πιθανόν  σύντομα και με μεγάλα ποσοστά, αν και κάποιοι από τους κυβερνήτες της σηματοδοτούν ότι αυτό μπορεί να μην συμβεί.

Η μείωση των επιτοκίων θα δώσει βέβαια μια ακόμα δυνατή ώθηση στην άνοδο της αγοράς, πιθανόν πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το ερώτημα είναι, πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ;

Η Fed ξέφυγε μέχρι τώρα από τις επιθέσεις του. Αμφιβάλλω όμως αν αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Και τότε θα τεθεί επί τάπητος ο ρόλος της Fed, καθώς επίσης και η ανεξαρτησία ενός σημαντικού θεσμού των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον κυνηγούν από παντού και αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, όμως εκείνος είναι πιστός στα «πιστεύω» τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ