x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Δεν ξεχνώ» κ.κ. Ελπιδοφόρε και Μπάιντεν

Φλύκταινες βγάζω κάθε φορά που δεν ακούω έναν Ελληνα -γεννημένο στην Ελλάδα, ή πρώτης, δεύτερης, τρίτης, τέταρτης ή πέμπτης γενιάς ομογενή- ή και φιλέλληνα να μην αναφέρει με την κάθε ευκαιρία που έχει ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο μας. Να μην αναφέρει ότι η Τουρκία «ετσιθελικά» μπήκε με στρατεύματα σε ένα νησί του Ελληνισμού. Να μην αναφέρει ότι ο Τούρκος χωρίς ίχνος δημοκρατίας καταπάτησε εδάφη ανεξάρτητου κράτους, που έχει την ίδια θρησκεία, γλώσσα και εθνικό ύμνο με την Ελλάδα.

Μπορεί να έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε αλλά ποτέ «δεν ξεχνάμε» τι έγινε και τι έκαναν οι Τούρκοι στην Κύπρο μας. Μία Κύπρος που είναι για τον απανταχού Ελληνα ό,τι είναι η Θράκη, η Πελοπόννησος, η Μακεδονία, η Ηπειρος, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Επτάνησα κ.λπ.

«Δεν ξεχνώ» ως Ελληνας την Τουρκία. Και κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία πρέπει να τονίζω ότι η Τουρκία έκανε την εισβολή, την καταπάτηση, τη γενοκτονία στην Κύπρο μας. Γιατί μόνο έτσι «δεν ξεχνώ». Ιδίως όταν την ευκαιρία αυτή την έχουν δημόσια πρόσωπα και πολιτικοί, αλλά έχω μία επιπλέον αδυναμία στους ιερείς. Γιατί οι ιερείς πρέπει να είναι πάνω από πρόσωπα και πολιτική.

Και γι’ αυτό «τρελάθηκα» όταν δεν (!) άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο την περασμένη Πέμπτη 4/4 στον Λευκό Οίκο, μπροστά στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζόζεφ Ρομπινέτ Μπάιντεν Τζούνιορ -και σε πολλούς άλλους- στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου για την Επανάσταση του 1821 να μην αναφέρει ποια χώρα εισέβαλε στην Κύπρο μας. Μίλησε για «…το νησιωτικό έθνος, που έχει πληγεί από μια βίαιη εισβολή και αναγκαστική διαίρεση» (https://t.ly/BQlqu μετά το 4.20). Η Κύπρος μας έχει πληγεί από την Τουρκία και δεν έχει υποστεί «αναγκαστική διαίρεση» αλλά καταπάτηση των δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Κύριε Ελπιδοφόρε, η Τουρκία είναι πίσω από τα δεινά της Κύπρου, η Τουρκία φταίει για την γενοκτονία, η Τουρκία εξαφάνισε 1.508 Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους. Η Τουρκία κ. Ελπιδοφόρε. Δεν είναι ντροπή να το πείτε και να σας ακούει ο Αμερικανός Πρόεδρος, να αισθανθούν περήφανοι για σας όλοι οι Ελληνες και όλοι οι Κύπριοι. «Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και για μια δίκαιη και ειρηνική λύση σε αυτό το νησιωτικό έθνος, που έχει πληγεί από μια βίαιη εισβολή και την αναγκαστική διαίρεση εδώ και μισό αιώνα, μια λύση που θα τηρεί το διεθνές δίκαιο και μια διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες. Είμαστε στο πλευρό σας, κύριε Πρόεδρε, όπως και εσείς στο πλευρό της δημοκρατίας και της ελευθερίας» (https://t.ly/tjFRR), είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ελπιδοφόρος αλλά πουθενά δεν είπε ποια χώρα φταίει για την «εισβολή» και την «αναγκαστική διαίρεση» της Κύπρου. Η Τουρκία κ. Ελπιδοφόρε και ειδικά από εσάς θα περιμέναμε να το τονίσετε με πολύ έντονο τρόπο.

Ιδιαίτερα μπροστά στον κ. Μπάιντεν, που σε αντίστοιχη περίπτωση, βλέπε Ρωσία σε Ουκρανία, έχει κάνει τα πάντα για να… απελευθερώσει τους Ουκρανούς και τα εδάφη τους από τους… καταπατητές Ρώσους. Αλήθεια κ. Μπάιντεν οι Ρώσοι είναι καταπατητές και εισβολείς στην Ουκρανία και πρέπει όλη η Αμερική να βοηθήσει την Ουκρανία αλλά η Τουρκία δεν έχει καταπατήσει και δεν έχει εισβάλει στην Κύπρο; Ισα – ίσα που στην περίπτωση της Τουρκίας στην Κύπρο οι ΗΠΑ κ. Μπάιντεν έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία να την απελευθερώσουν γιατί έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Ο,τι και να κάνετε ή ό,τι δεν κάνετε «δεν ξεχνώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κυπριακή εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ