x
 

Πολιτική

Δεσμευμένη η Κύπρος για ανθρωπιστική βοήθεια

14 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μαλίκι, ο οποίος είχε σειρά επαφών και συνομιλίες στο κυπριακό ΥΠΕΞ. Στις επαφές του κυριάρχησε η κατάσταση στη Γάζα, η οποία δέχεται επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό ενώ συζητήθηκε η συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος έκανε χωριστά συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Οι κύριες συνομιλίες έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών, Κόμπου και Μαλίκι.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος επισήμανε ότι η κατάσταση στη Γάζα όχι μόνο χειροτερεύει, αλλά εκτυλίσσεται μια μεταμορφωτική σειρά γεγονότων που έχουν περιφερειακές και διεθνείς επιπτώσεις. Σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας: την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων, την απελευθέρωση των ομήρων και την ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών προς μια λύση δύο κρατών. Είπε ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη να εργαστεί περισσότερο για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τάσσεται ενάντια στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Ο Ριάντ Αλ Μαλίκι τόνισε πως το μέγεθος της καταστροφής που έχει συμβεί στη Γάζα είναι χωρίς προηγούμενο. Ανέφερε πως, από τις επαφές του στην Κύπρο, έχει αισθανθεί ότι υπάρχει το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης για ανθρωπιστική βοήθεια και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει ό,τι μπορεί προς το σκοπό αυτό. Την ίδια ώρα, είπε, γίνονται προσπάθειες για να αποφευχθεί η χερσαία επίθεση στη Ράφα. Επισήμανε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τον πληθυσμό σε Δυτική Οχθη και Γάζα, στέλνοντας μήνυμα με αποδέκτες την Χαμάς, αλλά και το Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ