x
 

Πολιτική

Δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες, δηλώνει η Ολγκίν-Κουεγιάρ

17 Μαρτίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, έχει ολοκληρώσει τον δεύτερο κύκλο των επαφών της στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της δεύτερης επίσκεψής της στο νησί η κυρία Ολγκίν-Κουεγιάρ αναφέρει ότι ηαποστολή της είναι να προσδιορίσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δέσμευση και των δύο πλευρών προς την εξεύρεση βιώσιμης λύσης και στον χρόνο που απομένει, παραμένει πρόθυμη και δεσμευμένη να συνεχίσει τις καλύτερες προσπάθειές της, ώστε να εκπληρώσει το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, αναφέρει, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες, καθώς και με πολιτικά κόμματα, δημάρχους πόλεων, εμπορικά επιμελητήρια, δημοσιογράφους, θρησκευτικούς ηγέτες, συνδέσμους, δεξαμενές σκέψης και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

«Άκουσα όλες τις απόψεις και τις προοπτικές για να κατανοήσω καλύτερα τις κύριες δυσκολίες και ευκαιρίες», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές φαίνεται ότι όλα τα μονοπάτια έχουν δοκιμαστεί και ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή».

Ωστόσο, προσθέτει, «υπάρχουν πάντα φωνές που αποκαλύπτουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών που ονειρεύονται μια διαφορετική ζωή και που αποδεικνύουν ότι η ελπίδα είναι αναγκαία και υποχρέωση».

Το παρελθόν φέρνει πίσω μνήμες πόνου και απογοήτευσης, αναφέρει η κ. Ολγκίν, «αλλά μας δίνει επίσης και μαθήματα για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση του μέλλοντος και στην επίτευξη λύσεων προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Σημείωσε πως «θα ήταν πολύ καλό για όλους να έρθουν κοντά στις ατομικές και συλλογικές ευκαιρίες που θα έφερνε μια αλλαγή, μετατρέποντας έτσι τις δυσκολίες του παρελθόντος σε θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον».

Τέλος είπε ότι η αποστολή της είναι να προσδιορίσει «εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δέσμευση και των δύο πλευρών προς την εξεύρεση βιώσιμης λύσης».

Στους μήνες που απομένουν, είμαι πρόθυμη και δεσμευμένη να συνεχίσω τις καλύτερες προσπάθειές μου για να εκπληρώσω το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», κατέληξε.

Χριστοδουλίδης: Στόχος η επανέναρξη των συνομιλιών

“Μας ενδιαφέρει η ουσία, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού”, διαμηνύει από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κληθείς να σχολιάσει τη δεύτερη συνάντησή του με την κυρία Ολγκίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήταν πάρα πολύ καλή και έγινε ανασκόπηση των επαφών της στο νησί. Ανέφερε ότι εργάζονται από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα αυτός ο στόχος να πετύχει.

Η κυρία Ολγκίν, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι είχε εποικοδομητικές συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τον Απρίλιο ενδέχεται να επισκεφθεί κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να έχει επαφές και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες αναχώρησε την Κυριακή από την Κύπρο και θα επιστρέψει τον επόμενο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος είπε ότι εργάζονται συνεχώς για διαλεύκανση της υπόθεσης της Μονής Αββακούμ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ