x
 

Επιστήμη

Διαδραστική εφαρμογή ρωτάει τους εφήβους για τις εξαρτήσεις και τα συναισθήματά τους

26 Μαΐου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εφαρμογή «ρωτάει» τους εφήβους για τη σχέση τους με το αλκοόλ ή το κάπνισμα, ακόμη και για τα συναισθήματά τους και τους δίνει συμβουλές για το πού μπορούν να απευθυνθούν ή να μιλήσουν online με κάποιον ειδικό. Πρόκειται για το «» που βγήκε εδώ και λίγες μέρες στον «αέρα» από το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΠΕΘΕΑ) ΑΡΓΩ και είναι μια διαδραστική εφαρμογή δομημένη γύρω από ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης της χρήσης νόμιμων (αλκοόλ, τσιγάρο, ενεργειακά ποτά, καφές) και παράνομων ουσιών, αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών (διαδίκτυο, τζόγος κ.α).

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο που οι ίδιοι οι πιτσιρικάδες χρησιμοποιούν αφού στοχεύουμε σε εφήβους και νέους ενήλικες, σε ηλικίες δηλαδή από 12 έως 20 χρόνων» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Γκιουζέπας, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ.

Κατεβάζοντας την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS στην ιστοσελίδα https://qteen.gr ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σε μία αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, χωρισμένη σε θεματικά δωμάτια και να αντλήσει σχετικές πληροφορίες, να παρακολουθήσει video και να απαντήσει σε ερωτηματολόγια με βάση τις συνήθειές του, ώστε να αξιολογήσει τυχόν κίνδυνο που διατρέχει. Τα δωμάτια στα οποία «μπαίνει» ο χρήστης είναι έξι, με «ταμπέλες» όπου αναγράφονται οι ακόλουθες κατηγορίες: Παράνομες ουσίες, Αλκοόλ, Διαδίκτυο / Gaming, Τζόγος, Κάπνισμα, Καφές / Ενεργειακά ποτά.

Η εφαρμογή «ρωτάει» ακόμη τον χρήστη «πώς νιώθει σήμερα», δίνοντας διάφορες απαντήσεις για να επιλέξει, όπως θυμό, θλίψη, βαρεμάρα και φόβο. Αν επιλέξει για παράδειγμα ότι αισθάνεται φόβο, η απάντηση είναι «είναι εντάξει να φοβάσαι». «Θα δίνουμε και τη δυνατότητα, σε όποιον το επιθυμεί, να μιλήσει ανώνυμα με έναν ειδικό του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ σε online chat ενώ, αν το επιτρέψει ο χρήστης, γίνεται χρήση γεωεντοπισμού για τα κοντινότερα θεραπευτικά κέντρα προκειμένου να απευθυνθεί» λέει ο κ. Γκιουζέπας.

Το ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, είναι ένα ελεύθερο ουσιών (στεγνό), εξωτερικής διαμονής (ανοιχτό) θεραπευτικό Πρόγραμμα, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στο Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου-Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι καθιστικοί τύποι που πίνουν καφέ είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους κάθονταν για περισσότερες από έξι ώρες και δεν έπιναν καφέ, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Public Health.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ