x
 

Πολιτική

Διαφαίνεται ευρεία συναίνεση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

05 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Η ευρεία συναίνεση για το νομοσχέδιο που επιτρέπει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών επιβεβαιώνεται από τις αρχικές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την έναρξη της συζήτησης των προωθούμενων διατάξεων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η εισηγητής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τους όρους ισότητας για όλους τους πολίτες και ιδίως για τα παιδιά. Η κ. Ελενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «σημαντική αλλαγή», ενώ για αυτονόητες ρυθμίσεις έκανε λόγο και ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων -που θα τεθεί σεψηφοφορίαστις15 Φεβρουαρίου- δηλώνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν αρκετές επιμέρους διαφοροποιήσεις βουλευτών από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και την Χαριλάου Τρικούπη.

Συρεγγέλα: Για εμάς γονιός σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα

Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα τόνισε πως το σχέδιο νόμου επιχειρεί να ρυθμίσει μια υπάρχουσα κατάσταση γι’ αυτό και δεν προωθεί «εκτεταμένες παρεμβάσεις».

«Με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μια δημοκρατική κοινωνία-συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών» είπε αρχικά η κυρία Συρεγγέλα.

Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ): Σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας

«Ηρθε η ώρα να αποκατασταθεί το δίκαιο. Να γίνει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους» ανέφερε η κυρία Ελενα Ακρίτα για να επισημάνει σε άλλο σημείο πως «έστω και με σημαντική καθυστέρηση το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη και δημοψηφίσματα και πρόσθεσε «καμία σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω. Δεν κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που θα έρθει. Κατοχυρώνουμε δικαιώματα για κάτι που υπάρχει».

Παράλληλα, ζήτησε να αντικατασταθεί ο όρος «ομόφυλων» ζευγαριών στη διάταξη για τον γάμο και να αντικατασταθεί με τον όρο άτομα «ανεξαρτήτως φύλου», ενώ υποστήριξε πως πρέπει να επιτραπεί ηπαρένθετη μητρότητα.

Τέλος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου».

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομόφυλες οικογένειες

Σε γραμμή υποστήριξης του νομοσχεδίου κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Χρηστίδη.

«Καμία θρησκεία δεν μπορεί να επιβάλλει στο κράτος τι θα ορίζει ως πολιτικό γάμο. Η ελευθερία δύο ενηλίκων να συνάπτουν γάμο δεν έχει επίπτωση στις ελευθερίες άλλων ανθρώπων. Δεν προσβάλλει καμία και κανέναν», είπε ο κ. Χρηστίδης.

«Η οικογένεια δεν εξαντλείται στην επόμενη παραδοσιακή οικογένεια. Αυτό που μάθαμε ως πατέρας, μητέρα και παιδιά. Υπάρχουν και οικογένειες με έναν μόνο γονέα, οικογένειες χωρίς παιδιά. Οικογένειες ομόφυλων με ή χωρίς παιδιά. Η απουσία νομοθετικής αναγνώρισης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα άτομα. Η οικογένεια και ελληνικός πολιτισμός δεν διαλύθηκαν επειδή οι γυναίκες κράτησαν το επίθετό τους. Επειδή εργάζονται έξω από το σπίτι», πρόσθεσε.

Δάγκα (ΚΚΕ): Το παιδί δεν έχει ανάγκη από φροντιστές αλλά από μητέρα και πατέρα

Την πόρτα για την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας ανοίγει το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το ΚΚΕ. Η βουλευτής του Περισσού, Παρασκευή Δάγκα, εξηγώντας τους λόγους που το κόμμα της καταψηφίζει τις ρυθμίσεις είπε: «Αρνούμαστε την εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας. Υπονομεύονται τα δικαιώματα του παιδιού δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με μητέρα και πατέρα. Τα παιδιά δεν χρειάζονται φροντιστές, έχουν ανάγκη από μητέρα και πατέρα και αυτό το δημιουργικό περιεχόμενο στερούν από γονείς οι κυβερνήσεις με τα 12ωρα σπαστά ωράρια».

Σαράκης (Ελληνική Λύση): Θέλουμε τα παιδιά να έχουν μητέρα και πατέρα και όχι γονείς νούμερα

Για παραβίαση του Συντάγματος μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης.«Οι ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του Εθνους» είπε, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Η αλυσίδα κυοφορίας, τοκετός, γέννηση, φροντίδα δεν είναι τεχνικές διαδικασίες. Ο γάμος και η οικογένεια είναι θεσμοί κοινωνικοί. Τα περί υιοθεσίας από ζευγάρια που δεν έχουν μητρικό πρότυπο άγουν προς λάθος κατεύθυνση. Αποτελούν μοντερνισμό της Δύσης που παρακμάζει. Ο γάμος είναι ένωση ετερόφυλων προσώπων γιατί από τη φύση του οδηγεί στην αναπαραγωγή».

«Η Ελληνική Λύση είναι κάθετα και βροντερά αντίθετη στο νομοσχέδιο. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Θέλουμε τα παιδιά να έχουν γονείς, μητέρα και πατέρα και όχι αφύσικα γονέας 1 και 2. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν γονείς και όχι γονείς νούμερα».

Τζανακόπουλος (Νέα Αριστερά): Ημέρα νίκης για τα κινήματα

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα νίκης για τα κινήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση προς την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.

«Εχουμε ακούσει σήμερα πάρα πολλά μαργαριτάρια. Δεν μας προκαλούν προβληματισμό όταν ακούγονται από την άκρα δεξιά όπως η Ελληνική Λύση. Οταν όμως ακούγονται από το ΚΚΕ μας προκαλούν» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς.

Δημητριάδης (Σπαρτιάτες): Όχι στο νομοσχέδιο

Την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης.

«Σκοταδισμός είναι να πηγαίνεις σε τόπο λατρείας και να γράφεις προσβλητικά συνθήματα. Αυτό είναι σκοταδισμός και μισαλλοδοξία», είπε ο ίδιος.

Αποστολάκης (Νίκη): Ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα

«Οχι μόνο θα καταψηφίσουμε αλλά ζητάμε να γίνει δημοψήφισμα για να τοποθετηθεί ο λαός που δεν ρωτήθηκε προεκλογικά. Η θέση της κυβέρνησης ότι τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα δείχνει τον αυταρχισμό της» υποστήριξε ο αγορητής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης.

Μπιμπίλας (Πλεύση Ελευθερίας): Επικροτούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο

«Επικροτούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο και επικροτούμε τη νομική προστασία των οικογενειών ώστε να υπάρξουν δικαιώματα στις γκέι οικογένειες και στα παιδιά τους» ανέφερε ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας εκφράζοντας τη θετική στάση της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Ενας πρωθυπουργός που, προχθές το βράδυ σε συνέντευξή του είπε ότι "τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω", είναι μακριά από την επώδυνη πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ