GR US

Δεν περιμένει βήματα μπροστά στην τριμερή ο Αναστασιάδης (Βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αργά τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, στην οποία ανέλυσε σε βάθος τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό α ΜΜΕ (Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προσγειωμένος εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις προσδοκίες από την τριμερή συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη.

Οπως παραδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, οι θέσεις με τις οποίες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου, δεν αφήνουν περιθώρια για να υπάρξει προσέγγιση σε οποιασδήποτε συμφωνία.

Υπό άλλες συνθήκες, αδιαπραγμάτευτος στόχος μιας τέτοιας συνάντησης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν θα ήταν άλλος από την ύπαρξη συμφωνίας για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, είτε μέσω κάποιων αμοιβαίων παραχωρήσεων ή μέσω δημιουργικών ασαφειών, όπως έγινε στο παρελθόν.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά, από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναπροσαρμόσει τις θέσεις του, έτσι ώστε να διευκολύνει τον Γενικό Γραμματέα για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός. Αντιθέτως, προσέρχεται με την λογική του όλα ή τίποτα, χωρίς να δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του Κυπριακού αν καεί ακόμα ένα από τα τελευταία χαρτιά του Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πάντως, έδωσε την εικόνα πως η δική μας πλευρά, θα προσέλθει στην κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας, για να πράξει το καθήκον της, να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις και να επαναλάβει την ετοιμότητα της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στον Αντόνιο Γκουτέρες, πώς θα διαχειριστεί, την αρνητική στάση της άλλης πλευράς.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ό,τι απαιτείται με την έννοια να ερμηνεύσουμε προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αν και η άλλη πλευρά επιδείξει καλή θέληση και επαναπροσδιορίσει στόχους, να δημιουργηθούν συνθήκες που να μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ένα νέο διάλογο», είπε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα που αναδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ειδικά για το θέμα της πρότασής του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ο Νίκος Αναστασιάδης, επιχείρησε να διαλευκάνει το τοπίο και να υποδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως δεν μπορεί η πρόταση του να αντισταθμιστεί με τα όσα, εκτός πλαισίου, προτείνει ο κατοχικός ηγέτης. Παραπέμποντας στις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, εξήγησε ο Νίκος Αναστασιάδης, παραπέμπουμε και στην απαγόρευση ένωσης μέρους ή όλου ή απόσχισης του μέρους ή όλου με οποιοδήποτε κράτος ή και απόσχιση από το κεντρικό κράτος και συνεπώς επαναφέρεται η βάση διαπραγμάτευσης όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί πέραν και μακράν των τουρκικών αξιώσεων για αναγνώριση κυριαρχίας».

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση και πώς ο Γενικός Γραμματέας θα την εξισώσει με την πρόταση των Τούρκων για τα δύο κράτη, με έντονο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήγησε πως το πρόβλημα, είναι ότι συνταυτίζονται «οι απαράδεκτες και εκτός ψηφισμάτων προτάσεις των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για αλλαγή της βάσης λύσης, με μια πρόταση που θέλει να επαναφέρει την τάξη όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ή την τελική λύση».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω υπέδειξε πως,

α) Η επαναφορά στις διατάξεις του Συντάγματος του ‘60 απαντά στους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι την αποκλείουμε από τη συμμετοχή στη διοίκηση της χώρας και ότι τάχα είναι ελληνοκυπριακή διοίκηση

β) Παραπέμπει σε Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, σε ψηφίσματα των ΗΕ και σε αρχές της ΕΕ στην επιδίωξη εξεύρεσης λύσης.

γ) επαναφέρουμε τη σωστή βάση, με βάση τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής.

Προτάσεις στην ΓΓ\

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία αργά το απόγευμα της τρίτης (ώρα Νέας Υόρκης 6 μ.μ.) στην καθιερωμένη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα μεταφέρει τις κατά καιρούς εναλλακτικές προτάσεις του προς άρση του αδιεξόδου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναμενόταν να τονίσει στον Αντόνιο Γκουτέρες, ότι οι όροι εντολής και τα ψηφίσματα παρέχουν το κοινό έδαφος για επανέναρξη του διαλόγου, μη παραγνωρίζοντας το έργο που παράχθηκε μέχρι το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα, μέσα από τις συγκλίσεις και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.