GR US

Δέσμευση Μπάιντεν στην ΓΣ του ΟΗΕ για ένα «ειρηνικό, ευημερούμενο μέλλον για όλους» (Vid)

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του στην Γ.Σ. του ΟΗΕ, 21 Σεπτεμβρίου, 2021. (Eduardo Munoz/Pool Photo via AP)

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. («ΝΥΤ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε την πρώτη του ομιλία στην ετήσια Γενική Συνέλευση των παγκόσμιων ηγετών στα Ηνωμένα Εθνη την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, εν μέσω νέων έντονων αμφιβολιών για την ικανότητά του να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε θέση παγκόσμιου ηγέτη μετά την προώθηση του απομονωτισμού από τον προκάτοχό του με το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική».

Μιλώντας σε ένα μικρότερο από το συνηθισμένο ακροατήριο ομολόγων του λόγω της ακόμη καλπάζουσας πανδημίας Covid-19, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε μια νέα εποχή παγκόσμιας ενότητας ενάντια στον κορωνοϊό, τις αναδυόμενες τεχνολογικές απειλές και την αυξανόμενη επιρροή των αυταρχικών εθνών όπως η Κίνα και Ρωσία.

«Ανεξάρτητα από το πόσο προκλητικά ή πόσο περίπλοκα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε, η κυβέρνηση από και για τον λαό εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξυπηρετήσουμε όλο τον λαό μας», είπε, επιμένοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους θα παραμείνουν ζωτικοί εταίροι.

Καλώντας τον κόσμο να κάνει τη χρήση βίας «το τελευταίο μας εργαλείο, όχι το πρώτο μας», υπερασπίστηκε την απόφασή του να τερματίσει τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μια χαοτική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που αιφνιδίασε τους συμμάχους.

«Σήμερα, πολλές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας δεν μπορούν να λυθούν ή ακόμη και να αντιμετωπιστούν με τη δύναμη των όπλων», είπε. «Οι βόμβες και οι σφαίρες δεν μπορούν να αμυνθούν έναντι του Covid-19 ή των μελλοντικών του μεταλλάξεων».

Αλλά οι προσπάθειες του κ. Μπάιντεν να απαλλάξει την Αμερική από τις πιο συγκρουσιακές πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχονται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης μεταξύ των συμμάχων με τη διπλωματική προσέγγιση που ακολουθεί η κυβέρνησή του.

Το γνωστό ρεφρέν του ότι ο κόσμος πρέπει να επιλέξει μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού φαίνεται διαφορετικό τώρα που οι Ταλιμπάν ελέγχουν ξανά την Καμπούλ, αντιστρέφοντας πολλά από τα δημοκρατικά κέρδη των τελευταίων 20 ετών.

Ο Covid αναβιώνει σε μεγάλο μέρος του Κόσμου. Και οι Γάλλοι μόλις ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους εξοργισμένοι - όχι μόνο για την απώλεια συμβολαίου υποβρυχίων άνω των $60 δισ., αλλά επειδή έγινε σαφές ότι δεν βρίσκονται στον εσωτερικό κύκλο των συμμάχων.

Επίσης, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν νέο Ψυχρό Πόλεμο». Χωρίς να αναφέρει άμεσα την Κίνα, ο Μπάιντεν αναγνώρισε τις αυξανόμενες ανησυχίες για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο εθνών. Αλλά είπε, ότι «δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ή έναν κόσμο χωρισμένο σε άκαμπτα μπλοκ».

Ο Πρόεδρος σημείωσε την απόφασή του να τερματίσει τον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής τον περασμένο μήνα, στο Αφγανιστάν, και έθεσε τη βάση για την κυβέρνησή του να στρέψει την προσοχή των ΗΠΑ σε εντατική διπλωματία χωρίς να λείπουν οι κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Είπε ότι οδηγείται από την πεποίθηση ότι «για να προσφέρουμε στους δικούς μας ανθρώπους, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε βαθιά με τον υπόλοιπο κόσμο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο», είπε ακόμη ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), διευκρίνισε.

Να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν έφτασε στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Δευτέρας για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες προς τον οποίο προσέφερε μια πλήρη υποστήριξη για τη σημασία και τη φιλοδοξία του Σώματος σε μια δύσκολη στιγμή της Ιστορίας.