GR US

Δρομολογείται η πολυαναμενόμενη ταινία «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή

Εθνικός Κήρυξ

Από την βράβευση του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Γέφυρες. Από αριστερά: Ιδρύτρια του Φεστιβάλ Πέτρα Τερζή, Γιάννης Σμαραγδής, Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.

Ο δημοφιλής Ελληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, πιστός στο πνεύμα των ταινιών που έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα όπως «Καλή σου νύχτα, κυρ Αλέξανδρε» (Παπαδιαμάντης), Καβάφης, El Greco, Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι (για τον ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη) και η πολυβραβευμένη διεθνώς ταινία Καζαντζάκης, οι οποίες έχουν ως άξονα το ελληνικό αίσθημα και το παλίμψηστο του Ελληνικού πολιτισμού, προετοιμάζει με ταχείς ρυθμούς την ταινία «Καποδίστριας».

Μια ταινία συμφιλιωτική και αισιόδοξη που θα ορά ευεργετικά προς το μέλλον με την επιθυμία πως θα είναι έτοιμη να προβληθεί στην επέτειο των 200 χρόνων από την εθνεγερσία των προγόνων μας και την ελπίδα ότι θα είναι αληθινά χρήσιμη για τις ψυχές των Ελλήνων, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του μεγάλου Ελληνα και πατριώτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Εν όψει των μελλοντικών γυρισμάτων στην Ελλάδα, επισκέφτηκε τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν γυρίσματα στο Ναύπλιο, στην Κέρκυρα, την Αίγινα, την Υδρα, τη Μάνη. Πρόσφατα επισκέφθηκε το Ναύπλιο για δεύτερη φορά, αφού πριν από λίγους μήνες ο δήμαρχος Ναυπλίου εν αναμονή των γυρισμάτων της ταινίας «Καποδίστριας», τον βράβευσε!!!

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Αδεια χρήσης Φωτό/Video Γιώργος Ρασσιάς

Το ενθαρρυντικό και αισιόδοξο είναι ότι σε όλες τις περιοχές που εμφανίστηκε ο σκηνοθέτης για την προεργασία της ταινίας ανιχνεύοντας τους χώρους των γυρισμάτων, γνώρισε αποθεωτική υποδοχή τόσο από τις τοπικές Αρχές όσο και από τους απλούς ανθρώπους που του μετέφεραν με ιδιαίτερη θέρμη την αισιόδοξη αναμονή τους για την ταινία, η οποία πριν καν γυριστεί, εισπράττει ενθουσιώδεις χαρακτηρισμούς.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο

Στην πρόσφατη συνάντηση του λαοφιλούς και πολυβραβευμένου σκηνοθέτη με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, ήταν παρών και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στο Ναύπλιο Κωνσταντίνος Δέδες. Συζητήθηκαν οι τρόποι που μπορεί να συμβάλλει ο Δήμος στα γυρίσματα της ταινίας στην πόλη του Ναυπλίου, όπου κατέχει ξεχωριστή θέση στην ταινία.

Μετά τη θερμή συνάντηση, ο Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε στα ΜΜΕ:

«Ο λόγος της επίσκεψής μου είναι η μέλλουσα ταινία Καποδίστριας.

Θέλω να σας πω ότι μέσα στο τελευταίο διάστημα είναι η δεύτερη φορά που συναντιέμαι με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων και είμαι περιχαρής γι' αυτό, διότι και την πρώτη φορά που μου έκανε την τιμή στο Διεθνές Φεστιβάλ που διοργανώνεται εδώ να με βραβεύσει, αλλά και τώρα διαισθάνομαι έναν άνθρωπο ο οποίος είναι του ιδίου αισθήματος, με την ίδια αγάπη για ό,τι μας γέννησε, την πατρίδα μας, τον Ελληνισμό αλλά και τον Καποδίστρια που μας πλούτισε με το ήθος του και το θεμελιώδες έργο του στις απαρχές της Ελεύθερης Ελλάδος.

Εθνικός Κήρυξ

Αυλωνίτης Σμαραγδής.jpg : Από αριστερά: ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και ο βουλευτής ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

Εμείς επιθυμούμε να κάνουμε μια ταινία συμφιλιωτική και αισιόδοξη. Διότι ένας λαός όπως είμαστε εμείς που έχει τριπλό πολιτισμό, η μοναδική χώρα στον κόσμο που το έχει επιτύχει, έχουμε ευθύνες για το μέλλον μας. Και το μέλλον το δικό μας, του Ελληνισμού και των παιδιών μας είναι να συμφιλιωθούμε. Είναι να φύγουμε από τους διχασμούς. Ο Καποδίστριας είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί, αν τον ακολουθήσουμε, να μας οδηγήσει στα ανώτερα και υψηλότερα φρονήματα των Ελλήνων από τότε που υπάρχει Ελληνισμός και πολιτισμός».

Στην ερώτηση «Πότε μπορούμε να περιμένουμε ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα;» δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην αναζήτηση των κεφαλαίων για την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού της ταινίας. Ο εγκλεισμός λόγω του κορωνοϊού, όπως παντού, μας πήγε πίσω όμως πιστεύω ότι θα αρχίσουμε τα γυρίσματα περί τα τέλη του φθινοπώρου από την Ελλάδα και θα ακολουθήσουν τα γυρίσματα στη Ρωσία και την Ελβετία, ώστε στο τέλος του '21 να είναι έτοιμη η ταινία. Υπολογίζουμε να γίνουν τρεις πρεμιέρες συγχρόνως: στην Ελλάδα, στη Μόσχα και στη Γενεύη της Ελβετίας».

[Συνάντηση του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δ. Κωστούρο (βίντεο)]

Συνάντηση με τη Δήμαρχο Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου

Εθνικός Κήρυξ

Η Δήμαρχος Κερκύρας Μερόπη Υδραίου με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Ο σκηνοθέτης κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, στο γενέθλιο νησί του Καποδίστρια, συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Κερκύρας Μερόπη Υδραίου, η οποία ενθουσιωδώς δήλωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι, που είναι χαρά και τιμή να τους υποδεχόμαστε στην πόλη μας, όπως είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής», τόνισε η Δήμαρχος.

«Ο Δήμος μας θέλει να προσελκύσει ποιοτικές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως αυτή για τον Ιωάννη Καποδίστρια, από τη συζήτηση διαπίστωσα ότι ο σκηνοθέτης, έχει ασχοληθεί σε βάθος και επί πολύ καιρό με τον Καποδίστρια, το αναμενόμενο αποτέλεσμα, είμαι σίγουρη ότι θα είναι εξαιρετικό».

Η αγαθή τέχνη πάντα ενώνει

Ο σκηνοθέτης στο ταξίδι του προς την Κέρκυρα, πάνω στο φέρι μποτ, συναντήθηκε τυχαία με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέφανο Γκίκα και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αυλωνίτη.

Εθνικός Κήρυξ

Δε?δες Κωστου?ρας Σμαραγδη?ς.jpg: Κατά την συνάντησή τους, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στο Ναύπλιο Κωνσταντίνος Δέδες, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Αδεια χρήσης Φωτό/Video Γιώργος Ρασσιάς

Επειδή η αγαθή τέχνη πάντα ενώνει και ποτέ δεν διχάζει, η συνάντηση έγινε σε θερμό και απόλυτα συναινετικό κλίμα όπως άλλωστε είναι φανερό από τις αναρτήσεις και των δυο βουλευτών στο διαδίκτυο. Ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας έγραψε: «Εξαιρετική τύχη είχαμε απόψε με τον συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αυλωνίτη να συζητήσουμε με τον κορυφαίο μας σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, στο δρόμο της επιστροφής μας στην Κέρκυρα. Ο Γιάννης Σμαραγδής την περίοδο αυτή προετοιμάζει την ταινία για τον κορυφαίο Ελληνα πολιτικό της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Απόλυτη η συναίνεση για την μεγάλη φυσιογνωμία του Κυβερνήτη και το ανεξίτηλο αποτύπωμα που άφησε στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή ιστορία.

Ο Γιάννης Σμαραγδής ασχολείται σε βάθος επί πολύ καιρό με τον Κυβερνήτη και μας εξέπληξε με τις λεπτομέρειες και τις γνώσεις του.

Ανυπομονούμε να δούμε την ταινία!!».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης έγραψε: «Μια τυχαία συνάντηση στο πλοίο από Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα εμού και του συνάδελφου βουλευτή Στέφανου Γκίκα με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, εξελίχθηκε σε μια εξαιρετική συζήτηση σχετικά με την ταινία που ετοιμάζει (και) στη Κέρκυρα σχετικά με την ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Διαπίστωσα ότι ο πασίγνωστος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης μας είναι εξαιρετικός συνομιλητής, ευχάριστος στη παρέα αλλά και βαθύς γνώστης της ιστορικής πορείας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Ευνόητη ήταν από πλευράς μας η χαρά της γνωριμίας αλλά κυρίως η χαρά για το ότι 'από πρώτο χέρι' μάθαμε μερικές λεπτομέρειες της ταινίας πριν καν αρχίσουν τα γυρίσματά της. Φυσικό επακόλουθο της συνάντησης αυτής ήταν οι διαβεβαιώσεις μας προς τον σκηνοθέτη ότι θα βρει δίπλα του το κερκυραϊκό λαό και φυσικά και εμάς για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η ταινία για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια ενδιαφέρει όλους τους Ελληνες και πρώτιστα τους Κερκυραίους, όπως φυσικά τους Ελβετούς και Ρώσους, στις χώρες των οποίων έζησε και προσέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες.

Εύχομαι να του πάνε όλα καλά».

Εθνικός Κήρυξ

Πορτραίτο του Ιωάννη Καποδίστρια από τον ζωγράφο Σάββα Γεωργιάδη.

Εντυπωσιακά θερμή η υποδοχή και η αναμονή της ταινίας Καποδίστριας από τις περιοχές «αντιπάλων» του Καποδίστρια

Ο λαός άλλη μια φορά «δείχνει» προς τα πού πρέπει να πάει το μέλλον του Ελληνισμού για να μη χαθούμε. Ενότητα και όχι Διχασμός. Στη Μάνη, την περιοχή των Μαυρομιχαλαίων και στην Υδρα, το νησί του Κουντουριώτη, υποδέχτηκαν τον σκηνοθέτη με αυτά τα αισθήματα: όχι άλλους διχασμούς.

Ως επιβεβαίωση των παραπάνω, δημοσιεύθηκε αυτό το κείμενο του Υδραίου Χρήστου Μπόκια που υποδέχθηκε τον σκηνοθέτη και το συνεργείο του στο Μουσείο Κουντουριώτη στην Υδρα:

«Τον τελευταίο χρόνο, ο πολυβραβευμένος Σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής με τους συνεργάτες του προετοιμάζουν την ταινία 'Καποδίστριας', που στηρίζεται πάνω στο βίο του μεγαλύτερου Ελληνα πολιτικού, του Ιωάννη Καποδίστρια που αγαπήθηκε από το λαό αλλά είχε δυστυχώς άσχημο τέλος.

Η ταινία που ετοιμάζει πάντως, έχει σαν στόχο να αναδείξει τη σπουδαία προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια και να ενώσει τον ελληνικό λαό. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στο Ναύπλιο αλλά απ' ότι φαίνεται και η Ύδρα θα έχει την τιμητική της με ανάλογα γυρίσματα στο νησί μας».

Ο «Καποδίστριας» και ο θαυμασμός του πρωθυπουργού

Μετά τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στον σκηνοθέτη οι προαναφερόμενες πόλεις που επισκέφθηκε, διαβεβαίωσε τους κατοίκους που τον πλησίαζαν -και ήταν πολλοί- «ότι στους καιρούς μας που δεχόμαστε ασύμμετρες απειλές, πρέπει όλοι μαζί να γίνουμε μια γροθιά γιατί τότε θα είμαστε άτρωτοι».

Εθνικός Κήρυξ

Με τον υπεύθυνο του Μουσείου Κουντουριώτη Χρήστο Μπόκια.

Τους διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η πρόθεσή του είναι, αυτή η ταινία να συμβάλλει στην ενότητα των Ελλήνων επ' αφορμή των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδος, την οποία θα γιορτάσουμε το έτος 2021.

Στις επίμονες, μάλιστα, ερωτήσεις των κατοίκων σχετικά με την ταινία «Καποδίστριας», ο σκηνοθέτης είναι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν όπως πρέπει, καθώς Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παλαιότερα είχε δηλώσει πως η πολιτική προσωπικότητα που εκτιμά και που θα ήθελε να είχε συναντήσει (αν γινόταν…), είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας, λέγοντας «η προσπάθεια που έκανε να συμμαζέψει την Ελλάδα την επόμενη της άφιξής του, νομίζω ότι και σήμερα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη!».

Ακολουθεί σχετικό link: https://www.youtube.com/watch?v=mgdkKbtIyr4