GR US

Εντυπωσιακές εικόνες: Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη (βίντεο)

Αssociated Press

ΗΠΑ: Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη. (Cory Huston/ NASA via AP)

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Δύο Αμερικανοί αστροναύτες προερχόμενοι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προσθαλασσώθηκαν την Κυριακή στον Κόλπο του Μεξικού πάνω στην κάψουλα SpaceX, στεφανώνοντας με επιτυχία αυτήν την πρώτη αποστολή της ιδιωτικής εταιρείας που έχει συνάψει συμβόλαιο με τη NASA.

«Καλωσορίσατε στη Γη, και ευχαριστούμε που ταξιδέψατε με τη SpaceX», ανακοίνωσε ο διευθυντής της πτήσης στους αστροναύτες που αποκρίθηκαν αμέσως. Η κάψουλα Dragon προσθαλασσώθηκε ανοικτά της Πενσακόλα της Φλόριδας όπως είχε προβλεφθεί στις 14:48, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας, αφού διαπέρασε προφανώς χωρίς ζημιές την ατμόσφαιρα της Γης. Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας, που ανακτήθηκε γρήγορα από ένα σκάφος της SpaceX.

Ηταν η πρώτη προσθαλάσσωση από αστροναύτες των ΗΠΑ εδώ και 45 χρόνια, με το πρώτο εμπορικά κατασκευασμένο διαστημόπλοιο που μεταφέρει ανθρώπους προς και από την τροχιά. Η ασφαλής επιστροφή του ανοίγει τον δρόμο για ένα ακόμα επανδρωμένο ταξίδι του SpaceX τον επόμενο μήνα και πιθανόν και στις τουριστικές πτήσεις το επόμενο έτος, αναφέρει το «Associated Press».

Αssociated Press

ΗΠΑ: Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη. (NASA via AP)

Οι πιλότοι Νταγκ Χάρλεϊ (Doug Hurley) και Μπομπ Μπένκεν (Bob Behnken) έφτασαν πίσω στη Γη με την κάψουλα Endeavour σε λιγότερο από μία ημέρα μετά την αναχώρησή τους από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δύο μήνες μετά την εκτόξευσή τους από την Φλόριδα.

«Είναι λίγο βαρύ να βλέπεις τους πάντες εδώ δεδομένων των πραγμάτων που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες που ήμασταν έξω από την πλανήτη», ανέφερε ο Χάρλεϊ κατά την άφιξή τους στο σπίτι του στο Χιούστον, στο οποίο τον περίμενε μία μικρή ομάδα συγγενών του φορώντας μάσκες, όπως και αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του Ιλον Μασκ.

Αssociated Press

ΗΠΑ: Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη. (Bill Ingalls/NASA via AP)

Ο Μασκ έσπευσε στο Χιούστον από το αρχηγείο της SpaceX στην Καλιφόρνια για να τους καλωσορίσει. Ηταν εμφανώς συγκινημένος και ανακουφισμένος, καθώς απευθυνόταν στην ομάδα των αστροναυτών, σχολιάζει το «AP».

«Δεν είμαι πολύ θρήσκος, αλλά προσευχήθηκα γι' αυτό εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Υπήρχε ένα μη αναμενόμενο πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποστολή ανάκτησης της κάψουλας: Καθώς αυτή βρισκόταν στο νερό, ιδιωτικά σκάφη πλησίασαν πολύ κοντά, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της NASA Τζιμ Μπράιντεστάιν, ο οποίος υποσχέθηκε πως την επόμενη φορά θα τα καταφέρει καλύτερα διατηρώντας σε απόσταση όλους όσοι θέλουν να απολαύσουν το θέαμα.

Το λιμενικό της Πενσακόλα ανέφερε ότι ανέπτυξε δύο πλοία για να κρατήσει το κοινό τουλάχιστον 10 μίλια μακριά από την κάψουλα.

Αssociated Press

ΗΠΑ: Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη. (NASA via AP)

Την τελευταία φορά που αστροναύτες προσθαλασσώθηκαν από το διάστημα ήταν στις 24 Ιουλίου, 1975, στον Ειρηνικό Ωκεανό -στον οποίο έχουν λάβει χώρα οι περισσότερες προσθαλασσώσεις- ορίζοντας το αίσιο τέλος στην κοινή αποστολή ΗΠΑ - Σοβιετικής Ενωσης, γνωστή και ως «Apollo-Soyuz».

Τα πληρώματα των «Mercury» και «Gemini» από τις αρχές έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στον Ατλαντικό, ενώ οι κάψουλες του «Apoll» έπεσαν στον Ειρηνικό.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

(Bill Ingalls/NASA via AP)

Χαιρέτισε ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την επιστροφή στη Γη, την Κυριακή, της κάψουλας της SpaceX, δύο μήνες αφότου παρακολούθησε την αναχώρησή της για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε τους αστροναύτες μας της NASA να επιστρέφουν στη Γη έπειτα από δύο μήνες μιας πολύ πετυχημένης αποστολής. Ευχαριστώ όλους», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά τη προσθαλάσσωση της διαστημικής κάψουλας στον Κόλπο του Μεξικού, την οποία χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή».

Πηγές: «Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»