GR US

«Εσπασε ο πάγος» μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν

Ευρωκίνηση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε «πολύ καλό κλίμα» που συνέβαλε ώστε «να σπάσει ο πάγος» των δύο πλευρών, διεξήχθη, κατά πληροφορίες, το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κατ' ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, φέρεται να έθεσαν στο τραπέζι όλα τα διμερή ζητήματα και συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, που κράτησε πάνω από μια ώρα, παρόντες ήταν μόνο οι διερμηνείς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η Ελένη Σουρανή για τον κ. Μητσοτάκη και ο Ιμπραχίμ Καλίν για τον Ταγίπ Ερντογάν - δεν πλαισιώνονταν δηλαδή οι δύο ηγέτες από τους υπουργούς των Εξωτερικών τους (Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα), ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί να παρίσταντο μόνον οι διερμηνείς τους.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά από ζητήματα, ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει πολύ συχνά, «ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα».

Η Αθήνα δεν καλλιεργούσε ούτως ή άλλως κλίμα υψηλών προσδοκιών για τα αποτελέσματα των χθεσινών συζητήσεων, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, πρωταρχικός στόχος ήταν «να σπάει ο πάγος» μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, κάτι το οποίο όπως φαίνεται επετεύχθη και να κυλήσει ήρεμα το προσεχές καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το βασικό μήνυμα της συνάντησης ήταν ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση, πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το 2020 και ότι πρέπει οι προκλήσεις να μην γίνονται δύσκολα διαχειρίσιμες.

Προσθέτουν ακόμη, ότι εκφράστηκε επίσης η επιθυμία οι δύο πλευρές να προχωρήσουν με τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί και αυτό παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά ζητημάτων με σημαντικότερο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά σημείωσε ότι οι διαφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από τους υπάρχοντες διαύλους, όπως είναι οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες αρκεί να αποφεύγονται προκλήσεις τύπου Μαρτίου 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο μία κίνηση καλής θέλησης στο προσφυγικό από τουρκικής πλευράς θα ήταν η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Ευρωκίνηση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο δύο άνδρες, δε, επέλεξαν να συναντηθούν χωρίς τις πολυμελείς αντιπροσωπείες που τους συνόδευαν κατά τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους (τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο Λονδίνο) προκειμένου να γίνει μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση ανάμεσά τους και να δημιουργηθεί ένας προσωπικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να κάνει επίσημες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αντίθετα, ο τελευταίος αναμενόταν να δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου, όπου ήταν πιθανό να αναφερθεί και στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, πάντως, είχε επιδείξει διαλλακτικό προσωπείο, μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ενόψει των συναντήσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και -κυρίως- τον Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε (ΝΑΤΟϊκό) «σύμμαχο» την Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η επίλυση των «διμερών θεμάτων», όπως είπε, θα υπηρετήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου, 2021.(AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Η σχετική αναφορά έχει ως εξής:

«Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, την δικαιοσύνη και την ισότητα, τα αμοιβαία δίκαια και συμφέροντα στις σχέσεις με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναβίωση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της γείτονος και συμμάχου, Ελλάδας, όπως και η επίλυση των διμερών θεμάτων, επίσης θα υπηρετήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

«Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο»

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, δε, πως η παρούσα Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι, όπως είπε, δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας. Ο κορονοιός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Σε όλα αυτά η ατζέντα 20 - 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.