GR US

«ΝΥΤ»: Αύξηση των φόρων στους πλούσιους Κατά $2 τρισ. επιδιώκουν οι Δημοκρατικοί

Αssociated Press

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Βουλής, με επικεφαλής τον Τζέρολντ Νάντλερ, κατά την συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου.(AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Οι Δημοκρατικοί της Βουλής παρουσίασαν τη Δευτέρα ένα σχέδιο για να πληρώσουν την επεκτατική τους κοινωνική πολιτική και το πακέτο κλιματικής αλλαγής αυξάνοντας τους φόρους κατά περισσότερα από $2 τρισεκατομμύρια, φορολογώντας σε μεγάλο βαθμό πλούσια άτομα και κερδοφόρες εταιρείες.

Αλλά η πρόταση, αν και ουσιαστική σε έκταση, απέκλεισε πολύ τις αλλαγές που χρειάζονταν για να επηρεάσουν την τεράστια περιουσία μεγιστάνων, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Ελον Μασκ.

Αντιμέτωποι με την εύθραυστη πολιτική ενός οριακά διχασμένου Κογκρέσου, οι παλιότεροι Δημοκρατικοί της Βουλής αποφάσισαν να έχουν μεγαλύτερη προσοχή στις μετριοπαθείς ανησυχίες στο κόμμα τους παρά στις προοδευτικές φιλοδοξίες του. Επικεντρώθηκαν στους παραδοσιακούς τρόπους αύξησης των εσόδων: αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα και όχι στοχεύοντας στον ίδιο τον πλούτο.

Η πρόταση περιλαμβάνει σχεδόν $2,1 τρισ. σε αυξημένα φορολογικά έσοδα, εκτίμησε τη Δευτέρα η μη κομματική Μεικτή Επιτροπή Φορολογίας. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτές οι αυξήσεις θα βοηθήσουν πολύ στη χρηματοδότηση των φιλοδοξιών του προέδρου Μπάιντεν να επεκτείνει τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, την άδεια με αποδοχές και άλλα.

Αλλά το νομοσχέδιο απαλλάσσει από μέτρα που έλαβαν ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας για να φορολογήσουν τον πλούτο ή να κλείσουν τις μεθόδους που ο πάμπλουτος εκμεταλλεύτηκε για να μεταβιβάσει κέρδη μιας ζωής στους αφορολόγητους κληρονόμους τους.

Δημοκρατικοί σε θέσεις-«κλειδιά» προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Βουλής είναι πιθανό να αλλάξει -ίσως σημαντικά- καθώς η οικονομική ατζέντα του κ. Μπάιντεν περνάει μέσα από τη Βουλή και τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί κατέχουν λίγες πλειοψηφίες και πρέπει να συμφωνεί σχεδόν κάθε μέλος τής ιδεολογικά διαφορετικής ομάδας τους. Αλλά οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαιρέτισαν το σχέδιο της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων και είπαν ότι έκανε σημαντικά βήματα προς το όραμα του Προέδρου για έναν φορολογικό κώδικα που επιβραβεύει τους απλούς εργαζόμενους σε βάρος των πολύ πλούσιων.

Η πρόταση περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αύξηση των φόρων στους πλούσιους. Φορολογητέο εισόδημα άνω των $450.000 -ή $400.000 για ανύπαντρα άτομα- θα φορολογηθεί με 39,6%, το ανώτατο ποσοστό πριν από τη φορολογική μείωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2017 που το έφερε στο 37%.

Το ανώτατο ποσοστό κεφαλαιακών κερδών θα αυξηθεί στο 25% από 20%, πολύ λιγότερο από μια πρόταση του Λευκού Οίκου που θα είχε φορολογήσει τα επενδυτικά κέρδη ως εισόδημα για τους πλουσιότερους, στο 39,6%. Βάσει του σχεδίου της επιτροπής, θα εφαρμοστεί επιπρόσθετος φόρος 3% σε εισοδήματα άνω των $5 εκατ. Η αξία των ακινήτων που προστατεύονται από τη φορολογία των ακινήτων, η οποία διπλασιάστηκε στα $24 εκατομμύρια για τα παντρεμένα ζευγάρια βάσει των φορολογικών περικοπών των Ρεπουμπλικανών το 2017, θα επιστρέψει στα $12 εκατομμύρια στο τέλος αυτού του έτους, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη.

Η πρόταση θα αυξήσει επίσης τους φόρους με διάφορους τρόπους σε επιχειρήσεις που ονομάζονται μεταβιβαζόμενες οντότητες -όπως πολλά νομικά γραφεία και χρηματοπιστωτικές εταιρείες- που διανέμουν κέρδη στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι στη συνέχεια πληρώνουν ατομικούς φόρους εισοδήματος για αυτές. Αυτές οι αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης ενός υφιστάμενου υπέρ φόρου 3,8 τοις εκατό για να συμπεριλάβουν τα εισοδήματα διαβίβασης, δημιουργώντας έσοδα αρκετών $ εκατοντάδων δισ., σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν την πρόταση, όπως και οι ομάδες επιχειρηματικών λόμπι.