GR US

Ο «Ε.Κ.» ξεναγείται στα Νερά Σαμαριά στην Κρήτη (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Ο "Ε.Κ" στο εργοστάσιο παρασκευής των νερών Σαμαριά, στην Κρήτη. Φωτογραφία: "Ε.Κ"/Ματίνα Δεμελή

ΧΑΝΙΑ. Στο χωριό Στύλος, στα Χανιά της Κρήτης, σε ένα φυσικό περιβάλλον βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΕΤΑΝΑΠ, της εταιρείας ανάπτυξης Αποκορώνα. Εκεί όπου παρασκευάζονται τα νερά Σαμαριά.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1978 με ιδρυτή τότε, τον Αρχιεπίσκοπο Σελίνου και Κισσάμου, Ειρηναίο Γαλανάκη. Λειτούργησε σαν πολυμετοχική εταιρεία ευρείας λαϊκής βάσεως και συγκεκριμένα με 2000 μετόχους.

Το 1980 ξεκίνησε την παραγωγική λειτουργία. Το νερό προέρχεται από τα Λευκά Ορη και συγκεκριμένα από τις πηγές Στύλου. Η πηγή υδροδότησης του εργοστασίου βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 85 μέτρων.

Ο «Ε.Κ.» επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΤΑΝΑΠ στο χωριό Στύλος, 16 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και κοντά στον αρχαίο οικισμό της Απτέρας όπου ακόμη διατηρείται το αρχαίο ρωμαϊκό υδραγωγείο. Φτάνοντας εκεί, πέσαμε πάνω σε επιθεώρηση από αμερικανικό κλιμάκιο καθώς τα νερά προμηθεύεται ο αμερικανικός στρατός στη βάση που βρίσκεται στο νησί. «Ο αμερικανικός στρατός έχει δική του πιστοποίηση τροφίμων, για την βάση ή για αεροπλανοφόρα», μας είπε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΝΑΠ, Μανώλης Αποστολάκης ο οποίος και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.

Εκτός από το ήρεμο νερό, το εργοστάσιο παρασκευάζει ανθρακούχο και απιονισμένο. Τα τελευταία τρία χρόνια ξεκίνησε και τη συσκευασία ανθρακούχων με γεύσεις. Λεμόνι, μαστίχα και δύο ακόμη που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Εθνικός Κήρυξ

Ο "Ε.Κ" στο εργοστάσιο παρασκευής των νερών Σαμαριά, στην Κρήτη. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΑΝΑΠ, Μανώλης Αποστολάκης. Φωτογραφία: "Ε.Κ"/Ματίνα Δεμελή

«Μέχρι το 2000 εμφιάλωνε και Κόκα Κόλα, ήταν υπερεμφιαλωτής της Κόκα Κόλα στην Κρήτη. Το 2000 διέκοψε τη συνεργασία και συνέχισε μόνο με το νερό. Αυτή τη στιγμή παράγει όλες τις συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού, ήρεμου και με ανθρακικό που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά θα έλεγα», είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Αποστολάκης.

«Τα χρόνια της κρίσης πήγαμε αρκετά καλά, αντέξαμε και συνεχίσαμε τις επενδύσεις. Από το 2000 έως 2020 έχει τετραπλασιαστεί το προσωπικό της εταιρείας, ενώ έχει πολλαπλασιαστεί η παραγωγική της δουλειά. Φέτος, με τον κορωνοϊό η χρονιά είναι λιγάκι δύσκολη, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Τα νερά Σαμαριά «ταξιδεύουν» σε όλο τον Κόσμο. Εξαγωγές γίνονται στην Αμερική, την Αγγλία, την Κύπρο, το Κουβέιτ, την Αυστραλία και τον Καναδά. «Συνήθως, εξάγουμε λίγο απ' όλα. Αλλά την μεγαλύτερη ζήτηση την έχει το ανθρακούχο νερό που είναι αρκετά δημοφιλές στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν το ξέραμε, αλλά έγινε της μόδας, μας το έφεραν οι ξένοι. Είναι ο μοναδικό κωδικός που μπορώ να πω ότι από έτος σε έτος διπλασιάζει την κατανάλωσή του».

Η εταιρεία έχει ιδιόκτητες πηγές, η δυναμικότητά της πιάνει περίπου 40.000 συσκευασίες την ώρα με δύο κύριες γραμμές. Η μία πηγαίνει με 18.000, η άλλη με 17.600 και είναι και ακόμα δύο.

Εθνικός Κήρυξ

Ο "Ε.Κ" στο εργοστάσιο παρασκευής των νερών Σαμαριά, στην Κρήτη. Φωτογραφία: "Ε.Κ"/Ματίνα Δεμελή

Αυτό που μπορών να πω για την ποιότητα είναι πως το νερό δεν το φτιάχνουμε εμείς, το νερό το φτιάχνει ο Θεός με τη βροχή και το υπέδαφος. Το νερό είναι αρτεσιανό, όσοι γνωρίζουν από νερά ξέρουν τι πάει να πει αρτεσιανό και γενικά χαρακτηρίζεται ως ένα ιδανικό νερό για ανθρώπινη κατανάλωση».

Η εταιρεία έχει διακριθεί αποσπώντας πολλά βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Το 2014, στο Berkeley Springs της West Virginia των ΗΠΑ, όπου η ΕΤΑΝΑΠ απέσπασε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία εμφιαλωμένου νερού.

Το 2016, απέσπασε διάκριση από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας, έναν οργανισμό που κατέχει ηγετικό ρόλο στη δοκιμή και προώθηση τροφίμων και ποτών ανώτερης ποιότητας.

Το 2019 τα νερά Σαμαριά απέσπασαν το βραβείο «Grand Gold Quality Award» από το Ινστιτούτο Monde Selection που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Την ίδια χρονιά, το Ιnternational Taste Institute στις Βρυξέλλες, για 2η φορά απονέμει στα νερά Σαμαριά το βραβείο Ανώτερης Γεύσης.