GR US

Ο Τραμπ δεν δεσμεύεται για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας αν χάσει στις Εκλογές (Vid)

Αssociated Press

(AP Photo/Evan Vucci)

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για μία ακόμη φορά αρνήθηκε την Τετάρτη να δεσμευθεί για ομαλή μετάβαση της εξουσίας εάν χάσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το αν θα δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταφορά εξουσίας. «Ξέρετε ότι έχω διαμαρτυρηθεί πολύ έντονα για τα ψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτια είναι καταστροφή».

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος συνεδρίασης θα εξέφραζε λιγότερο από μία πλήρη εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία της αμερικανικής δημοκρατίας. Ωστόσο, αρνήθηκε επίσης πριν από τέσσερα χρόνια να δεσμευτεί να τιμήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, εάν κέρδιζε η Δημοκρατική του αντίπαλος, Χίλαρι Κλίντον.

Ο σημερινός Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του Τραμπ μετά την προσγείωσή του στο Γουίλμινγκτον Ντελαγουέαρ, την Τετάρτη το βράδυ, αναρωτήθηκε με δυσπιστία: «Σε ποια χώρα είμαστε; Κάνω χιούμορ. Κοιτάξτε, λέει τα πιο παράλογα πράγματα. Δεν ξέρω τι να πω για αυτό. Αλλά δεν με εκπλήσσει».

Ο Τραμπ ασκεί μια πιεστική πολύμηνη εκστρατεία κατά της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου το Νοέμβριο, αναρτώντας tweet και μιλώντας επικριτικά για την πρακτική αυτή. Περισσότερες πολιτείες ενθαρρύνουν την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου για να διατηρήσουν τους ψηφοφόρους ασφαλείς εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος θα ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου, προσπάθησε να ξεχωρίσει μεταξύ πολιτειών που στέλνουν αυτόματα ψηφοδέλτια αλληλογραφίας σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και εκείνων, όπως η Φλόριδα, που τα στέλνουν μόνο σε ψηφοφόρους που ζητούν ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε αβάσιμα ότι η ευρεία ψήφος μέσω ταχυδρομείου θα οδηγήσει σε μαζική απάτη. Οι πέντε πολιτείες που στέλνουν τακτικά ψηφοδέλτια αλληλογραφίας σε όλους τους ψηφοφόρους δεν έχουν παρατηρήσει σημαντική απάτη.

Ο Τραμπ την Τετάρτη φάνηκε να προτείνει ότι εάν οι πολιτείες «ξεφορτωθούν» την αυτόκλητη αποστολή ψηφοδελτίων δεν θα υπάρχει ανησυχία για απάτη ή ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας.

«Θα έχετε μια πολύ γαλήνια - δεν θα υπάρξει ειλικρινά μεταφορά», είπε ο Τραμπ. «Θα υπάρξει συνέχεια. Η ψηφοφορία είναι εκτός ελέγχου, το γνωρίζετε και ξέρετε, ποιος το ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο; Οι Δημοκρατικοί το γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο» είπε καταλήγοντας.

Σε συνέντευξή του τον Ιούλιο, ο Τραμπ είχε ομοίως αρνηθεί να δεσμευτεί να αποδεχτεί τα αποτελέσματα. «Πρέπει να δω. Κοίτα ... πρέπει να δω», είχε πει ο Τραμπ στον δημοσιογράφο του «Fox News Sunday» Κρις Γουάλας. «Οχι, δεν θα πω απλώς ναι. Δεν πρόκειται να πω όχι και δεν το έκανα ούτε την τελευταία φορά».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν αντέδρασε την Τετάρτη λέγοντας: «Ο αμερικανικός λαός θα αποφασίσει αυτές τις εκλογές. Και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απόλυτα ικανή να συνοδεύει τους καταπατητές έξω από τον Λευκό Οίκο».

Επίσης και η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (The American Civil Liberties Union) διαμαρτυρήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ. «Η ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία», δήλωσε ο εθνικός νομικός διευθυντής Ντέιβιντ Κόουλ. «Αυτή η δήλωση από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ενοχλεί κάθε Αμερικανό».