GR US

Οι κάτοικοι της Καρδίτσας προσπαθούν να συνέλθουν από τον «Ιανό» (βίντεο)

Ευρωκίνηση

Στιγμιότυπο από την πόλη της Καρδίτσας την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

ΑΘΗΝΑ. Να συνέλθουν από το χτύπημα του κυκλώνα «Ιανού», που εκτός από τρεις νεκρούς και μια αγνοούμενη άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές, προσπαθούσαν οι κάτοικοι της Καρδίτσας.

Οι εικόνες που καταγράφονταν και χθες, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στα χωριά, στον κάμπο αλλά και στα βουνά είναι αποκαρδιωτικές, με σπίτια και καταστήματα γεμάτα νερό και λάσπη και μεγάλο αριθμό νεκρών ζώων σε ποιμνιοστάσια.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε 15 χωριά, ενώ συνολικά 15 γέφυρες έχουν καταρρεύσει. Κι όλα αυτά, εξαιτίας της υπερχείλισης που προκλήθηκε στους κύριους ποταμούς που διαρρέουν το νομό (Καράμπαλης, Καλέντζης και Πάμισος) μετά και τα πρωτοφανή ύψη βροχής που έπεσαν συνέπεια του «Ιανού».

Χθες, οι καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης συνέχιζαν να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούσε να περισωθεί από τις περιουσίες τους.

Την ίδια στιγμή, στο έλεος του Θεού για περισσότερες από 48 ώρες βρίσκονταν οι κάτοικοι του χωριού Μουζακίου μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού».

Ο δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης τόνισε πως το ορεινό χωριό της Καρδίτσας, Οξυά, παραμένει αποκομμένο από την υπόλοιπη περιοχή, χωρίς ρεύμα και νερό στην πλειοψηφία του.

«Είναι εγκλωβισμένοι 40 κάτοικοι στην Οξυά Καρδίτσας. Βρίσκονται όλοι στο Μοναστήρι της Οξυάς κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων αρνείται να αφήσει το σπίτι του. Είναι κομμένος ο δρόμος αριστερά και δεξιά από το σπίτι και πρέπει να πάει ελικόπτερο να τους πάρει», τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στο «Open».

Ο κ. Στάθης ανέφερε ότι οι κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν το χωριό, ωστόσο, κάποιοι χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας και γι' αυτούς θα πρέπει να σηκωθεί ελικόπτερο, καθώς μόνον έτσι μπορούν να απομακρυνθούν.

Ευρωκίνηση

Στιγμιότυπο από την πόλη της Καρδίτσας την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Το φαινόμενο του «Ιανού» ήταν ακραίο, κυρίως όσον αφορά στα ύψη βροχής, αναφέρουν οι επιστήμονες του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Κ. Λαγουβάρδος, B. Κοτρώνη και Σ. Ντάφης σε σχετική δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Συγκριτικά, όπως τονίζουν, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά. Επίσης σημειώνουν τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στις περιοχές αυτές.

Στην Καρδίτσα ο Τσίπρας

Ευρωκίνηση

Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές από τον Μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟ στην Καρδίτσα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Για εικόνα ολικής καταστροφής έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποίησε χθες περιοδεία στην Καρδίτσα και συζήτησε με πληγέντες πολίτες και καταστηματάρχες.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες αλλά νομίζω ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να μιλήσουμε γι' αυτές. Μεγάλες ευθύνες που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, τα αντιπλημμυρικά έργα, διαχρονικές ευθύνες που όμως κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν και δεν αφορούν μόνο την κεντρική κυβέρνηση αλλά και την Αυτοδιοίκηση».