GR US

Στη Σύνοδο Κορυφής οι προκλήσεις της Αγκυρας

Αssociated Press

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.(Olivier Hoslet, Pool via AP)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο δρόμο της διπλωματίας επιμένει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχώς κλιμακούμενες προκλήσεις της Αγκυρας, η οποία μετά το «Oruc Reis» («Ορουτς Ρέις») έστειλε στην περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και το πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί» - το τελευταίο πάντως έδειχνε να ακολουθεί πορεία προς την Κωνσταντινούπολη.

Η Ελλάδα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έθετε το ζήτημα στους Ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας την επιβολή κυρώσεων για την Αγκυρα.

Την ίδια στιγμή, Γαλλία και Γερμανία κατηγόρησαν χθες την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία μίας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Αγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ενωση θα περιμένει μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. «Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μία εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Ελλάδας είναι αυτή τη φορά οι διπλωματικές πιέσεις να κλιμακωθούν και να φτάσουμε στην επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να ζητήσει ενεργοποίηση των κυρώσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας σοβαρότατη κλιμάκωση την πορεία του «Ορουτς Ρέις».

Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει επιτακτικά την προοπτική των κυρώσεων, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει και την έκδηλη αμηχανία -έως εκνευρισμό- που καταγράφεται στους κόλπους της Ε.Ε. έναντι των νέων κινήσεων κλιμάκωσης της Αγκυρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε φτάνοντας χθες στις Βρυξέλλες ότι ζήτησε από τον Σαρλ Μισέλ να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο έγινε δεκτό και θα συζητηθεί σήμερα Παρασκευή.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις απαράδεκτες προκλήσεις της Τουρκίας η οποία, όπως πρόσθεσε, φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της συμπεριφορά.

«Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει έτσι ώστε αυτή η συμπεριφορά να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε.

Προκαλούν και με πλωτό γεωτρύπανο

Εν τω μεταξύ, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα φαίνεται πως αποφάσιζε να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις της με το «πέρασμα» ενός πλωτού γεωτρύπανου από την περιοχή.

Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης και έχει προορισμό το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης το «Κανουνί», το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», έπλεε νότια του Καστελόριζου.

Οσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχει μήκος 228 μέτρα και χωρητικότητα 61.619 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων, την ώρα που αντίστοιχη ικανότητα των «Φατίχ» και «Γιαβούζ», είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Σημειώνεται ότι στα πρώτα δύο γεωτρύπανα που αγόρασε η Τουρκία δόθηκαν τα ονόματα των σουλτάνων Φατίχ (Μωάμεθ ο Πορθητής 1432-1481) και Γιαβούζ (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520). Το γεωτρύπανο «Κανουνί» έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν.