GR US

Διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόϊντ στην Αστόρια (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόϊντ στην Αστόρια./Φωτογραφία «Ε.Κ»/Ματίνα Δεμελή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μνήμης για τη ρατσιστική δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) πραγματοποίησαν κάτοικοι της Αστόριας, την Τρίτη.

Στην πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία, συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της οδού Στάινγουεϊ με 30 δρόμους λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Καθισμένοι στα γόνατα, στις 4 γωνίες της διασταύρωσης, διαδήλωσαν ειρηνικά. Φορώντας μάσκες και κρατώντας πανό φώναζαν συνθήματα όπως «Οι ζωές των μαύρων μετράνε» (Black Lives Matter) και «ο Τζορτζ Φλόιντ ζει». Αρκετά αυτοκίνητα που περνούσαν από το σημείο κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές ξεσηκώνοντάς τους, ενώ αρκετοί περαστικοί παρακολουθούσαν και συμμετείχαν.

«Ηταν μια ειρηνική διαδήλωση και χαίρομαι που συμμετείχα. Δεν αισθάνθηκα ούτε λεπτό ότι είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Ο κόσμος έκανε μια συμβολική διαμαρτυρία. Ολα αυτά που συμβαίνουν στο Μανχάταν είναι απαράδεκτα. Δεν καταφέρνουν τίποτα με τις καταστροφές ούτε θα αλλάξουν κάτι σε σχέση με αυτό που έγινε με τον Τζορτζ Φλόιντ, το οποίο σίγουρα ήταν πολύ άδικο. Απλά κάποιοι βρήκαν ευκαιρία και καλύπτονται πίσω από τις διαδηλώσεις» είπε στον «Ε.Κ.» ο ομογενής Νίκος Πανταζής που πήρε μέρος στη διαμαρτυρία.

Η παρουσία της Αστυνομίας στο σημείο ήταν διακριτική. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, ενημέρωσαν στη συνέχεια πως θα έκαναν πορεία μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα 114. Κατευθύνθηκαν από την οδό Στάινγουεϊ προς τη λεωφόρο της Αστόριας.

«Μια ειρηνική διαδήλωση στην Αστόρια. Ολοι ενωμένοι, με μια φωνή, ένα ρυθμό και χωρίς χρώματα» είπε στον «Ε.Κ.» η Κωνσταντίνα Κυρίτση, η οποία ακολούθησε την πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα 114.

Αρκετά καταστήματα στη Στάινγουεϊ κατέβασαν τα ρολά τους με τον φόβο τυχόν επεισοδίων ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες βγήκαν στην είσοδο του μαγαζιού τους για να παρακολουθήσουν τη διαδήλωση.

Ο ομογενής ιδιοκτήτης του «GyroUno» το οποίο βρίσκεται στη γωνία Στάινγουεϊ και 28 δρόμους δεν σκέφθηκε ούτε λεπτό, όπως είπε στον «Ε.Κ.», να κλείσει. «Δεν φοβήθηκα. Ηταν μια ειρηνική διαδήλωση, δεν φοβήθηκα. Σε αντίθεση με άλλους καταστηματάρχες δίπλα μου που κατέβασαν ρολά γιατί οι εργαζόμενοι φοβήθηκαν μήπως γίνουν βανδαλισμοί» είπε ο Δημήτρης Σταθόπουλος.

Ο Ιωάννης Κουκουνάρης, ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου «Old Fashion Meet» βρίσκεται στη διασταύρωση της λεωφόρου της Αστόριας με τη Στάινγουεϊ, σημείο από όπου πέρασε η διαδήλωση με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα που είναι κοντά στο μαγαζί του. Ο κ. Κουκουνάρης δεν έκλεισε καθόλου, καθώς όπως λέει «δεν φοβήθηκα, γιατί να κλείσω; Ολα πήγαν καλά».

Κλειστό παρέμεινε την Τρίτη το εστιατόριο «Οβελίας» λόγω της διαδήλωσης. Οπως είπε στον «Ε.Κ.» ο ιδιοκτήτης, Χρήστος Γιαννακάς, «πιθανόν να παραμείνουμε κλειστά και τις επόμενες ημέρες μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πελατών μας. Ευτυχώς μέχρι τώρα οι διαδηλώσεις στην Αστόρια είναι ειρηνικές».

Εθνικός Κήρυξ

Διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόϊντ στην Αστόρια./Φωτογραφία «Ε.Κ»/Ματίνα Δεμελή

Οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τα 1.000 άτομα και κάλυψαν περισσότερα από τρία τετράγωνα κατά μήκος της λεωφόρου Αστόριας. Εφτασαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου παρέμειναν για περίπου μία ώρα. Απέναντί τους, παρατεταγμένοι αστυνομικοί είχαν μπλοκάρει το δρόμο μπροστά από την είσοδο του τμήματος 114. Οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα «μην πυροβολείτε» ενώ κάποιοι, απευθυνόμενοι προς τους αστυνομικούς φώναζαν «γιατί;» και τους ζητούσαν να καθίσουν στο ένα γόνατο. Ακολούθησε έντονος διάλογος με τους επικεφαλής της διαδήλωσης όταν ένας από αυτούς είπε: «Εχετε ανθρώπους εδώ που προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Θα δει ο κόσμος την διαμαρτυρία αυτή στο 'CNN' και στο 'Fox News' και θα στείλουν το λάθος μήνυμα. Εμείς σας συναντήσαμε εδώ ειρηνικά ενώ εσείς μας συναντάτε βίαια. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είμαστε άνθρωποι, έχουν οικογένειες, έχουμε γονείς, παιδιά, γιαγιάδες και παππούδες όπως και εσείς. Εχουμε αληθινές ζωές, όπως και εσείς» δήλωσε ο Γκράχαμ. Ο επικεφαλής αστυνομικός του απάντησε: «Το πιστεύεις ή όχι, κάνουμε το καλύτερο και για εσάς όπως και για τις δικές μας οικογένειες». Ο διαδηλωτής τού απάντησε: «Το πιστεύω, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται συλλογικά, από όλους».

Εθνικός Κήρυξ

Διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόϊντ στην Αστόρια. Φωτογραφία «Ε.Κ»/Ματίνα Δεμελή

Εθνικός Κήρυξ

Διαδήλωση για τον Τζορτζ Φλόϊντ στην Αστόρια./Φωτογραφία «Ε.Κ»/Ματίνα Δεμελή