x
 

Οικονομία

Διακίνηση βρώμικου χρήματος μέσω των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων του κόσμου

21 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Τζο-Εμα Λάρβιν (Jo-Emma Larvin) πέρασε με ένα καρότσι αποσκευών γεμάτο βαλίτσες από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου τον Αύγουστο του 2020 και παρέδωσε το διαβατήριό της σε έναν υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας Emirates για μια πτήση προς το Ντουμπάι.

Οι βαλίτσες μετέφεραν βρετανικές λίρες αξίας εκατομμυρίων δολαρίων τυλιγμένες με λαστιχάκια και πακεταρισμένες σε πλαστικό.

Τα χρήματα προορίζονταν για ένα διεθνές ξέπλυμα χρήματος. Η προτιμώμενη διαδρομή ήταν προς το Ντουμπάι από το Χίθροου, τα Νο 1 και 2 από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου για διεθνείς επιβάτες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τους επιβάτες να ενημερώνουν τις τελωνειακές αρχές εάν φεύγουν από τη χώρα με περισσότερα από το ισοδύναμο των περίπου 10.000 δολαρίων, αλλά η Λάρβιν δεν το έκανε, διακινδυνεύοντας να συλληφθεί. Οι επτά βαλίτσες εισήλθαν στο σύστημα διαχείρισης αποσκευών του Χίθροου και πέρασαν από έναν τρισδιάστατο σαρωτή που ελέγχει μόνο για εκρηκτικά και άλλα δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα.

Το επόμενο πρωί, οι γυναίκες παρέλαβαν τις αποσκευές τους στο Ντουμπάι χωρίς να έχουν να ανησυχούν ιδιαίτερα: Οποιοδήποτε ποσό μετρητών επιτρέπεται να εισέλθει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρκεί να δηλωθεί. Οι γυναίκες ακολούθησαν τις πινακίδες στο τελωνείο και είπαν στις αρχές ότι είχαν φέρει το ισοδύναμο των 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα περισσότερα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν σαρώνουν τις αποσκευές των επιβατών για μετρητά, πράγμα που συνεπάγεται υψηλό κόστος σε εξοπλισμό και προσωπικό. Οι χώρες όπου όλα τα χρήματα είναι ευπρόσδεκτα δεν έχουν υποχρέωση να αναφέρουν για βαλίτσες γεμάτες μετρητά που φθάνουν από το εξωτερικό. Τα παραθυράκια επιτρέπουν σε μετρητά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να πετούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού σε χώρες με λιγότερους κανόνες, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υπεύθυνοι για το ξέπλυμα χρήματος φέρνουν κρυφά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έσοδα από παράνομες επιχειρήσεις στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα κάθε χρόνο. Οι επιβάτες διεθνών αεροπλάνων πιθανόν μεταφέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά σε μετρητά, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα και της Ομάδας Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης, ενός διακυβερνητικού οργανισμού που αναπτύσσει πρότυπα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Ενας λόγος είναι ότι οι κυρώσεις και τα σκάνδαλα σχετικά με πελάτες που εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος έχουν ωθήσει περισσότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές. «Απλώς δεν μπορείς να μπεις σε μια τράπεζα με τόσα πολλά χρήματα χωρίς να σε σημειώσουν», δήλωσε ο Τζορτζ Βολόσιν (George Voloshin), της ACAMS, μιας ομάδας επαγγελματιών του κλάδου για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. «Θα σας συλλάβουν στο επόμενο υποκατάστημα».

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι ανταποκρίνονται αποτελεσματικά με την ασφάλεια των αεροδρομίων στους κινδύνους λαθρεμπορίου. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου Χίθροου αρνήθηκε να σχολιάσει τον εξοπλισμό και τις πρακτικές ασφαλείας.

Ενας αξιωματούχος των Η.Α.Ε. δήλωσε ότι εργάζεται για την καταπολέμηση των παράνομων χρηματοπιστωτικών ροών, μεταξύ άλλων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και κοινών επιχειρήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξιωματούχοι και ομάδες του κλάδου δήλωσαν ότι η λαθραία διακίνηση μετρητών μέσω αεροπορικών εταιρειών αποτελεί σχετικά χαμηλό κίνδυνο για τους ανθρώπους που προσλαμβάνονται για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Πηγή: «Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ