x
 

Κοινωνία

Διακόπηκε η δίκη για τον Ζακ Κωστόπουλο – Ανταπόκριση του «Ε.Κ.» (βίντεο & φωτογραφίες)

21 Οκτωβρίου 2020
Της Ευγενίας Κοινούση

ΑΘΗΝΑ. Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του 33χρονου Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου (Zackie Oh) από ξυλοδαρμό, στον οποίο φέρεται να συμμετείχαν εκτός από δύο επιχειρηματίες και τέσσερις αστυνομικοί, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η δίκη για τους 6 κατηγορούμενος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, στο Πρωτοδικείο.

Από τις 7:30 το πρωί της Τετάρτης, 21 Οκτωβρίου, η αστυνομία και η πυροσβεστική είχαν ήδη πλαισιώσει το χώρο γύρω από το δικαστήριο ενόψει και της προγραμματισμένης συγκέντρωσης για την «απονομής δικαιοσύνης».

Ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης διεκόπη, καθώς ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης επικαλέστηκε προβλήματα υγείας. Αφού κληρώθηκαν οι ένορκοι, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου όρισε νέα ημερομηνία έναρξης της δίκης για τις 6 Νοεμβρίου του 2020 στις 9 το πρωί και αίθουσα 1. Μάλιστα, ορίστηκε και η επόμενη συνεδρίαση της δίκης για τις 11 Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για μία ιστορική δίκη», είπε μόλις εισήλθε το δικαστικό σώμα ένας από τους συνήγορους υπεράσπισης, ενώ ο Πρόεδρος απάντησε «θέλω να είμαι ουδέτερος, την ιστορία θα την γράψουν οι αρμόδιοι». Οι συνήγοροι συνέχισαν μιλώντας για λασπολογία των ΜΜΕ και ανέφεραν ότι ο θάνατος του Ζακ χαρακτηρίστηκε αβίαστα και πολύ εύκολα ως δολοφονία. Ο Πρόεδρος δήλωσε πως το δικαστήριο επιδιώκει κι επιθυμεί να διεξαχθεί μία δίκαιη δίκη και τους απάντησε ότι μέριμνα και προτεραιότητα θα είναι η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία καθόλη τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των μαρτύρων, ο Πρόεδρος τους επεσήμανε εις διπλούν ότι οφείλουν να μην μιλήσουν βασιζόμενοι σε λεγόμενα άλλων, ούτε σκεπτόμενοι δόλια και να προχωρήσουν στη διαδικασία με οδηγό τους την ειλικρίνεια. Οι μάρτυρες για την Πολιτική Αγωγή θα είναι 11, ενώ σε κάθε αστυνομικό θα αντιστοιχούν και 11 μάρτυρες.

Όσον αφορά το κομμάτι της αίτησης αναβολής –που εν τέλει έγινε δεκτό-, ο Πρόεδρος αρχικά πρότεινε ως ημέρα συνεδρίασης την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 με τη Πολιτική Αγωγή να είναι σύμφωνη, όμως και πάλι αντιρρήσεις είχαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, καθώς επιθυμούσαν έστω στην πρώτη συνεδρίαση να είναι παρόντες όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Από τη πλευρά της, η Πολιτική Αγωγή φάνηκε δυσαρεστημένη με την αναβολή, ενώ μία από τις δικηγόρους είπε χαρακτηριστικά: «και τι θα γίνει τώρα; δε θα γίνει ποτέ η δίκη;». Και, συνέχισε λέγοντας πως έτσι όπως το πάνε οι συνήγοροι η δίκη δεν θα τελειώσει ούτε το 2022. Ως απάντηση, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων τόνισαν ότι «εάν κάποιοι θέλουν να γίνει αυτή η δίκη, αυτοί είναι σίγουρα οι αστυνομικοί».

Αιτία διένεξης όμως έγινε και η δυσκολία παρεύρεσης του κοινού στη δικαστική αίθουσα λόγω της πανδημίας και της ανάγκης τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων. Ο Πρόεδρος πρότεινε εξ αρχής όσον αφορά τους ενόρκους να βρίσκονται στην έδρα προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις.

Επειτα, δήλωσε πως τα άτομα που θα προσέρχονται υπέρ των κατηγορουμένων θα περιοριστούν στους συγγενείς α’ βαθμού, ενώ ανέφερε πως θα προβλέπεται η είσοδος μόλις 5 δημοσιογράφων. Αντιρρήσεις είχε η Πολιτική Αγωγή, η οποία δήλωσε πως υπό φυσιολογικές συνθήκες η δίκη θα διεξαγόταν δημόσια και πως οι δημοσιογράφοι που μεταφέρουν την εικόνα της δίκης στον κόσμο θα έπρεπε να είναι περισσότεροι προκειμένου να εκπληρώνεται ο στόχος του πλουραλισμού της ενημέρωσης.

Παρέμβαση έκαναν και οι εκπρόσωποι της Διεθνής Αμνηστίας, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο δικαστήριο.

Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης σημείωσαν πως βάσει του άρθρου 329 παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «Αν πρόκειται για δίκες που είναι πιθανό να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό ακροατών από τον συνηθισμένο, οι οποίοι μπορεί εξαιτίας της ανεπάρκειας του χώρου στον οποίο διεξάγεται η δίκη να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα ορίζουν τον αριθμό των ακροατών, οπότε επιτρέπεται χωρίς διάκριση η είσοδος στον καθένα, ωσότου συμπληρωθεί αυτός ο αριθμός».

Η Πολιτική Αγωγή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της λέγοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλίζεται η διασφάλιση της δίκαιης δημοσιότητας, όμως ο Πρόεδρος απάντησε πως βάσει του παραπάνω άρθρου και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την COVID-19, εάν δεν βρουν κάποια νομολογία που να ξεπερνά την ανωτέρω, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Παρόλα αυτά, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας ο Πρόεδρος δήλωσε πως σήμερα υπάρχουν πολλά κακώς καμωμένα, «το παραδέχομαι κι εγώ, αλλά είναι και ο κορωνοϊός», θέλοντας να εξομαλύνει τη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Κι ενώ η δίκη αναβλήθηκε, έξω από το κτίριο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκονταν δεκάδες διαδηλωτές με πολύχρωμα πανό, οι οποίο εν συνεχεία προχώρησαν πορεία.

Μόλις οι συγγενείς του Ζακ εξήλθαν από το δικαστήριο, το πλήθος άρχισε να φωνάζει το σύνθημα «Η Zackie ζει, τσακίστε τους Ναζί!».

Κατά την πορεία τα συνθήματα των διαδηλωτών συνδύαζαν τόσο τον άδικο χαμό του Ζακ όσο και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ενα εξ αυτών ήταν «Για κάθε ναζί και ομοφοβικό υπάρχει μια θέση στον Κορυδαλλό».

Γεννημένος στην Αμερική από Ελληνες γονείς, ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος, σε ηλικία 33 ετών έχασε τη ζωή του στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, στην Ομόνοια. Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Κωστόπουλος είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, όπου και έζησε μέχρι τα 8 του χρόνια για να επιστρέψει στην Ιτέα Φωκίδας με τους γονείς του.

Ηταν γνωστός για τον ακτιβισμό του, την εθελοντική εργασία που έκανε στην οργάνωση «Θετική Φωνή» και τον τρόπο που ο ίδιος γνωστοποίησε το γεγονός πως ο ίδιος ήταν οροθετικός και πως υπάρχει ζωή για όλους όσο υπάρχει αποδοχή, ενώ ήταν ένα από τα πιο ενεργά και αγαπητά μέλη της LGBTQI+ κοινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ