x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Διάλεξη για την εμπλοκή των ΗΠΑ το 1821 και την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922

15 Νοεμβρίου 2022

ΑΣΤΟΡΙΑ. Το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Βιβλίου Νέας Υόρκης φιλοξένησε διάλεξη, την οποία παρουσίασε ο Δρ Κωνσταντίνος Γ. Χατζηδημητρίου, στις 13 Νοεμβρίου, στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια με αφορμή την 100ή επέτειο από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Το «Κατανοώντας δύο σημαντικούς εορτασμούς: Η εμπλοκή της Αμερικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Καταστροφή της Σμύρνης του 1922» πρόσφερε συναρπαστικές γνώσεις για την Ιστορία από τον Δρα Χατζηδημητρίου βασισμένες σε χρόνια έρευνας. Εγγραφα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή, καθώς και αποσπάσματα από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων κατέδειξαν πόσο εμπλεκόμενοι ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μεμονωμένοι πολίτες στα κρίσιμα γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας. Ο Χατζηδημητρίου παρουσίασε τις πληροφορίες με σαφή τρόπο και οι διαφάνειες τόνισαν περαιτέρω την ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων για να βοηθήσουν τον ταλαίπωρο Ελληνισμό όταν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν περισσότερο για τη διατήρηση των εμπορικών συμφερόντων παρά για τη διάσωση ζωών.

Ο διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, απηύθυνε χαιρετισμό, σημειώνοντας ότι το θέμα της διάλεξης είναι «ένα ζωτικό μέρος της Ιστορίας μας».

Ο Δρ Κωνσταντίνος Γ. Χατζηδημητρίου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του με θέμα “Κατανόηση δύο σημαντικών επετείων: Η συμμετοχή της Αμερικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η Καταστροφή της Σμύρνης το 1922”. (Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη)

Ο κ. Χατζηδημητρίου αφιέρωσε την παρουσίαση σε δύο από τους πιο αγαπητούς του φίλους και συναδέλφους που «δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας, τον καθηγητή Σπύρο Κουτσουπάκη και τον Δρα Γιώργο Γιάνναρη».

Ανοιξε τη διάλεξη σημειώνοντας ότι το 2021 και το 2022 σηματοδοτούν δύο κρίσιμα γεγονότα για τον Ελληνισμό που είχαν βαθιές επιπτώσεις, ο αντίκτυπος των οποίων διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα που γνωρίζουμε σήμερα – την αρχή του αγώνα για ελευθερία κατά της οθωμανικής τυραννίας το 1821 και την τελευταία φάση της τουρκικής Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολίας που είχε ως αποτέλεσμα την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Εχοντας μελετήσει πρωτογενείς πηγές για πολλά χρόνια, ο κ. Χατζηδημητρίου έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία και πολλά επιστημονικά άρθρα για το θέμα της διάλεξής του. Το πρώτο του βιβλίο, «Founded on Freedom and Virtue: Documents Illustrating the Impact in the United States of the Greek War of Independence, 1821-1829», εκδόθηκε το 2002 και τράβηξε την προσοχή του προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έστειλε στον κ. Χατζηδημητρίου μια επιστολή αναφέροντάς του ότι το είχε χρησιμοποιήσει αφού «ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη σχέση του Τζέφερσον με την Ελληνική Επανάσταση».

(Φωτογραφία: Ελένη Σακέλλη)

Το δεύτερο βιβλίο του κ. Χατζηδημητρίου, «American Accounts Documenting the Destruction of Smyrna by the Kemalist Turkish Forces, Σεπτέμβριος 1922», εκδόθηκε το 2005 και μόλις αυτό το καλοκαίρι κυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφραση, ενημερωμένο με επιπλέον υλικό.

«Αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν μοναδικό και σημαντικό ρόλο και στα δύο αυτά γεγονότα και η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει επίσης τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. «Οι δεσμοί είναι πέρα από την εξουσία, πολιτική και απληστία και οικονομικά συμφέροντα και κυβερνητικά συμφέροντα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ