x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Διάλογοι ΙΣΝ – Πέρα από τα Βιβλία: Οι Πολλαπλές Ζωές των Βιβλιοθηκών

ΑΘΗΝΑ. Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε το σκηνικό της συζήτησης για τον δυναμικό ρόλο των βιβλιοθηκών στην ενεργό δράση των πολιτών. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς ανοιχτών συζητήσεων που προωθούν την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά χωρίς αποκλεισμούς.

Στις 30 Απριλίου, η πρώτη συζήτηση των Διαλόγων του ΙΣΝ στις ΗΠΑ διερεύνησε τον πολύπλευρο ρόλο των βιβλιοθηκών ως ακρογωνιαίος λίθος των δημοκρατικών κοινωνιών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ξεπερνούν τη συμβατική τους λειτουργία ως αποθετήρια βιβλίων για να προωθήσουν έμπρακτα τη συμμετοχή της κοινότητας και να ενθαρρύνουν την εμπλοκή των πολιτών.

Οι έννοιες της συμμετοχής στα κοινά και του πολιτισμένου διαλόγου συνάδουν απόλυτα με την αποστολή και τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος: «Κατά κάποιον τρόπο δεν θα έπρεπε καν να μιλάμε για εμπλοκή των πολιτών στα κοινά και για πολιτικό διάλογο. Είμαστε άνθρωποι, υποτίθεται ότι έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε και να είμαστε πολιτισμένοι. Αλλά ας συνεχίσουμε να συζητάμε. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά είναι απαραίτητο να κάνουμε διάλογο».

Από αριστερά προς δεξιά: Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι», Δημοσιογράφος, Tony W. Marx, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (NYPL), Άρης Καλαντίδης, Πολεοδόμος και Υπεύθυνος Προγράμματος στο New York University στο Βερολίνο. Πηγή: ΙΣΝ

«Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινάμε αυτή τη συζήτηση σε μια βιβλιοθήκη. Οι βιβλιοθήκες είναι κάτι περισσότερο από απλά αποθετήρια βιβλίων. Είναι κέντρα της κοινότητας, ασφαλή καταφύγια κατά τη διάρκεια κρίσεων, προπύργια της γνώσης και της ισότητας και λαμπρά παραδείγματα δημοκρατίας, ιδίως σε αβέβαιους καιρούς», δήλωσε η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, εκτελεστική διευθύντρια των Διαλόγων του ΙΣΝ, στην εναρκτήρια ομιλία της.

Από την πλευρά του, ο Δρ Tony W. Marx επεσήμανε «τη συμβολική δύναμη που βιώνουν οι άνθρωποι, το ότι είναι ευπρόσδεκτοι, χωρίς να χρειάζονται έγγραφα, χωρίς διαπιστευτήρια, το ότι είναι αξιοσέβαστοι σε έναν χώρο που είναι μεγαλειώδης».

Ο Δρ Άρης Καλαντίδης τόνισε ότι «ως πολεοδόμος, βλέπω τις βιβλιοθήκες ως δημόσιο χώρο. Ένας δημόσιος χώρος δεν χρειάζεται να είναι ένας ανοιχτός χώρος. Μπορεί να είναι, αλλά δεν είναι αυτή η ιδέα. Η βιβλιοθήκη έχει δύο χαρακτηριστικά, είναι ανοιχτή για όλους και είναι δωρεάν, δεν χρειάζεται να καταναλώσει κανείς κάτι».

Η Francine Houben, η αρχιτέκτονας που σχεδίασε τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNFL), έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για το σκεπτικό του σχεδιασμού της βιβλιοθήκης: «Προσπαθούμε να φανταστούμε ποιες κοινότητες εξυπηρετούμε, συνδέοντας τη βιβλιοθήκη με την ταυτότητα κάθε τόπου. Θέλω να δώσω στους ανθρώπους την αίσθηση ότι αυτό το κτίριο σχεδιάστηκε γι’ αυτούς. Δεν είναι η δική μου βιβλιοθήκη, είναι η δική τους βιβλιοθήκη».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Ricci Yuhico, διευθύνουσα βιβλιοθηκονόμος στον τομέα των υπηρεσιών για νέους ενήλικες στην SNFL, το Kaelin Motsoasele, βοηθός βιβλιοθηκονόμου στο πρότυπο Εφηβικό Κέντρο της NYPL, και η Kathleen Carrasco, διευθύντρια του δικτύου βιβλιοθηκών της κοινότητας του Μπρονξ στην NYPL.

Πηγή: ΙΣΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου, η οποία συνήλθε στις 17 και 18 Μαΐου 2024 τέθηκε ακροθιγώς το θέμα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία με επιστολή της με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις τον Μονών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ