x
 

Κοινωνία

Διάγγελμα Αναστασιάδη σε δραματικούς τόνους για εμβολιασμό

16 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε δραματικούς τόνους, απευθύνθηκε στον λαό με διάγγελμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας έκκληση για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ένα στίγμα των μέτρων που έρχονται, αφού ανακοίνωσε πως έρχεται αυστηροποίηση της απόφασης για το SafePass.

Ο Πρόεδρος Αναστασίαδης τόνισε πως η του παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, με την πρόσφατη μετάλλαξη του ιού να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς τόσο στη χώρα μας όσο και ανά το παγκόσμιο.

Αυτό που απασχολεί τον ίδιο όσο και την Κυβέρνηση, πρόσθεσε, αλλά είναι βέβαιος και τη συντριπτική πλειοψηφία από τους πολίτες, είναι η προστασία της υγείας, των ατομικών ελευθεριών αλλά και της οικονομίας. Και τα τρία τίθενται σε κίνδυνο, υπέδειξε, αφού με τις αυξημένες εισαγωγές δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας, ενώ προς αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος οδηγούνται σε αποφάσεις που αναστέλλεται η θεραπεία μιας μεγάλης μερίδας πασχόντων πολιτών.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως με βάση τα στοιχεία των ιατρικών υπηρεσιών, 9 στα 10 άτομα που εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεύονται, δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι άτομα κάτω των 40 ετών.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύεται και από το γεγονός πως τη βδομάδα 8-15 Ιουλίου σημειώθηκαν 6.853 κρούσματα, ενώ κατά την χθεσινή μέρα οι νοσηλευόμενοι έφθασαν τους 181.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως κατ’ αντίθεση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας, εδώ και μερικούς μήνες, χάρις στην επιστήμη, ο πληθυσμός προστατεύεται πλέον μέσα από τα προγράμματα εμβολιασμού.

Προσθέτοντας ανέφερε πως η Κυβέρνηση στην επιθυμία της να θωρακίσει τον κάθε πολίτη και να αποφύγει ανάλογα με το παρελθόν μέτρα, εξασφάλισε υπερδιπλάσια του πληθυσμού εμβόλια.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε πως για αυτό και η αυστηροποίηση της απόφασης για επίδειξη δελτίου ασφαλείας (SafePass), έχει ως στόχο:

-Να μην τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα υγείας της χώρας, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών.

-Να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που συνακόλουθα συνδέονται με θέσεις εργασίας.

-Να μην τεθεί σε κίνδυνο το δικαίωμα απρόσκοπτης απόλαυσης των ελευθεριών των όσων έχουν εμβολιαστεί.

 «Είναι για τούτο που δεν επιτρέπεται εξ υπαιτιότητας των ολίγων να κινδυνέψουν οι πολλοί. Οι λίγοι να αποστερήσουν την ελευθερία των πολλών. Οι λίγοι να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή και να περιορίσουν το δικαίωμα των πολλών να επιστρέψουν σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας» τόνισε.

Διαμαρτυρία έξω από Προεδρικό

Εκατοντάδες ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), βρέθηκαν την ίδια ώρα με ακινητοποιημένα τα αυτοκίνητα τους, έξω από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου καθώς διεξαγόταν η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου διαμαρτυρόμενοι για την ευθύνη ου τους καταλογίζεται για έλεγχο των πελατών τους για safe pass ή rapid test.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού, υποβλήθηκε τελικά ο 23χρονος στρατιώτης που υπηρετεί στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), μετά από σοβαρό τραυματισμό του από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας στην περιοχή Αγίου Μοδέστου, παρά το Σταυροβούνι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ