ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η στάση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών και αναγνώριση του ψευδοκράτους θα διατηρηθεί, δηλώνει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας.
Σε μια προκλητική ανακοίνωσή του το ΣΕΑ, ισχυρίζεται ότι «χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και ως εγγυήτρια χώρα, η ατμόσφαιρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης που επικρατεί σε όλο το νησί εδώ και μισό αιώνα, επιβεβαίωσε αναμφισβήτητα τη νομιμότητα και την επιτυχία της επιχείρησης ενώπιον της ιστορίας».
«Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για κατάληξη του Κυπριακού, που είναι εθνική μας υπόθεση, στη βάση της λύσης των δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και της αναγνώρισης της τδβκ ως ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας, θα διατηρηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ειρήνη λόγω του… τουρκικού στρατού
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι του Sky News Arabia, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι λόγω της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, πλέον επικρατεί ειρήνη στο νησί και οι δύο κοινότητες ζουν ειρηνικά.
Σε ερώτηση σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στα κατεχόμενα ο Χ. Φιντάν ανέφερε ότι «το κυπριακό ζήτημα είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, όπως γνωρίζετε». Υποστήριξε ότι «εκεί, από το 1960, ιδιαίτερα μεταξύ 63-74, διαπράχθηκαν μεγάλες θηριωδίες εναντίον της τουρκικής κοινότητας από τις συμμορίες της ΕΟΚΑ. Εκεί προσπάθησαν να εκτοπίσουν τους Τ/κ».
Συνέχισε λέγοντας ότι το 1974, πραγματοποιήθηκε η «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή της Κύπρου. «Από τις 20 Ιουλίου 1974, επικρατεί ειρήνη στο νησί και έκτοτε δεν έχει πεθάνει κανείς. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο. Δηλαδή, λόγω της παρουσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί, πλέον επικρατεί ειρήνη στο νησί και οι δύο κοινότητες ζουν ειρηνικά», ισχυρίστηκε.
«Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε στρατιώτες στο νησί. Αυτό είναι μια αλήθεια που είναι γνωστή. Έχουμε χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκεί βρίσκονται διάφορες δυνατότητες μας, εκεί βρίσκονται και τα πλοία μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ειρηνευτικές μας δραστηριότητες εκεί», κατέληξε.
Η «κυριαρχία» λέξη -κλειδί για τον Τατάρ
Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ τόνισε ότι η «κυριαρχία» είναι η λέξη-κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Topkapı της Κωνσταντινούπολης, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την εισβολή, ο Ε. Τατάρ επανέλαβε ότι «οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν με την αποδοχή της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία είναι το εγγενές δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού, και ότι με τη συνεργασία των δύο κρατών μπορούν να γίνουν πολύ καλά έργα προς όφελος του λαού».
Εξάλλου σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό κανάλι A Haber ο Τατάρ προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι υποψήφιος και στις επερχόμενες «προεδρικές εκλογές» το 2025.