x
 

Πολιτική

Διαβεβαιώσεις Μακρόν για πλήρη στήριξη της Κύπρου σε όλους τους τομείς

03 Μαΐου 2023

ΠΑΡΙΣΙ. Πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παράσχει η Γαλλία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε κοινές δηλώσεις πριν από το γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Ηλυσίων στο Παρίσι, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη διμερή συνεργασία, Γαλλίας-Κύπρου, κυρίως στον αμυντικό τομέα.

Είπε επίσης ότι η Γαλλία θα συμβάλει με κάθε τρόπο στις προσπάθειες επίλυσης του μεταναστευτικού, που ταλανίζει αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρω, αγαπητέ Νίκο, την προσήλωση σας για αυτό τον σκοπό, τη βούληση σας για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης και μπορείτε να βασιστείτε στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας για αυτό το ζήτημα και σε διπλωματικό επίπεδο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως πάντα και στο παρελθόν, όταν είχαμε απειλές για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε στρατιωτικά πλαίσια».

Ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στη στάση της Κύπρου στο ζήτημα της Ουκρανίας χαιρετίζοντας «την κοινή μας αποφασιστικότητα κατά της παράκαμψης όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία».

«Θα συνεχίσουμε επίσης να διαπραγματευόμαστε για κοινές λύσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα της Ρωσίας και έχω απόλυτη επίγνωση του τι σημαίνει αυτό το ζήτημα για την Κύπρο» πρόσθεσε με νόημα.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Μακρόν εξέφρασε τη βούληση του για εμβάθυνση της συνεργασίας Γαλλίας-Κύπρου και σε θέματα εκπαιδευτικά, οικονομικά και στον τομέα της άμυνας.

Στρατηγικής σημασίας, χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στον καθοριστικό ρόλο που η Γαλλία, ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να διαδραματίσει για ενεργότερη εμπλοκή των στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

«Θεωρούμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία, τα κίνητρα, για να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων. Και επενδύουμε ιδιαίτερα σε εσάς κ. Πρόεδρε και στη Γαλλία, η οποία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ιδιαίτερες ευαισθησίες στην Ανατολική Μεσόγειο, και προσβλέπουμε στη δική σας σθεναρή στήριξη, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι «η ΕΕ, η Γαλλία, η Κύπρος βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δεν μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές τοποθετήσεις εκτός από τη σθεναρή υποστήριξη στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να πράττουμε και να προσεγγίζουμε το θέμα μέσα από αυτό το πλαίσιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν κατά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση Μακρόν-Χριστοδουλίδη ήταν το Κυπριακό και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, η στρατιωτική συνεργασία, το θέμα των υδρογονανθράκων, η κατάσταση στην Ουκρανία, θέματα που άπτονται της ατζέντας της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Μεταναστευτικού και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία το βράδυ, θα παρακαθόταν σε δείπνο με μέλη της κυπριακής παροικίας στο Παρίσι.

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με ανώτατα στελέχη της εταιρείας TOTAL. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου το Σάββατο θα παραστεί στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’.

Στο Παρίσι, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Γιώργος Σιακαλλής, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αισιόδοξος για αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποδεικνύοντας ότι «φαίνεται ότι υπάρχουν προοπτικές όσον αφορά τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ