x
 

Πολιτική

Διαβήματα της Λευκωσίας για προκλητικές τοποθετήσεις Αλίγιεφ

10 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, σχετικά με την ανάρτηση της «σημαίας» του ψευδοκράτους σε συνάντηση του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών στη χώρα του, καταδεικνύουν εκ νέου την περιφρόνηση της Αζερικής πλευράς στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 541 (1983) και 550 (1984), τα οποία καταδικάζουν τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους και καλούν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν ή να υποβοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αζέρου Προέδρου. Πρόσθεσε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα και προβαίνει σε σειρά διαβημάτων σε διάφορα επίπεδα τόσο εντός ΕΕ, όσο και προς κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, με στόχο την καταδίκη της συμπεριφοράς αυτής και την μεταφορά της έντονης δυσαρέσκειάς μας προς την αζερική κυβέρνηση, καθώς επίσης και την αποτροπή παρόμοιων μελλοντικών ενεργειών».

Ο κ. Γκότσης σημείωσε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη συμμετοχή του ούτω καλουμένου «Υπουργού Εσωτερικών» της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα,  Dursun Oguz, στη 2η συνάντηση των Αρμοδίων Υπουργών για Καταστροφές και Διαχείριση  Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών στις 7-8 Σεπτεμβρίου».

Πρόσθεσε πως «οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, σχετικά με την ανάρτηση της σημαίας του ψευδοκράτους στην συνάντηση, καταδεικνύουν εκ νέου την περιφρόνηση της Αζερικής πλευράς στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 541 (1983) και 550 (1984), τα οποία καταδικάζουν τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους και καλούν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν ή να υποβοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα».

«Η αζερική στάση καταδεικνύει επίσης περιφρόνηση προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, με την οποία επιδιώκει τη σύναψη θεσμικής σχέσης, μέσω υπογραφής Συμφωνίας Εταιρικής Συνεργασίας και την επίσημη θέση ΕΕ προς Αζερμπαϊτζάν, η οποία μεταξύ άλλων τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών», πρόσθεσε ο κ. Γκότσης.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ με σχετική Δήλωση ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2022 απέρριψε την απόφαση για ένταξη της αποσχιστικής οντότητας στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών υπό το καθεστώς παρατηρητή  εκφράζοντας έντονα για ακόμη μια φορά, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα αναγνωρισμένη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες υποβοηθούν την αποσχιστική οντότητα δεν συμβάλλουν  εποικοδομητικά στην προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ