Παρατηρώντας τη μεγάλη εικόνα και τις προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και καιρό πολιτικές εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο προβληματισμός καθίσταται αναπόφευκτος. Αυτή τη φορά η πρώτη από το 1945 εκλογή ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία -λόγος γίνεται για την εντυπωσιακή νίκη της AfD στις τοπικές εκλογές της Θουριγγίας και τη δεύτερη θέση που κατέκτησε το κόμμα στη Σαξονία- έρχεται να επιτείνει τους υπάρχοντες φόβους.
Παρά τον τοπικό χαρακτήρα της προκείμενης εκλογικής αναμέτρησης και το συγκεκριμένο γεωγραφικό πλαίσιο αυτής δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ιδιαιτέρως ανησυχητική έκφραση ψήφου και οι υποβόσκουσες κοινωνικοοικονομικές αιτίες της. Πώς ερμηνεύεται και αξιολογείται η ακόμη μία αυτή ψήφος αντίδρασης απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και στη στάση του σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό της μετανάστευσης; Πόσο επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία μπορεί να κριθεί η διά της στροφής στα άκρα αποδοκιμασία του κυβερνητικού έργου;
Βεβαίως δεν πρόκειται για κάτι μη αναμενόμενο, ως σχολίασαν και αναλυτές, και ούτε για κάτι πρωτοφανές στα ευρωπαϊκά πολιτικά τεκταινόμενα. Πρόκειται ωστόσο για μία ιστορική εκλογική καταγραφή δεδομένης της για πρώτη φορά από το 1945 στήριξης της Ακροδεξιάς από κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας, η οποία αν μη τι άλλο φέρει βαρέως συνειδησιακά -και όχι μόνο- τα πεπραγμένα κατά το σχετικά πρόσφατο ναζιστικό παρελθόν επί Χίτλερ.
Τα αποτελέσματα οφείλουν αναμφιβόλως να προβληματίσουν το Βερολίνο και τον κυβερνόντα συνασπισμό -το SFD του Σολτς, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP- αντανακλώντας μια οπισθοδρομική τάση με πιθανό αντίκρισμα σε ομοσπονδιακό μελλοντικά επίπεδο.
Αν αναλογιστεί κανείς την άνοδο της ακροδεξιάς ψήφου στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και τη σημαίνουσα διαπίστωση αυτής σε εγχώριες αναμετρήσεις, όπως στη Γαλλία νωρίτερα φέτος, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευρύτερης ανεγρεθείσας τάσης ευρυτέρως. Αν δε ανατρέξει και στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μπορεί να αντιληφθεί τον πιθανό κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία και την άμεση ανάγκη ανεύρεσης τρόπων ανακοπής τής υπό συζήτηση και προβληματισμό εκλογικής τάσης.