x
 

Κοινωνία

Διχάζει η χρήση μάσκας στα σχολεία πριν την έναρξη της χρονιάς

31 Ιουλίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην κλονισμένη από την πανδημία της Covid-19 Φλόριδα, οργισμένοι γονείς συγκρούστηκαν με μέλη του Σχολικού Συμβουλίου της κομητείας Μπρόουαρντ αυτήν την εβδομάδα για το αν τα παιδιά τους θα είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκες στις σχολικές αίθουσες. Στη Νότια Καρολίνα, σχολικοί αξιωματούχοι υπενθύμιζαν στους γονείς ότι οι πολιτειακοί βουλευτές έχουν ακυρώσει την υποχρέωση της χρήσης μάσκας.

Σε Πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα και η Αλαμπάμα, ορισμένες δημόσιες σχολικές περιφέρειες ανακοίνωσαν ότι θα απαιτήσουν από τους μαθητές να φορούν καλύμματα προσώπου, ακόμη και αν γειτονικές κομητείες ενημέρωσαν τους γονείς μαθητών ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει προαιρετική.

Η απόφαση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Τρίτη να αντιστρέψουν πορεία και να συστήσουν όλοι οι μαθητές και το σχολικό προσωπικό να φορούν μάσκες στις σχολικές αίθουσες ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού τους έχει προκαλέσει νέα σύγχυση και δυσφορία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και αξιωματούχους λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με δια ζώσης διδασκαλία σε πολλές Πολιτείες.

Στις προηγούμενες οδηγίες τους τα CDC συνέστηναν ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες. Η αλλαγή της οδηγίας ακολούθησε την απότομη άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ που τροφοδοτείται από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της κύριας αμερικανικής υπηρεσίας υγείας έδωσαν νέα τροφή σε μια έντονη συζήτηση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία που έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τα βαθιά πολιτικά ρήγματα στη χώρα, επιφέροντας ένα συνονθύλευμα αποσπασματικών πολιτικών από Πολιτεία σε Πολιτεία, ακόμη και από πόλη σε πόλη.

Ορισμένοι συντηρητικοί χαρακτηρίζουν τις εντολές χρήσης μάσκας περιττές και καταπιεστικές και υποστηρίζουν ότι οι φιλελεύθεροι μεγαλοποιούν την απειλή της πανδημίας για πολιτικούς σκοπούς.

Τα CDC δεν διαθέτουν την εξουσία να επιβάλουν την χρήση μάσκας. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις σε περιοχές που ελέγχονται από Ρεπουμπλικάνους διεμήνυσαν ότι δεν θα εκδώσουν εντολές συμμόρφωσης των κατοίκων τους με τις συστάσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Τουλάχιστον επτά Πολιτείες με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Καρολίνας, του Τέξας και της Αριζόνα, έχουν άρει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε σχολεία.

Σε μια ανακοίνωση δύο ώρες μετά την δημοσιοποίηση των νέων οδηγιών των CDC, το πολιτειακό υπουργείο Παιδείας της Νότιας Καρολίνας αποδέχθηκε την νέα οδηγία, αλλά είπε ότι τα χέρια των αξιωματούχων είναι δεμένα καθώς το πολιτειακό Κοινοβούλιο ακύρωσε την απαίτηση χρήσης μάσκας σε σχολεία.

Η κίνηση ακολούθησε το εκτελεστικό διάταγμα του κυβερνήτη Χένρι ΜακΜάστερ που κατέστησε τις μάσκες προαιρετικές στις σχολικές αίθουσες παρά την αντίθεση του ανώτατου εκπαιδευτικού αξιωματούχου της Νότιας Καρολίνας.

Η Σέρι Ιστ, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συλλόγου της Νότιας Καρολίνας, που εκπροσωπεί τους δασκάλους και άλλους εργαζομένους στη σχολική εκπαίδευση, είπε ότι οι δάσκαλοι μπήκαν σε μια αφόρητη κατάσταση.

Ορισμένοι γονείς προειδοποίησαν τους δασκάλους να μην θέτουν σε αποστάσεις παιδιά τους που δεν φορούν μάσκα από άλλα παιδιά, ενώ άλλοι γονείς επέμειναν οι δάσκαλοι να χωρίσουν τα καλυμμένα με μάσκα προσώπου παιδιά τους από εκείνα που δεν φορούν μάσκα, είπε η Ιστ.

«Βάλατε στη μέση τους δασκάλους», πρόσθεσε η ίδια. «Και μαντέψτε τι δεν γίνεται στην τάξη; Μάθημα».

«Βγάλτε τις μάσκες από τα παιδιά μας!»

Πολλοί γονείς επιχειρηματολογούν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της χρήσης μάσκας στην διδασκαλία και την κοινωνική αλληλεπίδραση είναι χειρότερος από τον κίνδυνο που θέτει η Covid-19 σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

«Βγάλτε τις μάσκες από τα παιδιά μας! Αφήστε τα να είναι παιδιά», φώναξε ο Eλον Γκέρμπεργκ, γονιός, σε σχολικούς αξιωματούχους της κομητείας Μπράουαρντ σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έγινε την Τετάρτη για το θέμα.

Το Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της απαίτησης χρήσης μάσκας όταν τα σχολεία ανοίξουν στις 18 Αυγούστου, επικαλούμενο το αυξανόμενο ποσοστό μολύνσεων στην Φλόριντα. Η Ροσαλίντ Οσγκούντ, πρόεδρος του Συμβουλίου, δήλωσε ότι θα ήταν «ασυνείδητο» να θέσουμε σε κίνδυνο μαθητές και προσωπικό αφήνοντας τις μάσκες προαιρετικές.

Αξιωματούχοι ανέβαλαν τη συνέλευση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Τρίτη, αφού αρνητές της μάσκας αρνήθηκαν να φορέσουν προστατευτικά καλύμματα προσώπου. Ενας από τους γονείς έκαψε μάσκες έξω από το κτίριο. Η συνέλευση της Τετάρτης διεξήχθη με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής επιβολής χρήσης μάσκας με τους ομιλητές να μπαίνουν με συνοδεία ένας ένας στη σειρά στην αίθουσα της συνέλευσης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνέστησε αυτόν τον μήνα οι μαθητές να επιστρέψουν στη διά ζώσης διδασκαλία, επικαλούμενη τον αντίκτυπο που θέτει στην ψυχική υγεία η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Προέτρεψε επίσης όλους τους μαθητές και τους δασκάλους να φορούν μάσκες ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Επικαλέστηκε μια έρευνα που δείχνει ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν αυξάνει τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα εάν γίνεται χρήση μάσκας και τηρούνται άλλα μέτρα.

Στο Μαϊάμι-Ντέιντ, το τέταρτο μεγαλύτερο δημόσιο σχολικό σύστημα των ΗΠΑ, ο επόπτης σχολείων Αλμπέρτο Καρβάλιο είπε ότι η Περιφέρεια θα επανεξετάσει εάν θα απαιτήσει τη χρήση μάσκας δύο μήνες αφότου ανακοίνωσε την προαιρετική χρήση τους.

«Είμαστε σήμερα σε ένα διαφορετικό σημείο, όπου τα κρίσιμα δεδομένα τείνουν δυστυχώς προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε την Τετάρτη ο Καρβάλιο σε δημοσιογράφους.

Ο κυβερνήτης της Φλόριδα, ο Ρεπουμπλικανός Ρον Ντε Σάντις, έχει ταχθεί ενάντια στην υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αλλα μεγάλα σχολικά συστήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Λος Αντζελες και της Νέας Υόρκης, έχουν καταστήσει την χρήση μάσκας υποχρεωτική. Πολλές άλλες περιοχές εξακολουθούν να πασχίζουν να δώσουν απάντηση στο ζήτημα.

Λίγες ώρες μετά την έκδοση των νέων οδηγιών των CDC, η σχολική επιτροπή της κομητείας Γκάστον στη Βόρεια Καρολίνα ψήφισε υπέρ της προαιρετικής χρήσης μάσκας, προκαλώντας τις ζητωκραυγές του κοινού.

Η Σιέρα Χολ, μια μητέρα που παρευρέθηκε στη συνέλευση της επιτροπής, χαρακτήρισε την κίνηση πρόωρη. Η Χολ, εργαζόμενη σε γηροκομείο, είπε ότι οι μάσκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές επειδή ούτε η ίδια ούτε η 13χρονη κόρη της έχουν εμβολιαστεί.

«Γιατί να μην αρχίσουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας τώρα πριν αυξηθούν οι αριθμοί;» αναρωτήθηκε η Χολ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνέλευση. «Νιώθω ότι τα θαλάσσωσαν».

Στο Τέξας, η Λακίσα Πάτερσον, δασκάλα της Γ’ Δημοτικού σε προάστιο του Χιούστον, εξέφρασε την οργή της για την απόφαση που εξέδωσε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Αμποτ τον Μάιο να ακυρώσει τις εντολές χρήσης μάσκας.

«Δεν νομίζω ότι το Τέξας είναι το μέρος που θα πρέπει καθολικά να λένε ότι δεν πρόκειται να έχουμε μια εντολή χρήσης μάσκας», δήλωσε η Πάτερσον, σημειώνοντας ότι λιγότεροι από τους μισούς Τεξανούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μεγάλο τμήμα του Τέξας καταγράφει υψηλά επίπεδα μετάδοσης της Covid-19, δείχνουν τα δεδομένα των CDC.

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους και τα μετρό της Νέας Υόρκης αυξήθηκε ελαφρώς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που διεξάγεται κάθε χρόνο και η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ