x
 

Κοινωνία

Διεθνές συμπόσιο για τους Μπεκτασήδες και τους Αλεβίτες στα Βαλκάνια και την Ανατολία

02 Νοεμβρίου 2023

ΚΑΒΑΛΑ. Το διεθνές συμπόσιο «Μπεκτασήδες και Αλεβίτες στα Βαλκάνια και την Ανατολία: κοσμοθεωρίες και πρακτικές μέσα σε εποχές και χώρους» διεξάγεται από αύριο, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στην Καβάλα. Το συμπόσιο αυτό – το πρώτο διεθνές συμπόσιο με τέτοια θεματολογία που γίνεται στην Ελλάδα – επιχειρεί να διερευνήσει την ιστορική διαδρομή των κοινοτήτων των Μπεκτασήδων και των Αλεβιτών που εκτείνονται από την Ανατολία μέχρι τα Βαλκάνια, από τους μεσαιωνικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Εστιάζοντας στο φιλοσοφικό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, εντός του οποίου υπήρξαν, τις αλληλεπιδράσεις τους με τις περιβάλλουσες κοινότητες, αλλά και τους μετασχηματισμούς που υπέστησαν μέσα σε συγκεκριμένα πολυεθνικά, πολυθρησκευτικά και πολυγλωσσικά περιβάλλοντα, το συμπόσιο επιχειρεί να παρουσιάσει:

– τα σημαντικότερα σημεία της πορείας του Μπεκτασισμού και του Αλεβιτισμού από τις απαρχές τους μέχρι σήμερα,

– τις κατανοήσεις του κόσμου που συγκρότησαν οι Μπεκτασήδες και οι Αλεβίτες αλλά και το πώς αυτές συνυφαίνονται με τις πρακτικές και τις στρατηγικές τους,

– τους τρόπους με τους οποίους οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές των Μπεκτασήδων και των Αλεβιτών ευδοκίμησαν ή και αμφισβητήθηκαν σε διαφορετικά πολιτικά και εθνικά περιβάλλοντα, έχοντας ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό των συγκεκριμένων κοινοτήτων.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις στο πλαίσιο του συμποσίου θα επεκταθούν σε ζητήματα όπως η πνευματικότητα και οι τελετουργίες, η καταγωγή και οι ιεραρχίες, ο ρόλος των Μπεκτασήδων στο σώμα των Γενιτσάρων, η ριζική αναδιάρθρωση μετά το 1826, και η αναβίωση κατά την περίοδο του Τανζιμάτ, το πέρασμα από την προ-νεωτερικότητα στη νεωτερικότητα και η επανα-τοποθέτηση και η δράση των Μπεκτασήδων και των Αλεβιτών εντός των εθνών-κρατών, οι στρατηγικές επιβίωσης των κοινοτήτων, οι κοινοτικές συμπεριφορές και οι τελετουργίες ως εκφράσεις μιας «βουβής» κοινότητας, ο «νεοαλεβιτισμός» στην Ευρώπη κ.ά.

Το συμπόσιο θα διεξαχθεί στο Ιμαρέτ. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στο: https://moha.center/moha-events/international-symposium-bektashis-and-alevis-in-the-balkans-and-anatolia-worldviews-and-practices-through-ages-and-spaces/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης, τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», όπου δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους άλλους αρχηγούς.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ