x
 

Υγεία

Διεθνές Βραβείο στην Αθήνα για τις πολιτικές της στην πρόληψη υπερδοσολογίας σε χρήστες ουσιών

16 Μαρτίου 2023

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ώρα που ψηφιζόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο η απλοποίηση της διάθεσης ενός αντιδότου που μπορεί να σώσει πολλούς χρήστες ναρκωτικών από υπερβολική δόση στην Ελλάδα, στο Λονδίνο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, παραλάμβανε ένα από τα πέντε βραβεία στην εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής «Partnership for Healthy Cities (PHC), στην οποία συμμετέχουν πάνω από 50 πόλεις απ’ όλο τον κόσμο, για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Αθήνα στην πρόληψη της υπερδοσολογίας σε χρήστες ουσιών.

Ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάζονται με τον δήμο, ώστε να μειωθεί και στη χώρα μας, η θνησιμότητα ανάμεσα στου χρήστες ναρκωτικών, προσθέτοντας πως τα νέα δεδομένα, δίνουν πλέον τη δυνατότητα ακόμα και στους συγγενείς των εξαρτημένων, να σώσουν τον άνθρωπο τους από υπερβολική δόση, χορηγώντας του το αντίδοτο ναλοξόνη.

«Η ναλοξόνη μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Γι’ αυτό δώσαμε αυτή τη μάχη με τόσο μεγάλο πάθος. Περνάμε πλέον από τη θεωρία στην πράξη. Και αυτό σημαίνει πως μια μάνα που έχει τη ναλοξόνη στο σπίτι μπορεί να την χορηγήσει και να σώσει το παιδί της», αναφέρει.

Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη που αντιλήφθηκε τη σημασία του ζητήματος και έδωσε μια ουσιαστική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, ξεπερνώντας όλα τα νομικά εμπόδια, διασφαλίζοντας έτσι την προσβασιμότητα στη ναλοξόνη, επισημαίνοντας πως «Το βραβείο αυτό είναι η αναγνώριση για μια συλλογική προσπάθεια και ευχαριστώ όλους όσους μας βοηθούν σε αυτή. Η βράβευση συνοδεύεται από ένα σημαντικό χρηματικό πόσο που θα αξιοποιηθεί για να συνεχίσουμε τη δουλειά που γίνεται.»

Η ναλοξόνη αποτελεί μια χημική ουσία, ένα αντίδοτο το οποίο χορηγείται ενδομυϊκά και τα τελευταία χρόνια και ενδορινικά με σπρέι, στον χρήστη σε περίπτωση υπερδοσολογίας του.

Πώς ξεκίνησε το πρόγραμμα στην Αθήνα

Ο Δήμος Αθηναίων εντάχθηκε εδώ και τρία χρόνια στην πρωτοβουλία του Bloomberg Philanthropies, «Partnership For Healthy Cities» (PHC) και σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία έρευνας AIDS & των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων & Αναδυόμενων Νοσημάτων, τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», τον ΟΚΑΝΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλες τις οργανώσεις που σχετίζονται με το κομμάτι μείωσης της βλάβης, ξεκίνησε να υλοποιεί πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας από τη χρήση ουσιών (Naloxone programme).

Η «ψυχή» του προγράμματος στην Αθήνα, η κοινωνιολόγος και πρόεδρος του κέντρου πρόληψης «Αθηνά Υγεία» Φωτεινή Λεομπίλα λίγο μετά την βράβευση, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ , ότι «στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στις ουσίες, να απεξαρτηθούν. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπο με διάφορες δράσεις μας να τους κρατήσουμε ζωντανούς».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης στη διάρκεια ζωής ενός χρήστη ψυχοδραστικών ουσιών, κυμαίνεται από 30% έως 70%, ενώ όπως επισημαίνει η Ντάλια Χέλερ αντιπρόεδρος της Vital Strategies, η οποία συμμετείχε στην ελληνική προσπάθεια παρέχοντας τεχνογνωσία για το ζήτημα της ναλοξόνης, «εκτιμάται πως το 5% των υπερδοσολογιών οδηγεί στο θάνατο. Συνεργαστήκαμε με την Αθήνα καθώς μέσα στην οικονομική κρίση το πρόβλημα διογκώθηκε και διαπιστώσαμε ότι και εκεί υπήρχε υψηλότερο ποσοστό θανάτων μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση».

Βρετανία: Διεθνές Βραβείο στη Αθήνα για τις πολιτικές της στην πρόληψη υπερδοσολογίας σε χρήστες ουσιών. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πόλεις που πήραν τα άλλα 4 βραβεία

Η βράβευση της Αθήνας έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για υγιείς πόλεις (Partnership for Healthy Cities (PHC), που οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Bloomberg Philanthropies, την Vital Strategies με τον δήμαρχο του Λονδίνου Sadiq Khan.

Στο Λονδίνο, δήμαρχοι και αξιωματούχοι άνω των 50 πόλεων απ’ όλο τον κόσμο, συζήτησαν αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών και των τραυματισμών, καθώς και πρακτικές που σώζουν ζωές και δημιουργούν πιο «υγιείς» πόλεις.

«Οι μη μεταδοτικές ασθένειες και οι τραυματισμοί αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία» επισήμανε στην ομιλία του ο Michael R. Bloomberg, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής του Bloomberg LP και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Bloomberg , προσθέτοντας πως οι μη μεταδοτικές ασθένειες – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων – και οι τραυματισμοί, ευθύνονται σήμερα για το 80% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πλέον σε αστικά κέντρα, η πρόκληση για τους δημάρχους των πόλεων, να αλλάξουν τα δεδομένα που αφορούν τις μη μεταδοτικές ασθένειες και τους τραυματισμούς, είναι μεγάλη.

«Τα βραβεία αυτά μας δείχνουν πως οι δήμαρχοι μπορούν κάνουν πάρα πολλά για την προστασία της υγείας των πολιτών τους. Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να στηρίζει τους δημάρχους σε όλο τον κόσμο να φτιάξουν πιο «υγιείς» πόλεις , είπε Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Εκτός από την Αθήνα, βραβεία απονεμήθηκαν στην πόλη Μπανγκαλόρ της Ινδίας για τις προσπάθειες μείωσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, στην Πόλη του Μεξικού για τη πρόοδο που έγινε και αφορά την οδική ασφάλεια και τις προσπάθειες να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο, στο Μοντεβιδέο, πρωτεύουσα της Ουρουγουάης για τους κανόνες για υγιεινή διατροφή που μπήκαν σε εστιατόρια και καντίνες κυβερνητικών κτιρίων και ορισμένων πανεπιστημίων, και στο Βανκούβερ του Καναδά για ένα διαδικτυακό εργαλείο δεδομένων δημόσιας υγείας που παρακολουθεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.

Από την ίδρυση της Συνεργασίας για Υγιείς Πόλεις το 2017, τα μέλη του παγκόσμιου δικτύου τουλάχιστον 70 πόλεων, επιδιώκουν ισχυρότερες πολιτικές δημόσιας υγείας και εφαρμόζουν προγράμματα όπως ο έλεγχος του καπνού, η πολιτική τροφίμων, η οδική ασφάλεια, η ενίσχυση της επιτήρησης των μη- μεταδοτικών ασθενειών και την πρόληψη της υπερδοσολογίας σε χρήστες ουσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια από την Ιατρική του Στάνφορντ και τα Εργαστήρια Rocky Mountain του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, παρέχει ενδείξεις ότι ίσως μια μέρα είναι δυνατόν να αναζωογονηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων με μια θεραπεία που ρυθμίζει τη σύνθεση ενός τύπου ανοσοποιητικού κυττάρου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ