ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος επεξεργάζεται με εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, από το κύριο λιμάνι του νησιού, τη Λεμεσό, όταν η κατάσταση στο έδαφος το επιτρέπει.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στη Λευκωσία, τον οποίο επικαλείται το AP – και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει δημοσίως τις λεπτομέρειες της πρότασης- ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου «δεν ήταν αντίθετος» στην ιδέα που διατύπωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης την περασμένη εβδομάδα.
Η βασική προϋπόθεση της πρότασης της Κύπρου είναι να υπάρχει μια συνεχής ροή μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας που θα παραδίδεται δια θαλάσσης κατά τη διάρκεια αυτών που ο αξιωματούχος ονόμασε «ανθρωπιστικές παύσεις» στις μάχες, για να καταστεί δυνατή η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.
«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια μόλις ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας», είπε.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η πρόταση έχει την υποστήριξη πολλών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, καθώς και αραβικών εθνών όπως η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν και η Ιορδανία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη έχουν επίσης ενημερωθεί για την πρόταση.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε τηλεφωνικά την πρόταση του με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, αργά την Τρίτη.
«Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για αυτόν τον διάδρομο και ότι είναι εφικτός», ανέφερε ο αξιωματούχος της κυπριακής Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες βοήθειας, όπως ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και είδη ένδυσης θα είναι πιο επιτακτική καθώς η ισραηλινή επίθεση κατά της Χαμάς στη Γάζα θα έχει ενταθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το πρωταρχικό μέλημα του Ισραήλ είναι να διασφαλίσει ότι η βοήθεια δεν περιέχει τίποτα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Χαμάς. Το Ισραήλ θέλει επίσης να βεβαιωθεί ότι το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων έχει ελεγχθεί πριν φύγει από τη Λεμεσό.
Η Κύπρος βρίσκεται επίσης σε επαφή με τις Παλαιστινιακές αρχές για να καθορίσει ποια βοήθεια χρειάζεται περισσότερο.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι διερευνούν υλικοτεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του βασικού ερωτήματος για το πού θα ελλιμενιστούν τα πλοία για να εκφορτώσουν τη βοήθεια και ποιες διεθνείς υπηρεσίες στη Γάζα θα είναι επιφορτισμένες με τη διανομή της. Ένα άλλο θέμα είναι αν οι προμήθειες θα αποστέλλονται με εμπορικά ή πολεμικά σκάφη.
Η Κύπρος είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις για το πώς θα χειριστεί αποτελεσματικά την παράδοση της βοήθειας, είτε εκφορτώνει τις προμήθειες απευθείας στη Γάζα, είτε για αποστολή στον θύλακα μέσω Ισραήλ ή Αιγύπτου.
Στα χέρια του Νετανιάχου
Στη Λευκωσία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Λωρίδα της Γάζας, αντικρίζεται θετικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το κλειδί για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας, βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, καθότι στην κορυφή τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας.
Εξήγησε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται, ώστε, όταν δοθεί το πράσινο φως, να αρχίσει αμέσως η παροχή βοήθειας. Σημείωσε ότι «θα πρέπει να πηγαινοέρχονται πλοία για πολλές ημέρες, ώστε να φθάσει η αναγκαία βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα».
Για τον ανθρωπιστικό διάδρομο της Ελλάδας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι διασυνδέεται με την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι θα αναχωρούν πλοία με βοήθεια από τον Πειραιά, θα πηγαίνουν στην Κρήτη, ακολούθως στην Κύπρο και θα καταλήγουν στη Λωρίδα της Γάζας.