x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Διευρύνεται το ωράριο των μεγάλων λιμανιών στις ΗΠΑ για τα προβλήματα στις παραδόσεις

13 Οκτωβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το λιμάνι του Λος Αντζελες θα ξεκινήσει να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς η διοίκησή του αγωνίζεται να ανακουφίσει τις αυξανόμενες εκκρεμότητες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που παραδίδουν βασικά αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ελλείψεις προϊόντων έχουν εξοργίσει τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών που βλάπτουν πολιτικά τον Πρόεδρο. Και τα προβλήματα φαίνονται να χειροτερεύουν, να διαρκούν μέχρι το επόμενο έτος ή και μετά και διαταράσσουν τις αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης όπως φάρμακα, καθώς και αγορές στις γιορτές.

Ο κ. Μπάιντεν θα πραγματοποιούσε μια ομιλία την Τετάρτη για τα προβλήματα στα λιμάνια, τα εργοστάσια και τις ναυτιλιακές διαδρομές που βοήθησαν να δημιουργηθούν ελλείψεις, μεγάλοι χρόνοι παράδοσης και γρήγορες αυξήσεις τιμών για τρόφιμα, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα και πολλά άλλα. Ο πληθωρισμός που προκλήθηκε έχει παγώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και επιβάρυνε τη δημοφιλία του κ. Μπάιντεν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν μεσολαβήσει για μια συμφωνία με τη διοίκηση λιμανιού και συνδικάτου για να λειτουργεί το λιμάνι του Λος Αντζελες σε 24ωρη βάση, ενώνοντας το Long Beach, το οποίο λειτουργεί ήδη όλο το εικοσιτετράωρο, και ότι ενθαρρύνουν τις πολιτείες να επιταχύνουν την αδειοδότηση περισσότερων οδηγών φορτηγών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να συζητήσει τις νέες αυτές πρωτοβουλίες με εκπροσώπους των εταιρειών αυτών στη διάρκεια διαδικτυακής στρογγυλής τράπεζας.

Αλλά δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικά μπορούν να βοηθήσουν οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου. Τα μπλοκαρίσματα εκτείνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού, από ξένα λιμάνια έως τις αμερικανικές σιδηροδρομικές αυλές και αποθήκες. Οι εταιρείες επιδεινώνουν την κατάσταση σπεύδοντας να αποκτήσουν προϊόντα και προσφέροντας τις δικές τους τιμές. Οι αναλυτές λένε ότι ορισμένα από αυτά τα ζητήματα ενδέχεται να διαρκέσουν στα τέλη του επόμενου έτους ή ακόμη και το 2023.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε ο Μπάιντεν τον Μάρτιο είχε συμβάλει σε ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού ενισχύοντας τη ζήτηση για αγαθά, και αυτός ο νόμος ήταν ο λόγος που η ανάκαμψη των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει αυτά άλλων χωρών φέτος.

Η καταναλωτική ζήτηση για ποδήλατα γυμναστικής, φορητούς υπολογιστές, παιχνίδια, έπιπλα βεράντας και άλλα είδη ανθεί, που τροφοδοτείται από μεγάλες αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εισαγωγές για το τέταρτο τρίμηνο είναι 4,7 τοις εκατό υψηλότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η οποία ήταν επίσης ρεκόρ περιόδου εορτών, σύμφωνα με την PMeanween, όταν η πανδημία έκλεισε τα εργοστάσια και επιβράδυνε την παραγωγή σε όλο τον Κόσμο. Το κλείσιμο των λιμένων, η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και οδηγών φορτηγών, καθώς και οι σωροί στα ναυπηγεία σιδηροδρόμων και πλοίων οδήγησαν σε μεγάλους χρόνους διέλευσης και απρόβλεπτες παραδόσεις για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων – προβλήματα που επιδεινώθηκαν καθώς πλησιάζει η περίοδος των εορτών.

Το αμερικανικό συνδικάτο λιμενεργατών (ILWU) διαβεβαίωσε ότι τα μέλη του είναι έτοιμα να εργαστούν περισσότερο. Επιπλέον οι εταιρείες Walmart, FedEx, UPS, Samsung, HomeDepot, Τarget δεσμεύθηκαν να εκμεταλλευθούν το νέο διευρυμένο ωράριο των λιμανιών.

«Με αυτές τις έξι εταιρείες, περισσότερα από 3.500 επιπλέον εμπορευματοκιβώτια θα εκφορτώνονται κάθε εβδομάδα τη νύχτα ώς το τέλος του έτους», επεσήμανε ο Λευκός Οίκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ