x
 

Κοινωνία

Αστυνομικοί στη δίκη Αναγνωστόπουλου: «Κακός ηθοποιός ο πιλότος»

08 Μαΐου 2023

ΑΘΗΝΑ. Μετά από τρεις διακοπές ξεκίνησε σήμερα επί της ουσίας το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, τον Μάιο του 2021, από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Ο καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνος, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, μετά από έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης, προσβλέποντας να «σπάσουν» τα ισόβια που του έχουν επιβληθεί.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (8 Μαϊου) ο 35χρονος πιλότος ζήτησε το λόγο, παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης του εγκλήματος, όμως υποστήριξε πως τα γεγονότα δεν είναι έτσι όπως αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο: «Αποδέχομαι τις κατηγορίες όχι όμως με τον τρόπο που περιγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης. Υπάρχει σφάλμα. Για τις πράξεις αυτές ντρέπομαι και σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να βλάψω τη σύζυγό μου. Δεν είχα κανένα όφελος. Ο,τι αγαπούσα χάθηκε εκείνη την ημέρα. Ντρέπομαι για εκείνη την στιγμή και μισώ τον εαυτό μου. Ζητώ από όλους ένα μεγάλο συγγνώμη», είπε στο δικαστήριο δηλώνοντας ξανά «έγγαμος χήρος και πατέρας ενός ανηλίκου».

Εξι νέοι μάρτυρες υπεράσπισης του Αναγνωστόπουλου

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, πρότεινε έξι μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων είναι και οι γονείς του πιλότου, προκειμένου να έρθουν να καταθέσουν υπέρ του στην πορεία της δίκης, ενώ όπως και πρωτόδικα χρησιμοποίησε τον ισχυρισμό ότι ο εντολέας του τέλεσε τις πράξεις εν βρασμώ ψυχικής ορμής.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι αστυνομικοί που τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021 έλαβαν εντολή να μεταβούν στη μεζονέτα του ζεύγους στα Γλυκά Νερά, μετά από σήμα για ληστεία.

«Ήμασταν πρωινή βάρδια. Κατά τις έξι και τέταρτο λάβαμε σήμα από την Αμεση Δράση για άτομο που καλούσε σε βοήθεια. Ημασταν κοντά στο σημείο, φθάσαμε μετά από πέντε λεπτά. Κατά την άφιξή μας στο σημείο, είδαμε μια κυρία, κρατούσε ένα τηλέφωνο και μας είπε ακούστε. Ακούσαμε φωνή αντρική, με πνιχτή φωνή, ‘βοήθεια, αστυνομία, μας σκοτώνουν, σπάστε την πόρτα’, φώναζε», κατέθεσε στο δικαστήριο ο αστυνομικός Χρήστος Βαρδίκος, ο οποίος ήταν εκείνος που πήρε αγκαλιά τη μικρή Λυδία και την απομάκρυνε από το σημείο της δολοφονίας.

«Μας πήγε η γειτόνισσα στην πίσω πλευρά του σπιτιού και εκεί ήταν ένα παράθυρο που σαν πρώτη εικόνα φαινόταν να ήταν παραβιασμένο. Όταν είδαμε ότι υπάρχει πιθανή διάρρηξη ενημερώσαμε το κέντρο και ήρθαν ενισχύσεις. Συνολικά ήμασταν στο σημείο πέντε αστυνομικοί. Μπήκαμε στο σπίτι οι τέσσερις. Στο υπόγειο δεν υπήρχε τίποτα, ήταν όλα εντάξει. Ανεβήκαμε στο ισόγειο όπου ήταν η κουζίνα και το σαλόνι. Ανεβαίνοντας είδα ένα περιφραγμένο χώρο για κατοικίδια και εκεί υπήρχαν κόπρανα ζώου. Μετά στην αρχή του ισογείου είδαμε το σκυλάκι νεκρό στην κουπαστή της σκάλας. Ανεβήκαμε στη σοφίτα και είδαμε μισάνοιχτη την πόρτα. Υπήρχε ένα κρεβάτι διπλό. Εκεί ήταν ξαπλωμένη μπρούμυτα με το κεφάλι κάτω η γυναίκα. Φαινόταν ότι ήταν νεκρή. Αριστερά δεμένος σε χέρια και πόδια ήταν ο κατηγορούμενος. Το στόμα και τα ματιά του ήταν κλειστά με καφέ ταινία».

Πρόεδρος: Υπήρχε και το παιδί;

Μάρτυρας: Ναι, πάνω στο κρεβάτι με τα χέρια του στη μητέρα του. Ηταν μωρό, δεν έκλαιγε όταν μπήκαμε εμείς. Γύρισε και μας κοίταξε.

Πρόεδρος: Το θύμα σε τι κατάσταση ήταν;

Μάρτυρας: Πισθάγκωνα δεμένο με ένα ύφασμα και επίσης δεμένο στο λαιμό με ύφασμα τύπου ότι την έχουν στραγγαλίσει.

Πρόεδρος: Μετά τι έγινε;

Μάρτυρας: Πήρα το μωρό στην αγκαλιά. Οι συνάδελφοί μου έλυσαν τον κατηγορούμενο ο οποίος λύθηκε, έκατσε στο κρεβάτι και άρχισε να σκουντάει τη νεκρή λέγοντάς της «Καρολάιν αγάπη μου». Του είπαμε να απομακρυνθεί γιατί ήταν σκηνή εγκλήματος. Ζήτησε το μωρό, του το έδωσα. Αρχισε μετά να κάνει κάποιες κινήσεις λίγο άγαρμπες. Σαν να θρηνούσε έχοντας το μωρό αγκαλιά. Του το πήραμε ευγενικά και του είπαμε να φύγουμε γιατί ήταν σκηνή εγκλήματος. Μας είπε ότι τους λήστεψαν 3 άντρες με πιστόλια.

«Μας έκανε εντύπωση η πραότητα και η ψυχραιμία του Αναγνωστόπουλου»

Πρόεδρος. Ηταν σφιχτά δεμένος ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Απ’ ό,τι ενημερώθηκα απ’ τον συνάδελφο που τον έλυσε η ταινία στο λαιμό ήταν σφιχτά, από τη μύτη και πάνω ήταν χαλαρά. Κατεβαίνοντας είδαμε το ζώο κρεμασμένο εκεί. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση του κατηγορουμένου. Σαν να μην το είδε. Πέρασε και δεν ακούμπησε που λέμε.

Πρόεδρος. Από τη στιγμή που βγήκατε έξω τι έγινε;

Μάρτυρας: Εκεί άρχισαν πολλά περίεργα. Είδαμε ότι δεν υπήρχε ίχνος παραβίασης στο παράθυρο, ήταν απλά βγαλμένο. Μας έκανε εντύπωση η ψυχραιμία του. Υπήρχε μια πραότητα.

Του έλεγα να πάρει κάποιον συγγενή του να πάρει το μωρό για εξετάσεις και μου έλεγε «όχι ακόμη, θα πάρω σε λίγο». Από δική μου προτροπή του έδωσα το κινητό μου να πάρει τηλέφωνο τους γονείς του. Επέμενε ότι πήρε τηλέφωνο εκείνες τις στιγμές με τη μύτη.

Πρόεδρος: Τι εκδοχή σας έδωσε για το θάνατο της συζύγου του;

Μάρτυρας: Μας έλεγε ότι επειδή τον δέσανε στο λαιμό, ότι λιποθυμούσε και ξυπνούσε και δεν είδε πώς έγινε και πως δεν ήξερε ότι ήταν νεκρή.

Πρόεδρος: Δηλαδή η εντύπωση που σας έδωσε ήταν ότι ήταν σε πανικό;

Μάρτυρας: Ναι. Οτι ήταν σε πανικό, ότι τους είχαν ληστέψει και ότι δεν ήξερε ότι η γυναίκα του ήταν νεκρή. Μόλις κατεβήκαμε κάτω ο βοηθός μου είπε: «Αυτός το έκανε». Και αυτό το αναφέραμε μάλιστα.

«Ο συνάδελφός μου, μού είπε αμέσως ‘αυτός το έκανε’»

«Εγώ σοκαρίστηκα με την εικόνα του παιδιού δεν μπορούσα ούτε να διαβιβάσω στον ασύρματο. Ο κατηγορούμενος είχε μια συμπεριφορά που δεν ταίριαζε με τη στιγμή. Δεν ήθελα να το δεχτώ ούτε εγώ ότι το έκανε αυτός. Εκείνη τη στιγμή έβρισα το σύνοδο μου που είπε ότι ‘αυτός το έκανε’».

Ο αστυνομικός ρωτήθηκε για τη συμπεριφορά του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου και απάντησε ότι ο κατηγορούμενος «δεν ήταν καλός ηθοποιός» και πως δεν ρώτησε καν για το μωρό.

«Δεν έχω ξαναδεί άτομο να δρα με τέτοια ψυχραιμία» σημείωσε ο αστυνομικός, απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου προς υποστήριξη της κατηγορίας (σ.σ.: πολιτική αγωγή) Θανάση Χαρμάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τα τέλη Μαρτίου η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από την Τουρκία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ