x
 

Ταξίδι

Δίκτυο μονοπατιών, που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, αναπτύσει η Βέροια

06 Ιουνίου 2023

ΒΕΡΟΙΑ. Ενα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών, με στόχο να αποτελέσει πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού, θέλει να αναπτύξει ο δήμος Βέροιας. Πρόσφατα, υποβλήθηκε πρόταση στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για τη «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας», με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή του.

Το έργο αφορά δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, συνολικού μήκους 350 χλμ, από τα οποία τα 250 χλμ είναι ποδηλατικές και τα 100 χλμ πεζοπορικές διαδρομές (μονοπάτια αναψυχής, εκπαιδευτικά – θεματικά μονοπάτια, προσβάσιμα σε ΑμΕΑ, μονοπάτια διαβίωσης).

Το δίκτυο συνδέει οικισμούς με σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής, όπως καταρράκτες, κορυφές, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια κλπ. Το 25% των διαδρομών αυτών αναπτύσσεται εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης με τις ονομασίες «Όρος Βέρμιο» και «Στενά Αλιάκμονα».

Καταρράκτης Σουλπάτα. Φωτογραφία: Παραχώρηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Δήμο Βέροιας

Το προτεινόμενο δίκτυο μονοπατιών περνά από το Κάτω Βέρμιο, την Παναγία Σουμελά, τον οικισμό Ξηρολίβαδο, τα χωριά Καστανιά, Σφηκιά και Ριζώματα. Εκτιμάται πως το Βέρμιο προσφέρεται για πεζοπορία και για ποδήλατο βουνού και πως αποτελεί ιδανικό ορεινό προορισμό τόσο για αρχάριους όσο και για οικογένειες. Οι περισσότερες διαδρομές αναπτύσσονται γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και από τους ορεινούς οικισμούς Κουμαριά, Κάτω Βέρμιο, Ξηρολίβαδο κλπ. Σε χαμηλότερο υψόμετρο υπάρχουν διαδρομές κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στον ποταμό Αλιάκμονα.

Κατά την υλοποίηση του έργου θα τοποθετηθούν πινακίδες κατεύθυνσης και επιβεβαιωτικά σήματα, ενώ στις αφετηρίες των μονοπατιών θα υπάρχουν κεντρικές πινακίδες με χάρτη και πληροφορίες για τις προτεινόμενες διαδρομές.

Βέρμιο. Φωτογραφία: Παραχώρηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Δήμο Βέροιας

«Η Βέροια κατέχει κεντρικό ρόλο στο δίκτυο καθώς σε αυτήν ξεκινούν ή καταλήγουν ποδηλατικές διαδρομές. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί μια διαδρομή εντός της πόλης, με σκοπό ο επισκέπτης να γνωρίσει τον αστικό ιστό και τη γραφική “Μπαρμπούτα”» υπογραμμίζει ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκτός από την αποκατάσταση των μονοπατιών θα σχεδιαστούν χάρτες για κινητά τηλέφωνα, site με πληροφορίες για το δίκτυο των διαδρομών και τα σημεία ενδιαφέροντος, προωθητικά videos και φωτογραφικό υλικό και καμπάνια προβολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ. Τα «μυστικά ομορφιάς» της Πιερίας ανέδειξε ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) στο πλαίσιο της δράσης «#My_Olympus_Riviera», που έγινε σε συνεργασία με τη φωτογραφική κοινότητα «Greek Ιnstagramers Events».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ