x
 

Πολιτική

Διμερείς επαφές Υπουργού Εσωτερικών στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό

10 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προς πάσα κατεύθυνση και συνεχίζονται οι προσπάθειες της Λευκωσίας για το μεταναστευτικό. Διμερείς επαφές, σε ευρωπαϊκές χώρες, άρχισε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με στόχο την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και τη δυνατότητα απόρριψης συγκεκριμένων κατηγοριών αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετανάστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών ταξίδευσε στην Δανία, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης της χώρας.

Την Πέμπτη θα μεταβεί στην Τσεχία, όπου θα έχει επαφές με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών, και την Παρασκευή στην Ελλάδα, για συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στόχος της κυπριακής πρωτοβουλίας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, είναι η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της Συρίας και ο αποχαρακτηρισμός συγκεκριμένων περιοχών, στη βάση των σημερινών πραγματικοτήτων.

Θα εξεταστούν πρακτικοί τρόποι, ώστε οι Σύριοι υπήκοοι να μην λαμβάνουν, σχεδόν αυτόματα, καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε οποιαδήποτε χώρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Ιωάννου, «η Κυπριακή Κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλία από το περασμένο καλοκαίρι, με σκοπό να συζητηθεί και να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας, στη βάση των πραγματικοτήτων που επικρατούν στη χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή και ακολουθώντας την αξιολόγηση που έχει γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, σύμφωνα με την οποία περιοχές της Συρίας θεωρούνται ασφαλείς».

«Ενδεχόμενη κατάληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα ως ασφαλείς, σε πιλοτική αρχικά φάση, θα επιτρέψει την προώθηση των επιστροφών Σύρων υπηκόων σε αυτές, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν την προστασία τους, περιορίζοντας αισθητά την εκμετάλλευση που παρατηρείται σήμερα», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή, αυτό που παραμένει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μεταναστευτικό, μετά την πρόοδο που παρατηρήθηκε τον τελευταίο ένα χρόνο, είναι οι Σύροι υπήκοοι, καθώς όλοι όσοι έχουν συριακή καταγωγή θεωρούνται πρόσφυγες και με την υποβολή της αίτησής τους λαμβάνουν σχεδόν αυτόματα καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

«Η πρωτοβουλία μας τυγχάνει ήδη στήριξης από αρκετούς εταίρους μας στην Ένωση, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα καθορισμού μιας νέας διαδικασίας διαχείρισης των Σύρων από τα κράτη μέλη. Οι επαφές με τους ομολόγους μου σε Δανία, Τσεχία και Ελλάδα, σκοπό έχουν την ενίσχυση της πρωτοβουλίας μας και συζήτηση πρακτικών τρόπων για έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανεξέταση της κατάστασης στην Συρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ