x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημιουργία Μουσείου Κληρονομιάς στην Αυστραλία για την Ομογένεια από την Αρχιεπισκοπή

28 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΔΝΕΫ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος προβαίνει στη δημιουργία ενός ψηφιακού «ζωντανού» μουσείου, στο οποίο αποθησαυρίζονται προσωπικές ιστορίες, καταγεγραμμένες με οπτικοακουστικά μέσα, καθώς και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό της Ομογένειας της Αυστραλίας.

Το σχετικό έργο φέρει τον τίτλο «Οι άνθρωποί μας, οι ιστορίες τους» (Our people, their stories) και αποσκοπεί στη συστηματική και μεθοδική καταγραφή και αποθησαύριση των προσωπικών ιστοριών των ανθρώπων της ελληνικής Ομογένειας, πρώτης και δευτέρας γενεάς μεταναστών στην Αυστραλία. Αποστολή του είναι οι προσωπικές ιστορίες, διηγούμενες προφορικά από τους ίδιους τους φορείς της ιστορικής μνήμης -συχνά πρωταγωνιστές ή συμμέτοχους σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα- να φωτίσουν σημαντικές πτυχές της συλλογικής ιστορίας του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο. Πτυχές που παραμένουν ακόμη στο σκοτάδι και κινδυνεύουν να παραδοθούν στη λήθη καθώς οι παλαιότερες γενιές μεταναστών φεύγουν σταδιακά από την παρούσα ζωή.

Στο εγχείρημα συμμετέχουν ιστορικοί, δημοσιογράφοι, κινηματογραφιστές και ειδικοί στην προφορική αφήγηση, ενώ μια σημαντική καινοτομία του έργου είναι η ενθάρρυνση της νέας γενιάς για ενεργό ανάμειξή της σε όλα τα στάδια της περιγραφείσας προσπάθειας.

Το «Οι άνθρωποί μας, οι ιστορίες τους» ολοκληρώνεται με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, συγκεκριμένα στον ιστότοπο: opts.org.au, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό που φιλοξενεί θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες ιστορίες Ομογενών της Αυστραλίας.

Το σύνολο του υλικού που θα δημοσιεύεται στο «ζωντανό» μουσείο «Οι άνθρωποί μας, οι ιστορίες τους» θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο από το κοινό και εφεξής θα αποτελεί κτήμα ολόκληρης της Ομογένειας της Αυστραλίας, αλλά και, ευρύτερα, του απανταχού Ελληνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νέες πολιτικές ισορροπίες ενδέχεται να διαμορφωθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, εφόσον ισχύσουν οι νέοι χάρτες των δημοτικών περιφερειών, που βρίσκονται υπό επεξεργασία για να τεθούν σε ισχύ από τις προσεχείς εκλογές του 2024.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή στην Τυνησία (Μέρος Β’): Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

Η πολυπόθητη εξωτική ομορφιά της Τυνησίας, μας αποκαλύπτεται στο 2ο επεισόδιο μέσω του Famous Travel στα βάθη της ερήμου Σαχάρα ανάμεσα σε παζαρέματα, οάσεις, περιπέτεια, αδρεναλίνη και… έντονες καιρικές συνθήκες! Η αχανής έρημος της Σαχάρα καταλαμβάνει το 40 τοις εκατό της χώρας ολόκληρης! Η Τυνησία, μια χώρα γεμάτη ιστορία, ένα σαγηνευτικό τοπίο και έντονες αντιθέσεις, αλλά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους από τους οποίους η φτώχεια δεν κατάφερε να στερήσει την καλοσύνη, το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια.

Σε Κλούνεϊ, Γκραντ, Γκλάντις Νάιτ και U2 τα βραβεία Kennedy Center ‘22

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια της κάντρι Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτης Τάνια Λεόν και το συγκρότημα της ροκ U2 τιμήθηκαν την Κυριακή με τις διακρίσεις του Kennedy Center για τη συμβολή τους στον χώρο των τεχνών έπειτα από μια δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας