x
 

Ταξίδι

Δημήτρης Ψαλτόπουλος: Πανδημία ή μη, ο δρόμος για τις επιχειρήσεις είναι ένας

Οι εταιρείες Dimitris Elite Travel και η Aquamarina Cruises, είναι  εξειδικευμένες σε υπηρεσίες VIP, και άρχισαν να λειτουργούν το 2006, προσφέροντας όλα τα είδη υπηρεσιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο που κάνει ταξίδια ή τουρισμό, από το να βρει το ξενοδοχείο παραμονής του πελάτη ή την βίλα, μέχρι ελικόπτερο γιότ, ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Η Aquamarina Cruises νοικιάζει όλα τα είδη μικρών σκαφών, ταχύπλοοων, ιστιοπλοϊκών κ.λπ. χωρίς άδειες και έχει την βάση της στην Σαντορίνη. Ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής Δημήτρης Ψαλτόπουλος, από την Θεσσαλονίκη, σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία και μεταπτυχιακά στο EPFL Πολυτεχνείο της Λωζάννης. Εργάστηκε στο CERN και στο Institut Le Rosey στην Ελβετία ως καθηγητής Πληροφορικής και υπεύθυνος ΙΤ ώς το 1995.

Πώς η πανδημία άλλαξε το μοντέλο του θαλάσσιου τουρισμού σήμερα στην Ελλάδα;

Ο θαλάσσιος τουρισμός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε αλματώδη άνοδο. Η πανδημία ανέκοψε αυτήν την πορεία, αλλά δεν άλλαξε την γενική τάση.

Το 2019 η συμβολή της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην παγκόσμια οικονομία ξεπερνούσε τα 154 δισ. δολ., σύμφωνα με την Cruise Lines International Association. Η επιβολή όμως περιοριστικών μέτρων τον προηγούμενο Μάρτιο ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τον συγκεκριμένο κλάδο. Πόσο επλήγη κατά την διάρκεια της πανδημίας;

Κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις του κλάδου έκλεισαν το 2020 με 70% πτώση του τζίρου. Ωστόσο μέχρι τώρα το 2021 είναι εμφανώς καλύτερο σε σχέση με το 2020.

Πώς ανταποκρίνεστε εσείς στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία και πώς θα οδηγήσετε τις διεθνείς εξελίξεις, δεδομένης και της υψηλής κατάταξης του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού στη διεθνή τουριστική βιομηχανία;

Πανδημία ή μη, ο δρόμος για τις επιχειρήσεις είναι ένας. Επενδύσεις και καλύτερες υπηρεσίες. Η πανδημία ανέκοψε κάπως την ανανέωση του στόλου σε πιο καινούργια σκάφη

Πώς βλέπετε τις προοπτικές του κλάδου;

Πολύ θετικά.

Πόσο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός στη χώρα μας και γιατί;

Η αλματώδης αύξηση αυτού του τομέα έχει φέρει στον χώρο πολλούς νέους επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να υπάρχει κορεσμός, ενώ οι υποδομές σε μαρίνες και υπηρεσίες σε αυτές δεν έχουν ακολουθήσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ των επιχειρήσεων.

Γιατί η Ελλάδα αναπτύσσεται στην αγορά ναυλώσεων; Βοηθάει αυτό την ελληνική οικονομία;

Το ελληνικό αρχιπέλαγος προσφέρεται ιδιαίτερα για θαλάσσιο τουρισμό λόγω της εγγύτητας και της ξεχωριστής και ποικιλόμορφης γοητείας των νησιών της, τα οποία διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητά τους. Η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία σε συνάλλαγμα και σε θέσεις εργασίας είναι πολύ σημαντική.

Πόσο δυνατό είναι το brand name που έχει κτίσει η Ελλάδα και ποιοι προορισμοί προωθούνται από τα ΜΜΕ;

Η Ελλάδα σιγά σιγά και συχνά με ανορθόδοξο τρόπο έχει χτίσει ένα brand name σε μεγάλο βαθμό όχι τόσο ως αποτέλεσμα στρατηγικής μάρκετινγκ αλλά περισσότερο αυτοματοποιημένα, λόγω της ακαταμάχητης ομορφιάς και αυθεντικότητας των προορισμών της.

Πώς η Ελλάδα καταφέρνει να μεγαλουργεί στον τομέα της Ναυτιλίας μέσα σε ένα κράτος ανέκαθεν προβληματικό;

Η θάλασσα ήταν και συνεχίζει να είναι στο DNA μας, το πεδίο που μεγαλουργούμε από τον Οδυσσέα μέχρι σήμερα.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την βελτίωση του θαλάσσιου τουρισμού στον τομέα σας;

Ο ιδιωτικός τομέας έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις και θα συνεχίσει να κάνει. Ο δημόσιος τομέας όμως υστερεί εκκωφαντικά. Οι ελλείψεις σε υποδομές είναι πράγματι απίστευτες και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελάχιστοι από τους επισκέπτες της αντικρινής στη Μυτιλήνη αϊβαλιώτικης πολιτείας γνωρίζουν περνώντας έξω από ένα ερείπιο, στα νότια άκρα του ρωμαίικου μαχαλά, ότι μπροστά τους έχουν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας! Την 11η ενορία της πολιτείας που χτίστηκε στα 1846, σύμφωνα με επιγραφή στην εξωτερική πλευρά της κόγχης του ιερού που πλέον έχει καταρρεύσει.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ