x
 

Κύριο Άρθρο

Δημοκρατία κατά το δοκούν;

11 Φεβρουαρίου 2021
Κύριο Αρθρο

Για μία ακόμη ημέρα στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη παρατηρήθηκε το μεσημέρι μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση εξαιτίας του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Εν καιρώ πανδημίας τα μέλη του ΚΚΕ με τους φοιτητές του στο Σύνταγμα, πιο πέρα άλλες αριστερές οργανώσεις και όπως κάθε φορά, πιο κάτω και αναρχοαυτόνομοι έτοιμοι για φασαρίες. Αναγκαστικά η κίνηση τροχοφόρων διαχέεται στους γύρω δρόμους δημιουργώντας το αδιαχώρητο και εν καιρώ κλεισίματος οικονομίας και κοινωνίας.

Τώρα αν μέσα από τους καπνούς των δακρυγόνων και των μολότοφ ξεπηδούν ρωμαλέα σωματίδια του κορωνοϊού, φανταζόμαστε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «δέχεται το ρίσκο» (να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό σε διαδήλωση), όπως δήλωσε σε συνέντευξή του μία ημέρα πριν το συλλαλητήριο της Τετάρτης. Ο ίδιος βεβαίως έχει εμβολιαστεί.

Αποψη του κ. Τσίπρα, που αποδέχθηκε και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 «ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μην φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία».

Ελληνική πρωτοτυπία. Ναι ζητούν, η Βουλή να μην νομοθετεί σημαντικά νομοσχέδια που προκαλούν διαδηλώσεις για να μην διαδίδεται ο ιός.

Αυτό ακριβώς θέλει η αντιπολίτευση με πρώτο το βαθυστόχαστο ΣΥΡΙΖΑ.

Και όπως αναρωτήθηκε εντός Βουλής το ΚΚΕ -παρεμπιπτόντως έχει ευθαρσώς δηλώσει ότι δεν αποδέχεται την αστική δημοκρατία- τι γίνεται με τη δημοκρατία του λαού; Δεν μπορεί ο λαός να έχει λόγο και να διαδηλώνει λόγω πανδημίας;

Περίεργα πράγματα θα πει κάποιος και απύθμενη πολιτική υποκρισία.

Αλλά να αντιστρέψουμε το ερώτημα; Τι θα γίνει με τη δημοκρατία της πλειοψηφίας; Της απόλυτης πλειοψηφίας των Ελλήνων φοιτητών που έχουν απηυδήσει με την κατάσταση στα Πανεπιστήμια; Που υποθάλπει το ΚΚΕ και φάνηκε ανίκανο να διορθώσει στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κοινωνία μπήκε πάλι σε μεγάλους περιορισμούς από την Πέμπτη λόγω πανδημίας. Αλλά κάποιες λίγες χιλιάδες ανά την Ελλάδα μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα και ασυνείδητα. Είναι αυτό δημοκρατία;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναμενόμενη θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, από τις γνωστές πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σε «πατριωτικές» θέσεις και συνθήματα, προκάλεσε η φράση του κυπριακής καταγωγής υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική», σε ομιλία του τις προάλλες στη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ