x

Πολιτισμός

Δημοπρασία σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων και Χαρακτικών από τη VERGOS

16 Νοεμβρίου 2021

Μια πλούσια γκάμα σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιλαμβάνεται στην επόμενη δημοπρασία της VERGOS Auctions, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου και ώρα 5.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Athens Plaza και θα προβληθεί παράλληλα ζωντανά από την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά:

Ανάμεσα στα 602 είδη που θα δημοπρατηθούν, ξεχωρίζουν τα χειρόγραφα των μεγάλων μας ποιητών Κωνσταντίνου Καβάφη και Οδυσσέα Ελύτη. Ειδικότερα, πρόκειται για το χειρόγραφο ποίημα “Che fece … … il gran rifiuto” του Κων. Καβάφη  και μία ενότητα 22 αυτόγραφων επιστολών του Οδυσσέα Ελύτη προς την Έφη Κανελλοπούλου, σύζυγο του βιομήχανου και στενού φίλου του ποιητή, Αλέξανδρου Κανελλόπουλου. Οι επιστολές του Ελύτη, περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του κατά την περίοδο της διαμονής του στο εξωτερικό και τη σχέση του με το ζεύγος Κανελλόπουλου,  απόψεις του για τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της Αθήνας,  καθώς και προσωπικού χαρακτήρα αναφορές.

ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ, Μ. Greece, χρωμολιθόγραφη αφίσα [1963], 980 x 687 mm, Τιμή εκτίμησης €500-700
Μία ακόμη σημαντική και ξεχωριστή στη δημοπρασία ενότητα, αφορά στα 135 έργα φιλελληνικού χαρακτήρα της ιστορικής βιβλιοθήκης ενός Αθηναίου συλλέκτη η οποία αποκτά ιδιαίτερο  ενδιαφέρον με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Περιλαμβάνει κυρίως φυλλάδια, παρτιτούρες και άλλα υλικά από το κίνημα του φιλελληνισμού, αποτέλεσμα αναζητήσεων πολλών ετών του συγκεκριμένου συλλέκτη.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ενότητα που αφορά στις αφίσες της προβολής της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού από τον  Ε.Ο.Τ., όπως και άλλες διαφημιστικές καμπάνιες από γνωστές εμπορικές μάρκες των δεκαετιών 1950 – 1960. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το πολύ γνωστό θέμα “Η Παναγιά μαζί του” του Γ. Γουναρόπουλου του 1940, όπως και την αφίσα του Ε.Ο.Τ. που σχεδίασε ο βραβευμένος Μ. Κατζουράκης το 1963 και θεωρείται από τις ωραιότερες του είδους.

Η VERGOS Auctions συστήνει στους ενδιαφερόμενους τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία online ζωντανά μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας του Οίκου, καθώς και μέσω τηλεφωνικής ή γραπτής προσφοράς. Για όσους επιθυμούν να παρευρεθούν, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής για δέσμευση θέσης (τηλ. επικοινωνίας +30 210 3614897).

 

ΚΑΒΑΦΗΣ, Κωνσταντίνος, Αυτόγραφο του ποιήματός του Che fece … … il gran rifiuto, Τιμή εκτίμησης €6.000-8.000
ΕΛΥΤΗΣ, Οδυσσέας, Είκοσι δύο αυτόγραφες επιστολές με την υπογραφή του «Ὀδυσσέας») προς την Έφη Α. Κανελλοπούλου, Τιμή εκτίμησης €12.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΤΟΥΡΑΧ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Εν όψει της επετείου των 77 χρόνων μετά το Αουσβιτς, σε δημοσίευμά του το «Associated Press» αναδεικνύει το φόρο τιμής που αποδίδεται από τους Εβραίους σε όλους εκείνους που τους έσωσαν τη ζωή κατά την περίοδο εκείνη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.