x
 

Γαστρονομία

Δήμος Δίου Ολύμπου: Μαγειρεύοντας στη γη των Θεών και διεκδικώντας τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο

02 Οκτωβρίου 2022

Μπορεί ο στόχος του τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο να είναι ακόμη δύσκολο να επιτευχθεί για κάποιους προορισμούς αλλά ο Δήμος Δίου-Ολύμπου φαίνεται να βαδίζει με ευκολία προς αυτήν την κατεύθυνση με τη βοήθεια του… Δωδεκάθεου. Στα δυνατά του “χαρτιά” είναι ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού. Όχι όμως οποιουδήποτε βουνού, αλλά του εμβληματικού Ολύμπου, όπου η μυθολογία ήθελε να κατοικούν εκεί οι 12 θεοί των αρχαίων Ελλήνων. Σε αυτήν τη γη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παράγονται προϊόντα μοναδικά που μαγειρεύονται με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές δημιουργώντας έναν γαστρονομικό πλούτο, ο οποίος δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να μείνει αναξιοποίητος. Γι’ αυτόν τον λόγο η γαστρονομία προστέθηκε ακόμη πιο δυναμικά “στη φαρέτρα” της τουριστικής ανάπτυξης και με μότο το «Μαγειρεύοντας στη γη των Θεών», ο δήμος διοργάνωσε για πρώτη φορά προ ημερών το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας του δήμου με τίτλο «Olympus Food Paths».

Η γαστρονομία, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, είναι ένα επιπλέον asset για την περιοχή και ενισχύει τις δράσεις για την επίτευξη του στόχου τουρισμός 12 μήνες το χρόνο. «Ο δήμος μας, ωστόσο, έχει επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν είμαστε μόνο καλοκαιρινός προορισμός. Τελειώνοντας με την ένταση της καλοκαιρινής περιόδου αρχίζει η εποχή της επισκεψιμότητας στους ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς, όπως ο Παλιός Παντελεήμονας, οι Παλιοί Πόροι, ο οικισμός Λιτοχώρου, η Παλιά Σκοτίνα», σημειώνει ο δήμαρχος. «Ωστόσο, τη χειμερινή περίοδο, η πλειονότητα των τουριστών είναι Eλληνες. Ο Oλυμπος βέβαια είναι ισχυρό τοπόσημο και αποτελεί όλη τη χρονιά πόλο έλξης για τους ξένους. Eχει το προνόμιο να το επισκέπτονται άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης άλλα και όλης της παρολύμπιας περιοχής», προσθέτει.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ OLYMPUS FOOD PATHS. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο brand του Ολύμπου προστίθεται βέβαια, και ο αρχαιολογικός χώρος Δίον αλλά και το κάστρο του Πλαταμώνα, ενώ υπάρχουν και πολλά μέρη για θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, σύμφωνα με τον κ. Γερολιόλο: «Ειδικά ο Παλιός Παντελεήμων και το Λιτόχωρο μπορούμε να πούμε ότι έχουν κερδίσει το στοίχημα του 12μηνου τουρισμού αλλά εμείς προσπαθούμε να επεκτείνουμε αυτήν την επισκεψιμότητα και στiς άλλες περιοχές. Βαδίζουμε σε έναν δρόμο ιδιαίτερα αισιόδοξο και αυτό φαίνεται και από τις επενδύσεις που εξακολουθούν να γίνονται στον τουριστικό κλάδο, ύστερα από μια περίοδο μνημονίων, πανδημίας, τώρα και ενεργειακής κρίσης».

«Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση, αναμφίβολα το 2022 ήταν μια καλή χρονιά, πολύ καλύτερη από την καταστροφική χρονιά του 2020 και καλύτερη από την μέτρια έως καλή χρονιά του 2021. Μπορώ να πω ότι φέτος ήμασταν τα επίπεδα του 2019», σημειώνει ο κ.Καραλιόλος και προσθέτει: «Ο κόσμος ήρθε στον τόπο μας, οι επισκέπτες μας ήταν πολλοί και αυτό έδωσε ανάσες στους επιχειρηματίες που πέρασαν δύσκολα τα χρόνια της πανδημίας».

Στον Oλυμπο έρχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο: Τη Νέα Ζηλανδία, την Αμερική, το Ισραήλ κτλ. ενώ στο νότιο τμήμα έρχονται κυρίως από τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον κ.Γερολιόλο.

«Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός οικονομικός βραχίονας. Ειδικά στο νότιο τμήμα, η οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό. Στα υπόλοιπα μέρη και στο βόρειο τμήμα, η οικονομία στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και προωθώντας τη γαστρονομία, επιτυγχάνουμε την ενίσχυση και των δύο», θα επισημάνει.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ OLYMPUS FOOD PATHS. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μην ξεχνάμε ότι εδώ παράγεται το καλύτερο ακτινίδιο της Ελλάδας που είναι και ΠΟΠ, η τρούφα Ολύμπου, η γαρίδα του Πλαταμώνα, ο χοίρος Ολύμπου… Eχουμε και εκπληκτικά κρασιά», αναφέρει ο κ.Γερολιόλιος. Μάλιστα πρόσφατα τρία από τα οινοποιία της περιοχής, στο πλαίσιο συνέργειας, δημιούργησαν ένα δοκιμαστήριο στο Λιτόχωρο, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν.

«Εμείς θέλουμε να έρθει ο κόσμος να γνωρίσει τον γαστρονομικό μας πλούτο. Να φάει φασολάδα στον Oλυμπο, χοίρο Ολύμπου, κάστανα Σκοτίνας, μαρμελάδα ακτινίδιο, ψάρια Θερμαϊκού και γαρίδα Πλαταμώνα και τα εξαιρετικά προϊόντα της Παρολύμπιας γης. Η ποιότητα αναγνωρίζεται και κανείς δεν πλήττει στον τόπο μας», σημειώνει ο δήμαρχος.

Έτσι, φέτος, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που εγκαινίασε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, έγινε παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών και νέων γευστικών προτάσεων βασισμένων στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα της παρολύμπιας περιοχής, πικνίκ-brunch σε κτήμα ακτινιδίων, βιωματικά σεμινάρια μαγειρικής για μικρά παιδιά και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Oπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος, στόχος είναι να καθιερωθεί ως θεσμός το Γαστρονομικό Φεστιβάλ: «Κάναμε φέτος την αρχή και πήγε απρόσμενα καλά. Μαγειρεύοντας στη γη των Θεών, με τα φόντα να εναλλάσσονται: ο Oλυμπος, η θάλασσα, τα κτήματα με ακτινίδια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πιπεριές έχουν ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνετε συχνά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ