x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διονύσιος Σολωμός: Ο Εθνικός ποιητής της Ελλάδας

Κύριε Διευθυντά,

Καθώς πλησιάζει η μεγάλη ημέρα του εορτασμού της Παλιγγενεσίας με την Επανάσταση του Εθνους των Ελλήνων, που ποτέ δεν έχασαν την εθνική τους ταυτότητα στους αιώνες της σκλαβιάς, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που διάβασα στην εφημερίδα και με εξέπληξε. Στις συζητήσεις προ ημερών σχετικά με τη γλώσσα και παγκοσμιοποίηση, σε σχόλιό του κάποιος, που ατυχώς δεν συνεκράτησα το όνομα και την ημερομηνία, έγραψε «…και ο Σολωμός στα ιταλικά έγραψε τον Υμνο.». Αυτό είναι η μεγαλύτερη ιστορική ανακρίβεια και πολλοί θα το πρόσεξαν.

Ο Διονύσιος Σολωμός όχι μόνο έγραφε στα ελληνικά, αλλά είναι κατά τρόπον τινά ο δημιουργός της έντεχνης δημοτικής μας γλώσσας. Εφυγε από την Ζάκυνθο για την Ιταλία σε ηλικία 10 ετών με πλήρως ανεπτυγμένη την ελληνική μητρική του γλώσσα και με συνοδό. Οταν επέστρεψε μετά δεκαετία, ο Σπυρίδων Τρικούπης τον προέτρεψε να διαβάσει τον Χριστόπουλο, πρωτοπόρο της δημοτικής, όπερ και έπραξε. Παράλληλα, μαζί με όλη την ελληνική γραμματεία μελέτησε επιμελώς τα δημοτικά ποιήματα και τραγούδια και αφομοίωσε τον ρυθμό, το αίσθημα, τα γλωσσικά ιδιώματα.

Με την οξύνοια που τον διέκρινε, έγινε βαθύς γνώστης της γλώσσας, των εθνικών συνθηκών, του ψυχισμού των Ελλήνων, της ιστορίας και ηγήθηκε της Επτανησιακής Σχολής με όλους τους διανοουμένους της εποχής. Ο λόγος του μεστός, πυκνός, απέριττος με υψηλές ιδέες και ηθικές αξίες μάς συνεπαίρνει και μάς συγκινεί στα αριστουργήματα «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του οποίου οι δύο πρώτες από τις 158 στροφές θεσμοθετήθηκαν αργότερα ως ο Εθνικός Υμνος σε μελοποίηση, πρώτα σαν τραγούδι, από τον Ν. Μάντζαρο, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», και τα άλλα πολυάριθμα έργα του. Εδωσε ποιητικό νόημα στην Εθνεγερσία του Εικοσιένα, τον Επαναστατικό Αγώνα των Ελλήνων και την Ελευθερία, εθνική, ατομική, πανανθρώπινη. Επάξια απολύτως καθιερώθηκε ως ο Εθνικός Ποιητής της Ελλάδος.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σημειώσω τα πλεονεκτήματα της ολοσέλιδης ψηφιακής έκδοσης της εφημερίδας. Στην προσπάθεια να εντοπίσω τον γράφοντα στο ανωτέρω λεχθέν, ανέτρεξα ηλεκτρονικά σε πολλές προηγούμενες ημέρες και σελίδες. Δεν το έχω ακόμη βρεί, αλλά διεπίστωσα πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πλοήγηση στο αρχείο. Οι ειδικοί τεχνικοί του «Ε.Κ.» έχουν κάνει σωστή δουλειά και η ιστοσελίδα είναι πολύ καλά οργανωμένη, εύκολη και λειτουργική.

Μετά τιμής,
Βασιλική Κέκελα
New York, NY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, με κορυφαίο βέβαια την τραγωδία στα Τέμπη, φαίνεται πως δεν δίνεται η αρμόζουσα προσοχή σε ένα άκρως σημαντικό θέμα, την εκπληκτική ανάπτυξη της Οικονομίας της χώρας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ