x
 

Πολιτική

Διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για την υπόθεση Θανάση Νικολάου

15 Μαΐου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα έχουν αντικείμενο διερεύνησης την υπόθεση του θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης πρόκειται για τον δικηγόρο – νομικό Θανάση Αθανασίου και τον Λάμπρο Παππά, Αντιστράτηγο εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, πρώην υπεύθυνο της δίωξης ανθρωποκτονιών.

Αναφερόμενος στους όρους εντολής τους, ο Μάριος Χαρτσιώτης σημείωσε ότι θα καθοριστούν λεπτομερώς. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά να διερευνηθεί, αν έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες από το 2005 μέχρι σήμερα και δεν έχουν γίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα διερευνηθεί, ο κ. Χαρτσιώτης είπε «θα διερευνηθούν τα πάντα».

Μιλώντας πριν τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, πέρα από την οικονομική ενίσχυση που προσφέρθηκε προς την οικογένεια, «σήμερα θα πάρουμε την πολιτική απόφαση για διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών οι οποίοι θα έχουν ως αντικείμενο διερεύνησης όλα αυτά τα 19 χρόνια, από το 2005 μέχρι το 2024, τι έπρεπε να ερευνηθεί και δεν έχει ερευνηθεί. Για 19 χρόνια φαίνεται ότι υπήρχαν κάποια δεδομένα τα οποία δεν διερευνήθηκαν, δεν παίρνουμε θέση εμείς, δεν είμαστε ειδικοί για να πάρουμε θέση, για αυτό τον λόγο, σήμερα παίρνουμε την πολιτική απόφαση για διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που θα διερευνήσουν το συγκεκριμένο θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφασή του το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, το 2005 όταν υπηρετούσε στρατιωτική θητεία ήταν αποτέλεσμα στραγγαλισμού και συνεπώς δολοφονία και όχι αυτοκτονία, όπως λανθασμένα αποφάνθηκαν τότε οι εξεταστές της υπόθεσης.

Τελευταία ελπίδα της οικογένειας

Ικανοποίηση και ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για τον διορισμό ποινικών ανακριτών, εξέφρασε η μητέρα του Θανάση Νικολάου, Ανδριάνα.

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ ανέφερε, επίσης, ότι ο διορισμός είναι «η τελευταία ελπίδα της οικογένειας για το ποιος ευθύνεται για τη μακροχρόνια ταλαιπωρία της οικογένειας».

Η κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διερωτήθηκε, ξανά, γιατί έπρεπε να παρέλθει τόσος χρόνος και να προχωρήσει η οικογένεια σε τόσες ενέργειες για να υπάρξει αυτή η κατάληξη.

Η ίδια ανέφερε ότι πλέον ηρέμησε η ψυχή της γιατί κατάφερε να αποκαταστήσει το όνομα του παιδιού της από το στίγμα της αυτοχειρίας μου που το είχαν αμαυρώσει.

Ποινικές διώξεις

Στο μεταξύ, το πόρισμα – κόλαφος της θανατικής ανακρίτριας που βρήκε 19 χρόνια μετά ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια και όχι αυτοκτονία, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για ιδιωτικές ποινικές διώξεις εκ μέρους της οικογένειας.

Το θέμα είχε εγερθεί μετά την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να ασκήσει ο ίδιος ποινικές διώξεις κατά τεσσάρων προσώπων που κατονομάζονταν από το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Μάτσα – Αλεξόπουλου, ότι έφεραν ευθύνη ως προς τον τρόπο διερεύνησης της υπόθεσης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ανέλαβε ο τότε δικηγόρος της οικογένειας Χρήστος Τριανταφυλλίδης να ετοιμάσει ιδιωτικές ποινικές διώξεις για κατ’ ισχυρισμό πλημμελή εκτέλεση καθήκοντος για τέσσερα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών εντοπίζονταν ευθύνες κατά τριών αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού που χειρίστηκαν τότε την υπόθεση του θανάτου του Θανάση, καθώς και του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος είχε διενεργήσει αυτοψία στη σκηνή και στη συνέχεια νεκροτομή στη σορό του 26χρονου στρατιώτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σημαντική επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ