x
 

Πολιτική

Διορίζεται Επίτροπος αποκλειστικά για Αποδήμους

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την απόφασή του για διορισμό Επιτρόπου αποκλειστικά για θέματα Αποδήμων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, στο Λονδίνο.

Πριν από το δείπνο της Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με ομογενείς συγγενείς αγνοουμένων τους οποίους ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων. Είχε, επίσης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτή την πορεία της διακυβέρνησής μας, η Ομογένειά μας είναι πάρα πολύ ψηλά. Είπα και πριν ότι είχα την ευλογία να δουλέψω μαζί σας, είχα την ευλογία ως φοιτητής να γνωρίσω την παροικία και στις ΗΠΑ, είχα την ευλογία ως διπλωμάτης να γνωρίσω την παροικία μας στην Αθήνα, άρα γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει Ομογένεια, τι σημαίνει σωστή αξιοποίηση της Ομογένειας, ειδικότερα στην παρούσα φάση όπου βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο με τη νέα γενιά της παροικίας μας να λαμβάνει τα ηνία. Και είναι για αυτό τον λόγο που πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα, είναι ο διορισμός Επιτρόπου, ο οποίος θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τα θέματα των Αποδήμων μας». Σημειώνεται ότι ως διπλωμάτης είχε υπηρετήσει στο Λονδίνο ως Πρόξενος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως «οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο σπάσιμο του αδιεξόδου, μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, και πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο που αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ξεκίνησα μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό μέσα από την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία που μπορεί να δώσει η λύση του Κυπριακού. Ειδικότερα, στόχος μας είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης με ένα περιεχόμενο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης συζήτησης στην ΕΕ και, προς επίτευξη τούτου εργαζόμαστε πολύ μεθοδικά και πολύ συγκεκριμένα, έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχετικό έγγραφο πολιτικής, με κομβικό σημείο τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα αναλάβει τα ηνία προς αυτή την κατεύθυνση. Και επιμένουμε προς την κατεύθυνση της ΕΕ διότι έχει την κατάλληλη εργαλειοθήκη, εκείνα τα κίνητρα για να μπορεί να μας οδηγήσει μέσα από μια αμοιβαία επωφελή διαδικασία σε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό». Είπε ακόμη πως πριν το Λονδίνο βρισκόταν στο Παρίσι, όπου είχε «μια πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο για το συγκεκριμένο θέμα, ανάμεσα και σε άλλα θέματα, αλλά ειδικότερα για την ανάγκη ανάληψης από πλευράς ΕΕ ενός ενεργότερου ρόλου. Ενώ να σας ενημερώσω ότι εντός Μαΐου θα μεταβώ και στο Βερολίνο για να δούμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Κραν Μοντανά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προεδρικό και Πινδάρου επιχειρούν να στήσουν γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας και να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφωνίες τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ