x
 

Πολιτική

Δίωξη Τουρκίας και της «υποτελούς διοίκησης» για Πύλα ζητούν Τ/κύπριοι

08 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προμελετημένη πρόκληση με στόχο την υποκίνηση έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων θεωρεί η τ/κ πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» την προσπάθεια κατασκευής του νέου δρόμου στην Πύλα.

Με επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ζητεί να διεξαχθεί άμεσα μια διεθνής έρευνα και να διωχθούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «όσοι σχεδίασαν και οργάνωσαν αυτές τις ενέργειες στην Πύλα, δηλαδή τα μέλη της σημερινής ‘υποτελούς τοπικής διοίκησης της Τουρκίας’ στη βόρεια Κύπρο καθώς και οι υπεύθυνοι στην Τουρκία».

Στην επιστολή της πλατφόρμας που δόθηκε στην δημοσιότητα στα τουρκικά και ελληνικά και παραδόθηκε σε εκπρόσωπο των ΗΕ στην Κύπρο, σημειώνεται ότι η οργάνωση εκπροσωπεί μεγάλο μέρος της τ/κ κοινότητας και απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα, συντεχνίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν ενεργά τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταδικάζουμε την επίθεση κατά των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών από αυτούς που έχουν προσφύγει στη βία αντί να επιλέξουν τον διάλογο για την επίλυση των ζητημάτων για την κατασκευή του νέου δρόμου στην Πύλα» αναφέρεται.

«Με πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και με χρήση μεθόδων που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύγκρουση, θεωρούμε την προσπάθεια κατασκευής του νέου δρόμου στην Πύλα, που εμπίπτει στους όρους κατάπαυσης του πυρός του 1974, ως προμελετημένη πρόκληση με στόχο την υποκίνηση έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», αναφέρει η τ/κ πλατφόρμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κύριε Πρόεδρε, Εξοχότατοι,Στις 26 Ιουλίου 1946, στο Σαν Φρανσίσκο, οι προκάτοχοί μας δεσμεύθηκαν«να σώσουμε τις επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, που δύο φορές στη διάρκεια της ζωής μας προξένησε ανείπωτη θλίψη στην ανθρωπότητα»,«να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας,να επιλύουν τις διεθνείς τους διενέξεις με ειρηνικά μέσα και να απέχουν… από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ